Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (catedrală): A 56-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale și Ziua Presei în Dieceza de Iași

Duminică, 29 mai 2022, de la ora 11:00, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, s-a marcat cea de-a 56-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale și Ziua Presei în Dieceza de Iași, printr-o Sfântă Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel, episcop emerit. Celebrarea, la care au participat și s-au implicat activ colaboratorii Asociației "Presa Bună", a fost transmisă în direct la Radio ERCIS FM și prin sistemul de transmisiuni video on-line al Episcopiei de Iași.

În salutul de la început, pr. Adrian Blăjuță, director al Oficiului pentru Comunicații Sociale, a dorit să își exprime gândul de recunoștință, față de bunul Dumnezeu, pentru toate mijloacele de comunicare prezente în cadrul Episcopiei de Iași și să îi ceară în continuare harul ca cei implicați în această misiune să lucreze cu devotament la răspândirea cuvântului lui Dumnezeu și prin aceste mijloace de comunicare. "Este o zi în care dorim să ne aducem aminte și de cei care ne-au precedat, care au muncit, au trudit, ca să avem aceste mijloace de comunicare. Ne rugăm într-un mod special și pentru părintele Cornel Cadar, cel care a plecat prea devreme dintre noi și știm cât zel a pus în munca pe care a avut-o pentru răspândirea cuvântului lui Dumnezeu prin mijloacele de comunicare", a adăugat părintele Adrian.

Și PS Petru Gherghel a adus apoi cuvântul și salutul PS Iosif Păuleț, împreună cu care se bucură de prezența Radioului ERCIS FM și a celorlalte mijloace de comunicare din dieceză.

Sfânta Liturghie a continuat apoi cu proclamarea lecturilor sfinte de către membri ai Asociației "Presa Bună" și cu predica ținută de pr. Cristian Diac, care a dorit să scoată în evidență, plecând de la fragmentul evanghelic, importanța unității, atât de mult dorită de Isus, dar și a cuvântului "ascultare", ce stă în centrul Mesajului Papei Francisc pentru Ziua Comunicațiilor Sociale de anul acesta, "A asculta cu urechea inimii".

"Există ascultări superficiale, grăbite, care înregistrează emisiile sonore, fără atenția inimii, care se reduc la o simplă percepție acustică. De aceea, papa recomandă să ascultăm cu urechea inimii, căci o ascultare deficitară alterează calitatea comunicării: «Ascultarea este primul ingredient indispensabil al dialogului și al bunei comunicări. Nu se comunică dacă mai întâi nu s-a ascultat și nu se face bun jurnalism fără capacitatea de a asculta». Preluând un gând al Sfântului Augustin, Papa Francisc ne recomandă să ascultăm cu urechea inimii, investind în răbdare, în evaluarea cuvintelor care ni se spun, așa încât comunicarea să fie integră și în slujba adevărului."

"Suntem într-o misiune sacră, de a fi comunicatorii unor adevăruri care vizează partea cea mai importantă din noi, sufletul. Să-l rugăm pe Isus, comunicatorul prin excelență al voinței lui Dumnezeu să ne fie alături, să ne constituie într-o unitate, să fim oameni care știu să ascultă și știu să vorbească spre slava lui Dumnezeu și iubirea dintre oameni", a spus în încheierea predicii pr. Cristian Diac.

La finalul Sfintei Liturghii, pr. Adrian Blăjuță a reamintit de proiectele promovate de Oficiul pentru Comunicații Sociale, de Asociația "Presa Bună" cu Editura "Presa Bună", Librăria "Presa Bună", Radioul ERCIS FM, site-ul ercis.ro, pagina de Facebook (www.facebook.com/ercis.ro) și pe canalul YouTube (www.youtube.com/ercisro ale Episcopiei de Iași, celelalte edituri prezente în dieceză, "Serafica" și "Sapientia", dar și celelalte instituții media, atât cele catolice prezente pe teritoriul diecezei: Angelus TV, Radio Maria și Maria TV, cât și cele laice. "Se cuvinte să mulțumim astăzi tuturor celor care au făcut posibil ca să avem ceea ce avem astăzi: Monseniorul Anton Gabor, care a pus bazele, care a înființat în 1913 revista "Lumina creștinului" și Institutul "Presa Bună", episcopul Mihai Robu, care a susținut presa, și atâția alții care nu mai sunt printre noi, într-un mod special și la părintele Cornel Cadar, care s-a zbătut și a muncit pentru presă", mulțumire și "celor care în timpurile noastre au susținut răspândirea cuvântului lui Dumnezeu prin toate mijloacele de comunicare în masă": PS Petru Gherghel, ÎPS Aurel Percă, PS Iosif Păuleț și PS Petru Sescu, dar și membrii actualei echipe de la Asociația "Presa Bună" și colaboratorilor care "trudesc cu multă dedicare". Un gând special de mulțumire a fost și către "cei care ne dau rațiunea de a fi: dumneavoastră, cei care folosiți aceste mijloace de comunicare". În final, a amintit de nevoia sprijinului prin rugăciune, dar și material din partea credincioșilor pentru continuarea proiectelor: "Împreună putem să reușim!"

"Cei care lucrează în presă fac o serviciu așa de mare Bisericii și lui Dumnezeu, și anume îi ajută pe toți să descopere un lucru pe care îl uităm: uităm că suntem creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu și avem o misiune să fim lumină. Vă mulțumim că voi aduceți lumină în suflete pentru a vedea că ei toți oameni poartă în ei imaginea lui Dumnezeu", a concluzionat PS Petru Gherghel, adresându-se lucrătorilor din mass-media, invocând ca "Domnul să vă lumineze ca să ne luminați".

În dimineața aceleiași zile, tot în catedrala ieșeană, la ora 8, pr. Adrian Blăjuță a prezidat Liturghia transmisă la Radio Iași. Referindu-se la Ziua Presei, pr. Adrian a descris-o ca "o zi în care ne gândim la importanța mass mediei în viața noastră și în viața Bisericii". I-a felicitat pe cei care aflați în situații dificile, din cauza vârstei sau a bolii, și nu pot participa fizic în biserici, dar ascultă la radio sau urmăresc prin internet transmisiunile Liturghiilor. "Câtă binecuvântare pot aduce aceste mijloace de comunicare! Ce ar fi însemnat această perioadă de pandemie fără să fi avut această posibilitate, măcar prin intermediul mass-mediei, să ne unim în rugăciune!" Prima Liturghie romano-catolică din seria de transmisii duminicale la Radio Iași avut loc duminică, 26 martie 2006, din Catedrala "Adormirea Maicii Domnului" și de atunci în fiecare duminică și la unele sărbători Liturghia romano-catolică de la ora 8 este transmisă la Radio Iași pe unde medii (1053 KHz), precum și pe internet (www.radioiasi.ro).

Domnul să binecuvânteze munca tuturor lucrătorilor din domeniul mass-media și să îi inspire zi de zi în «apostolatul urechii» la care sunt chemați, așa cum ne spune Papa Francisc: "A asculta, înainte de a vorbi, așa cum îndeamnă apostolul Iacob: «Fiecare om să fie prompt la ascultare, încet la vorbire» (1,19). A da gratuit un pic din propriul timp pentru a asculta persoanele este primul gest de caritate".

Alexandra Măriuț și Ovidiu Bișog

* * *

Înregistrarea transmisiunii în direct a acestei Liturghii:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 mai: Iași (catedrală): A 56-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale și Ziua Presei în Dieceza de Iași. Foto: Andreea Dima / ERCIS FM

* * *

PS Iosif Păuleț: Mesaj pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale - Ziua Presei la nivel diecezan

Ziua Presei în Dieceza de Iași - Colectă pentru Radio ERCIS FM

Moment liric dedicat Radio ERCIS FM: "Cu tine"

Întâlnire online a operatorilor mass-media catolici din România (27 mai)

ERCIS FM: Interviu cu PS Claudiu-Lucian Pop, despre Ziua Comunicațiilor Sociale (27 mai)

19 mai 2002 - 19 mai 2022: 20 de ani de știri la ercis.ro

"A asculta cu urechea inimii". Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru a 56-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale (29 mai 2022)


 

lecturi: 340.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat