Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: "Ce ne face umani?" - Întâlnirea lunară a Academiei "Petru Tocănel"

În seara zilei de 31 mai 2022, la Institutul Teologic Franciscan din Roman a avut loc întâlnirea lunară a Academiei "Petru Tocănel". Tema aleasă la începutul acestui an academic, "Ce ne face umani?", a fost declinată într-o perspectivă social-caritativă. Plecând de la criza sanitară si umanitară, discuțiile s-au dezvoltat tot în jurul unei întrebării "Cum îl întâlnim pe Dumnezeu în semnele timpurilor?"

Invitații serii au fost: pr. Lucian Bobârnac, președintele Fundației Umanitare "Pacea", Oana Vacaru, membru în Centrului Diecezan de Animare Vocațională, și Alexandra Măriuț, realizator ERCIS FM, moderatorul întâlnirii fiind pr. Lucian Horlescu, profesor în cadrul Institutului Teologic Franciscan.

După un scurt moment artistic realizat de elevii Colegiului Național "Roman-Vodă, sesiunea academiei s-a desfășurat într-un cadru mai puțin formal. Sub forma unui dialog între moderator și invitați, aceștia din urmă în baza propriilor experiențe avute în perioada pandemiei și a războiului, au împărtășit cu cei prezenți din bucuriile și falimentele avute în demersurile lor.

"Cum îl întâlnim pe Dumnezeu în semnele tipurilor?" La această întrebare, pr. Lucian Bobârnac, care a fost de șase ori în Ucraina pentru distribuirea ajutoarelor, ne vorbește de suferință ca factor declanșator al solidarității. Văzând suferința celor din Ucraina a realizat că solidaritatea și compasiune sunt componente esențiale ale umanității noastre. "Când vezi un om care suferă, un copil flămând, nu poți rămâne indiferent". În fața realității crunte și a consecințelor războiului, sublinia părintele, orice tiran s-ar înduioșa.

La întrebarea "Pandemia, războiul sunt ocazii sau limitări în calea binelui pe care vrem să-l înfăptuim?" Alexandra Măriuț afirma că momentele de dificultate, de încercare, sunt oportunități prin care putem face să crească legătura dintre noi și cei dragi. Amintește aici de numeroasele inițiative pe care societatea și Biserica le-a avut în această perioadă de criză, fiind de părere că momentele de criză sunt ocazii care stimulează creativitatea. Chiar ERCIS Media și ERCIS FM sunt un rezultat al acestor timpuri dificile.

La cea de-a treia și ultimă întrebare adresată invitaților, "Cum putem să-i ajutăm pe cei care nu văd și lucrurile pozitive din aceste timpuri?", Oana Vacaru ne-a vorbit despre frica și descurajarea care ne blochează acțiunile și fac să crească răul din jurul nostru. E nevoie de curaj în aceste timpuri "extraordinare pe care le trăim" dar a subliniat, în egală măsură, de nevoia de modele, pe care o resimte generația tânără. "Să ne facem bine parte", afirma ea, dacă vrem ca cei mici, când vor ajunge adulți, să aibă responsabilitatea și curajul necesar în aceste situații. Să-i ascultăm pe ceilalți să le oferim ce avem, un zâmbet, o încurajare, să ne ridicăm privirea de la preocupările noastre egoiste pentru a fi în slujba fraților.

În încheiere, părintele Lucian Horlescu a făcut trimitere la libertatea și pacea adusă de Cristos în lume, sintetizând astfel conceptele cheie ale serii.

Fr. Cezar Dămătăr, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 31 mai: Roman: "Ce ne face umani?" - Întâlnirea lunară a Academiei "Petru Tocănel"


 

lecturi: 286.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat