Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Întâlnirea formativă a persoanelor consacrate din dieceză cu PS Iosif Păuleț

Duminică, 29 mai 2022, la Institutul Teologic Franciscan din Roman, a avut loc întâlnirea de primăvară a persoanelor consacrate din întreaga dieceză cu PS Iosif Păuleț, episcop de Iași. La această întâlnire au participat circa 110 persoane consacrate din zonele Iași, Roman, Bacău și Onești.

Ziua a decurs după programul stabilit de Comisia diecezană pentru Viața Consacrată, coordonată de pr. Cristian Blăjuț, OFMConv., vicar episcopal cu Secțiunea Viața Consacrată în dieceză. După salutul din partea gazdelor, a urmat imediat împărțirea în 10 grupuri pentru a răspunde la cele 10 întrebări formulate de către Secretariatul General al Sinodului Episcopilor de la Roma și care se găsesc în Documentul pregătitor și Vademecum, documente oficiale care orientează parcursul sinodal ce a început în octombrie 2021 și se va încheia în aceeași lună din 2023.

Așa cum știm deja, Papa Francisc cheamă întreaga Biserică să-și redescopere natura sa sinodală, de a merge împreună, prin crearea oportunității de a asculta și dialoga și la nivel de Biserică locală tocmai prin intermediul acestui sinod. Această invitație mondială adresată nu numai episcopilor, dar de această dată tuturor credincioșilor, deci și persoanelor consacrate, care așa cum spune și Papa Francisc într-o scrisoare a sa, sunt inima Bisericii. Iar tema acestui sinod este tocmai: "Pentru o Biserică Sinodală: comuniune, participare, misiune". Așadar, convocarea acestui sinod, suntem invitați cu toții să reflectăm asupra unei teme decisive pentru viața și misiunea Bisericii. "Această cale a sinodalității este exact cea pe care Dumnezeu o așteaptă de la Biserica mileniului III", mai spune papa.

După discuțiile avute pe grupuri, a urmat Sfânta Liturghie prezidată de PS Iosif și concelebrată de un frumos număr de preoți gazdă cât și oaspeți, reprezentanți ai diferitelor congregații religioase din Moldova. Preasfințitul Iosif, în omilia sa, ne-a vorbit mai întâi despre exemplul lui Isus care a venit în lume tocmai ca să slujească și prin ascultarea sa față de Tatăl, cu umilință să ne mântuiască. La fel suntem chemați și noi prin viața noastră de consacrați, să ascultăm zilnic de voința lui Dumnezeu, prin profesiunea făcută în institutele noastre religioase, și să ne îndeplinim misiunea noastră de slujire, prin educație, catehizare, servicii caritative și sociale și mai ales prin predicare. Să nu ne lăsăm induși în eroare de vâltoarea acestei lumi, mai spunea PS Iosif, ci să învingem zilnic ispitele Celui Rău de a ceda, privind la exemplul sfinților noștri fondatori, aducându-i ca exemplu în mod special pe Sfântul Ioan Bosco și pe mama sa, Margareta, care au biruit în mod eroic până la sfârșitul vieții lor.

După solemna, sfânta și dumnezeiasca Liturghie pregătită de persoanele consacrate din diferitele zone ale diecezei și animată de corul fraților studenți de la Institutul Franciscan și de elevii de la Seminarul Franciscan, a urmat momentul agapei frățești de împărtășire și de comuniune fraternă. La sfârșitul prânzului, Preasfințitul a mulțumit atât fraților franciscani pentru disponibilitatea și munca de pregătire a acestor evenimente de amploare, cât și tuturor persoanelor consacrate care au binevoit să participe la acest eveniment important.

A urmat o pauză bine meritată, după care s-a continuat cu discuțiile, atât care au avut loc în grupuri în dimineața zilei, cât și schimbul de întrebări și răspunsuri ce a avut loc dintre persoanele consacrate aflate în sală și PS Iosif. Aceste întrebări au fost de domeniul pastoral din parohiile existente, la care episcopul a răspuns cu toată disponibilitatea și sinceritatea.

La finalul aceste întâlniri PS Iosif a adresat persoanelor consacrate și câteva îndemnuri: să-i mulțumească zilnic lui Dumnezeu pentru darul chemării la vița consacrată; să nu se descurajeze în momentele de dificultate; să trăiască cu bucurie și entuziasm vocația lor și să slujească pentru a fii martori autentici și să se roage și să mediteze zilnic și cu fidelitate cuvântul lui Dumnezeu.

Îi mulțumim Domnului pentru această zi, pentru că ne-a dat din nou posibilitatea de a ne aduna și discuta, atât probleme actuale din viața pastorală, cât și de viață comunitară a comunităților noastre. Îi mulțumim și PS Iosif că a fost alături de noi, îi suntem recunoscători pentru stima, respectul și prețuirea pe care le arată față de noi, persoanele consacrate, și pentru întreaga lume.

Pr. Alexandru Olaru, OFMConv.
secretar al Comisiei pentru Viața Consacrată

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 mai: Roman: Întâlnirea formativă a persoanelor consacrate din dieceză cu PS Iosif Păuleț


 

lecturi: 889.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat