Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesaj adresat participanților la Consiliul Plenar al Comisiei Internaționale Catolice pentru Migrații (30 mai 2022)

Iubiți frați și surori,

Sunt bucuros să vă adresez salut meu vouă tuturor, care participați la Consiliul Plenar al Comisiei Internaționale Catolice pentru Migrații.

În aceste zile sunteți chemați să desfășurați trei misiuni foarte importante: să alegeți noul cadru director al comisiei, să aprobați noile statute și să determinați liniile operative pentru următorii ani. Profit cu plăcere de această ocazie pentru a sublinia câteva puncte care consider că vă pot ajuta în discernământul vostru.

Comisia a fost fondată de venerabilul papă Pius al XII-lea, în 1951, pentru a forma, între Conferințele Episcopale din întreaga lume, o rețea care să le poată asista în slujirea lor pastorală în favoarea migranților și refugiaților. Natura sa și misiunea sa eclezială o remarcă față de alte organizații care acționează în societatea civilă și în Biserică. De fapt, comisia este exprimare colegială a acțiunii pastorale, în domeniu migrator, a episcopilor care, în comuniune cu papa, sunt părtași de "grija sa față de Biserica universală într-o legătură de pace, de iubire și de unitate" (Lumen gentium, 22). Pentru aceasta, în constituția apostolică Praedicate Evangelium, ea este menționată și situată printre competențele Dicasterului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale (cf. art. 174 § 2), așa încât natura sa și misiunea sa să fie salvgardate în acord cu principiile originare. În consiliul plenar voi reprezentați oficial Conferințele Episcopale care au dat propria adeziune la comisie. Voința lor de a se angaja împreună pentru a primi, a proteja, a promova și a integra pe migranți și pe refugiați este confirmată de prezența voastră.

Misiunea eclezială a comisiei se realizează în două direcții: ad intra și ad extra. Ea este chemată înainte de toate să ofere o asistență calificată Conferințelor Episcopale și diecezelor care se află în situația de a răspunde la multele și complexele provocări migratoare din timpul prezent. Prin urmare, se angajează să favorizeze dezvoltarea și realizarea de proiecte de pastorație migratoare și formarea specializată a agenților pastorali în domeniul migrator, mereu în slujba Bisericilor particulare și conform propriilor competențe.

Ad extra, comisia este chemată să răspundă la provocările globale și la urgențele migratoare cu programe țintite, mereu în comuniune cu Bisericile locale. În afară de asta, ea are datoria de a desfășura activități de advocacy ca organizație a societății civile în domeniu internațional. Comisia angajează Biserica și lucrează pentru o sensibilizare internațională mai vastă cu privire la tematicile migratoare, cu scopul de a favoriza respectarea drepturilor umane și promovarea demnității persoanelor conform orientărilor doctrinei sociale a Bisericii.

Vă mulțumesc din inimă pentru toată munca pe care comisia a făcut-o în ultimii șaptezeci de ani. Multe din aceste acțiuni au avut o incidență cu adevărat determinantă. Vă mulțumesc, îndeosebi, pentru angajarea oferită ca să ajutați Bisericile să răspundă la provocările legate de evacuarea masivă provocată de conflictul din Ucraina. Este vorba de cea mai mare mișcare de refugiați care a avut loc în Europa după Al Doilea Război Mondial.

Totuși. nu putem uita milioanele de oameni care cer azil, refugiați și evacuați din alte părți ale lumii, care au o nevoie disperată de a fi primiți, protejați și iubiți. Ca Biserică vrem să-i slujim pe toți și să lucrăm cu dârzenie pentru edificarea unui viitor de pace. Voi aveți posibilitatea de a da o față carității active a Bisericii față de ei!

Urez tuturor o muncă rodnică și vă asigur amintirea mea în rugăciune. Și voi, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine.

Din Vatican, 20 mai 2022

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 152.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat