Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Barați: Jubileul de 25 de ani de la înființarea Casei de Copii "Sfânta Maria"

Casa de Copii "Sfânta Maria" din Barați a sărbătorit cu mare bucurie, sâmbătă, 28 mai 2022, jubileul de 25 ani de la înființare. La sărbătoare au fost prezenți episcopul auxiliar de Iași, Petru Sescu, reprezentanți ai pr. Richard Büssing și ai comunității din Vechta - Germania, oficialități locale, preoți, persoane consacrate, prietenii și binefăcătorii casei. Au participat cu bucurie și emoție și o parte din copiii care au crescut în casă de-a lungul acestor ani, mulți dintre ei transmițând salutul lor și regretând faptul că nu pot fi prezenți fizic la sărbătoare.

Casa de Copii "Sfânta Maria" din Barați a fost deschisă în anul 1997 pentru a primi copii aflați în dificultate și a le oferi protecție, siguranță, condiții de viață demne, educație și mai ales iubire. Ea s-a născut din inițiativa Preasfințitului Petru Gherghel, acum episcop emerit de Iași, și a părintelui Richard Büssing, parohul de atunci, astăzi emerit, al comunității din Vechta - Germania și este administrată de Surorile Oblate Asumpționiste. Carisma congregației, "A lucra la venirea Împărăției lui Dumnezeu", surorile o trăiesc, lucrând la formarea lui Isus Cristos în inimile copiilor încredințați. În cei 25 de ani de activitate, s-au bucurat de primirea și căldura ei un număr de 200 de copii.

Momentul central al sărbătorii a fost Sfânta Liturghie de aducere de mulțumire lui Dumnezeu pentru tot ce ne-a binecuvântat în cei 25 de ani de viață ai casei.

Sărbătoarea a continuat cu o agapă fraternă și a fost încununată cu un frumos moment artistic oferit de copiii din casă, ca mulțumire lui Dumnezeu și binefăcătorilor.

Ce a însemnat Casa de Copii "Sfânta Maria" din Barați pentru ei? Lăsăm copiii care au crescut în ea, să vorbească cu sufletul!

  • "Mulțumesc lui Dumnezeu pentru că am ajuns în această casă! Dacă ar fi să o iau de la început, tot aici aș dori să ajung! Aici am învățat cum să ne descurcăm în viață, am primit o educație și am avut tot ceea ce ne-am dorit chiar și dragostea părintească din partea surorilor de care nu am dus lipsă niciodată!" (Andreea).

  • "Casa a fost locul unde am cunoscut oameni minunați, frați și surori pe care mulți nu i-am avut. A fost și va rămâne casa pe care nu am avut-o și datorită ei sunt ceea ce sunt azi. Datorită ei, am familia pe care mi-am dorit-o. Mulțumesc mult tuturor care au avut grijă de mine și m-au crescut m-au educat și m-au acceptat așa cum sunt!" (Margareta).

  • "Sunt fericită că am crescut acolo și mulțumesc pentru tot! Un loc binecuvântat!" (Claudia).

  • "Nu contează unde merg sau cât de mult voi îmbătrâni, nu voi uita niciodată copilăria mea. Casa de Copii «Sfânta Maria» a avut grijă ca în copilăria mea să nu îmi lipsească nimic. Mulțumesc tuturor pentru tot ce au făcut pentru mine!" (Adriana).

  • "Când mă gândesc la locul copilăriei îmi doresc să mai fiu încă odată copil, dar tot la Barați, cu aceiași copii, același personal, aceleași surori și aceiași profesori. Casa de Copii a fost casa care m-a crescut, m-a educat și mi-a oferit totul. A fost semnul prin care Dumnezeu mi-a a arătat că el îmi rămâne aproape chiar dacă mama a plecat la ceruri... Acolo am învățat că o familie poate avea chiar și 70 de copii și mai multe mame! Exemplul surorilor m-a încurajat să-mi îndrept pașii spre Sfânta Preoție pentru ca și eu la rându-mi să-l slujesc pe aproapele. Casa de la Barați are locul ei special în viața mea, mereu mă întorc cu bucurie acasă și ori de câte ori am ocazia mă mândresc că am crescut acolo pentru că am trăit momente foarte frumoase! Acolo am învățat că Dumnezeu este prezent în fiecare om, doar că trebuie să-l descoperi, m-a învățat să fiu mereu un om simplu!" (Pr. Cosmin).

  • "Cuvântul «mulțumesc» este doar o parte a recunoștinței față de binele primit!" (Daniel).

  • "Casa de Copii a însemnat locul în care am copilărit și am crescut, chiar casa părintească. În această casă am întâlnit persoane pe care Dumnezeu mi le-a scos în cale pentru a mă forma pentru viață! Le mulțumesc din toată inima tuturor celor care au contribuit la creșterea și educarea mea, iar bunul Dumnezeu să vă răsplătească cu tot ce știe el mai bine!" (Loredana).

  • "Pentru mine, Casa de Copii o fost și este în continuare casa mea, locul unde am copilărit, locul unde am fost și o să fiu mereu înconjurat de persoane dragi, care țin la mine și care mă iubesc așa cum sunt și unde mă întorc mereu cu drag și bucurie. Casa de Copii m-a făcut persoana care sunt azi. Mulțumesc personalului și surorilor care au avut grijă de mine și care m-au învățat ce este bine și ce este rău. Dacă nu era această casă și aceste persoane sincer nu știu unde ajungeam sau ce era de mine azi. Casa de Copii pentru mine este familia mea, îmi este mamă, tată, soră, frate! Casa de Copii este totul pentru mine!" (Eusebiu).

  • "Casa de Copii pentru noi a însemnat o șansă la educație pentru viitorul nostru și al copiilor noștri!" (Gabriel și Iuliana).

  • "Pentru mine Casa de Copii a fost o binecuvântare! Vă mulțumesc tuturor celor care ați contribuit la educația mea pentru a fi omul de astăzi! Vă port în rugăciuni!" (Irina).

  • "Pentru mine Casa de Copii a însemnat casa și familia mea, am învățat să am bune maniere, carte, să-l iubesc pe Dumnezeu. Acum, când am familia mea, încerc să-l educ pe Darius așa cum am fost și eu educată: să-i fac un program, să fie ordonat, să-l iubească pe Dumnezeu, să fie recunoscător, să folosească cuvintele magice: mulțumesc, te rog și iartă-mă" (Gina).

  • "Casa de Copii Sfânta Maria a însemnat pentru mine locul în care puteam să spun acasă și locul în care am regăsit mai mulți frați și surori" (Iulian).

  • "Casa de Copii a reprezentat un nou început pentru mine și viitorul meu. Vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut pentru mine și pentru ce am trăit frumos!" (Izabela).

  • "Casa de Copii pentru mine va fi și va rămâne mereu a doua casă. Acolo am învățat tot ce e mai bun, am avut ocazia să cunosc oamenii deosebiți care ne-au oferit un sfat bun atunci când am avut nevoie" (Mihaela).

  • "Vă mulțumesc din toată inima, fără de voi nu aș fi devenit ceea ce sunt astăzi, soție și mamă împlinită!" (Oana).

  • "Casa de Copii a fost salvarea mea și a surorilor mele, casa mea, copilăria mea frumoasă, șansa de a mă dezvolta și de a învăța drumul cel bun în viață! Casa de Copii a fost salvarea mea și a tuturor copiilor și revin cu drag și dor mereu când am ocazia!" (Simona).

  • "Casa de Copii a însemnat pentru mine locul de poveste cu amintiri și oameni de neuitat. Mă bucur nespus de mult că am avut ocazia de a crește în această familie minunată, sunt recunoscătoare pentru educația pe care am primit-o. Este locul în care m-am maturizat, și pe care nu-l voi putea uita niciodată. Vreau să vă mulțumesc pentru cea ce sunt astăzi și continui să vă port în rugăciunile și în inima mea" (Roxana).

  • "Cel mai frumos loc este locul unde am crescut și am învățat să fiu om. Și de fiecare dată când mă întorc acolo, retrăiesc toate momentele frumoase trăite în acest loc: casa sufletului meu!" (Sorina).

  • "Cred că mi-ar trebui o carte cu câteva sute de pagini pentru a putea descrie ce a însemnat și ce înseamnă și astăzi Casa de Copii pentru mine. Această casă mi-a oferit aceea familie pe care nici nu o puteam visa. Mi-a oferit ceea ce multe familii nu reușesc să ofere copiilor lor: iubire, siguranță, hrană, îmbrăcăminte, vacanțe, educație și multe alte și toate din abundență. Fără voi nici nu-mi pot imagina ce viață aș fi avut. Dacă într-o zi Dumnezeu ar decide că trebuie să părăsesc acest pământ, singurul lucru pe care l-aș cere ar fi ca și copii mei să aibă norocul de a găsi o casă de copii cum este aceea în care am crescut eu" (Valentina).

  • "Casa de Copii pentru mine înseamnă acasă, o familie imensă, în care îmi amintesc cu drag copilăria și unde am devenit ceea ce sunt astăzi!" (Veronica).

  • "Pentru mine Casa de Copii «Sfânta Maria» din Barați a însemnat și va însemna mereu căminul meu, acel loc în care am copilărit, am crescut, am primit o educație bună și mi-am creat amintiri de neuitat alături de cei prezenți acolo. Această educație și bună creștere de care am beneficiat au fost un exemplu pentru mine pe care îl urmez mândră în creșterea și educația copiilor mei. Casa de Copii pentru mine este familia mea, casa părinților mei spirituali, casa copilăriei, casa în care eu voi fi mereu primită cu brațele deschise și cu o iubire nemărginită" (Livia).

  • "Casa de Copii «Sfânta Maria» din Barați este și va rămâne etern locul cel mai drag inimii mele. Acesta este locul pe care-l numesc acasă, locul în care am descoperit ce este familia și cât de importantă este credința, locul în care am simțit că merit iubire. Am învățat că fără reguli și restricții aș fi putut urma căi greșite, este locul în care am învățat să iubesc, să îl ajut și să-l respect pe cel de lângă mine, așa cum Dumnezeu a zis: «Iubiți-vă unii pe alții». Mă simt mândră pentru că am un loc căruia să-i spun «Acasă», acolo unde ori de câte ori m-aș întoarce, simt căldura și bucuria cu care sunt primită, iar când plec simt un gol imens în inimă" (Ioana).

Îți mulțumim, Doamne pentru iubirea ta față de noi, copiii tăi!

Gabriela O.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 mai: Barați: Jubileul de 25 de ani de la înființarea Casei de Copii "Sfânta Maria"


 

lecturi: 1196.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat