Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Capelania din Torino în haine de doliu

În Biserica "Madonna del Carmine" din Torino s-au celebrat vineri, 27 mai 2022, funeraliile lui Adrian Butacu, fotograf al comunității românilor catolici din Torino. A decedat în urma unui infarct suferit în ziua de 22 mai, în timpul administrării Mirului de către PS Petru Sescu candidaților din această comunitate.

Liturghia de înmormântare a fost concelebrată de pr. Dominic și Eduard Soare (cumnații acestuia), pr. paroh Iulian Herciu, pr. vicar Ionuț-Gabriel Giurgică, pr. Iosif Pătrașcan, pr. Aldo Issoglio și pr. Renato Casetta, actualul și, respectiv, fostul paroh al Parohiei "Sfânta Ecaterina de Siena" (din Torino), diaconul Francisc Benedic și candidații la diaconatul permanent: Silviu Catana, Daniel Sabău și Gheorghe Octavian Matei.

Biserica "Madonna del Carmine" și-a deschis din nou brațele de mamă: de această dată pentru a întâmpina familia îndurerată, prietenii, cunoscuții și membri comunității care s-au strâns pentru a-l însoți pe ultimul drum pe Adrian, plecat fulgerător din mijlocul nostru.

Cuvintele din Cartea Înțelepciunii, proclamate la lectură, au alinat un pic durerea celor prezenți, căci: "cel drept, chiar dacă moare prematur, va ajunge la odihnă", "fiind plăcut lui Dumnezeu".

Părintele Iulian, în omilia sa, a subliniat faptul că moștenirea cea mai importantă pe care Adrian o lasă este dorința lui de a "căuta frumusețea": cea trupească, pentru a reda cât mai bine în fotografiile sale calitățile fiecăruia, dar mai ales cea sufletească, printr-o trăire cinstită, armonioasă, a vieții de zi cu zi, în conformitate cu ceea ce ne învață Sfântul Evanghelist Luca: "Fiți și voi pregătiți, pentru că Fiul Omului va veni la ora la care nu va gândiți!"

Ne-am luat rămas bun de la Adrian, component important al comunității noastre, cu speranța și credința că Adrian va continua să trăiască, și in inimile noastre, așa cum spune și apostolul Ioan: "Eu sunt învierea și viața; cine crede în mine, chiar dacă moare, va trăi. Oricine trăiește și crede în mine nu va muri în veci".

Cuvântul de despărțire din ziua funeraliilor:

Astăzi suntem aici, toți împreună, mulțumită lui Adrian. Să-l însoțim, dar mai ales să ne amintim de omul frumos care a fost.

Născut în 1976, frate mai mare a două surori, cu o familie iubitoare, decide să plece în 1998 în Italia, la fel ca atâția alți tineri care au încercat să-și croiască un drum în viață în acest fel. Ajunge la Torino, se stabilește aici, începe să lucreze. În 2000 o cunoaște pe Berna Soare și în 2002 se căsătoresc. Cele două minuni ale lor vin pe lume: Iulia (2006) și Fabian (2008). O viață normală, între suișuri și coborâșuri, cu bucurii și tristeți, cu rezultate și înfrângeri, care i-au determinat să fie o familie unită, solidă, primitoare dar mai presus de toate un exemplu pentru toți cei care îi cunosc.

Un prim gând se îndreaptă către mama lui Adrian: vă mulțumim pentru acest fiu al dumneavoastră: dragostea și educația pe care le-a primit în sânul familiei sunt daruri pe care el le-a transmis mai departe; lealitatea și sinceritatea sunt calitățile pe care le-a dobândit datorită muncii dumneavoastră ca mamă. Vă încredințăm Sfintei Fecioare Maria ca aceasta să vă pună sub mantia sa ocrotitoarea și să vă fie ajutor și călăuză în momentele întunecate.

Un alt gând se îndreaptă către soția lui, Berna: lângă tine ai avut un om extraordinar, care și-a găsit în tine punctul de echilibru, jumătatea sa. Și așa va trebui să fie în continuare, pentru că el va fi mereu alături de tine. Te încredințăm Sfintei Rita, cu certitudinea că te va însoți pe acest drum care astăzi pare imposibil de parcurs.

Un gând afectuos și deosebit îl avem pentru Iulia și Fabian: tatăl vostru era acel tătic pe care toți copiii l-ar fi vrut: jucăuș și glumeț, făcea ca oricine să se simtă în largul lui. Să fiți mândri și orgolioși de el! Iar când vă va fi dor de el, uitați-vă în oglindă și îl veți vedea: el este acolo, trăiește în fiecare celulă a corpului vostru, este în voi! Astăzi vă încredințăm Sfântului Anton de Padova, care ne învață că "ochiul sufletului este iubirea, singura valabilă pentru a depăși orice val" și vă rugăm să nu încetați să iubiți viața, mergând mereu cu capul sus.

Un ultim gând pentru noi toți prezenți aici: surorile, cumnații, nepoții, nașii, prietenii, colegii de muncă, cunoscuții: dacă suntem aici este pentru că Adrian a sădit o amintire de neșters în inimile noastre. Și, cunoscându-l pe Adrian, nu se putea altfel: zâmbetul lui peren, bunătatea, politețea, seriozitatea, disponibilitatea lui să devină un model de urmat. Iar moartea sa tragică și prematură să ne dea tuturor conștientizarea că fiecare moment al vieții noastre este prețios, amintindu-ne că nu trebuie să ne temem, pentru că în mijlocul mării furtunoase ale greutăților noastre, îndoielilor noastre, eforturilor noastre nu suntem singuri și că "tristețea noastră se va transforma în bucurie".

Mulțumim Adrian pentru tot ce ai semănat în inimile fiecăruia dintre noi!

Dumnezeu să te primească în brațele sale!!

Odihnește-te în pace, suflet frumos!

Tatiana Ghiurca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 mai: Capelania din Torino în haine de doliu


 

lecturi: 3637.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat