Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul cardinalul Angelo Sodano, secretar de stat pentru doi papi

S-a stins din viață aseară [adică vineri, 27 mai 2022] la Roma la vârsta de 94 de ani cardinalul Angelo Sodano, secretar de stat al lui Ioan Paul al II-lea și Benedict al XVI-lea și decan emerit al Colegiului Cardinalilor. Din seara de 9 mai, cardinalul a fost internat de pneumonie la Columbus Hospital - Gemelli după ce a fost depistat pozitiv la Covid.

Cardinalul a ocupat funcția de secretar de stat al Vaticanului din 1991 până în 2006 și a fost din 2005 până în 2019 decan al Colegiului Cardinalilor. Al doilea din cei șase copii, s-a născut la Isola d'Asti, în Piemont, la 23 noiembrie 1927. Părinții săi, Giovanni și Delfina Sodano, aparțineau unei familii rurale piemonteze, care a dat contribuție însemnată vieții Bisericii și a statului. Tatăl său a fost și deputat în Parlamentul italian din 1948 până în 1963, timp de trei legislaturi. Tânărul Angelo face studiile filozofice și teologice în seminarul episcopal din Asti, dar la Roma obține doctoratul dublu: în teologie la Universitatea Pontificală Gregoriana și în drept canonic la Universitatea Pontificală Laterană.

La 23 septembrie 1950 este data hirotonirii sacerdotale, primită în catedrala din Asti. Predarea teologiei dogmatice și apostolatul în rândul tineretului studențesc caracterizează primii ani de slujire. Deja în 1959 este chemat de cardinalul Angelo dell'Acqua, în acea vreme substitut al Secretariatului de Stat, în slujba Sfântului Scaun. Frecventează cursurile Academiei Ecleziastice Pontificale, apoi este destinat la nunțiaturile apostolice din Ecuador, Uruguay și Chile, ca secretar de nunțiatură. În 1968 se întoarce la Roma unde timp de un deceniu prestează slujire la Consiliul pentru Problemele Publice ale Bisericii. Membru al Misiunilor Sfântului Scaun, vizitează România, Ungaria și Germania de Est.

La 30 noiembrie 1977 Sfântul Paul al VI-lea îl numește arhiepiscop titular de Nova di Cesare și nunțiu apostolic în Chile. Câteva săptămâni mai târziu, la 15 ianuarie 1978, primește hirotonirea episcopală de la cardinalul Antonio Samor? în biserica "San Secondo" din Asti. În țara latinoamericană lucrează timp de zece ani: vizitează aproape toate diecezele și cooperează la încheierea fericită a medierii pontificale între Chile și Argentina. Sfântul Ioan Paul al II-lea în 1988 îl cheamă să-l înlocuiască pe cardinalul Achille Silvestrini în funcția de secretar al fostului Consiliu pentru Problemele Publice ale Bisericii. Un an mai târziu, intră în vigoare constituția apostolică Pastor Bonus, iar Sodano asumă titlul de secretar pentru Raporturile cu Statele, dedicându-se în mod deosebit Comisiei Pontificale pentru Rusia, al cărei președinte a fost.

Reprezintă Sfântul Scaun în diferite reuniuni internaționale cum ar fi întâlnirile miniștrilor de externe din Conferința despre Securitate și Cooperare în Europa. În decembrie 1990 asumă funcția de pro-secretar de stat devenind secretar de stat la 29 iunie 1991, la o zi după ce a fost creat cardinal. În 2002 este ales vice-decan al Colegiului Cardinalilor. Titlurile sale de cardinal de "Santa Maria Nova", in commendam din 1991; al bisericii suburbane din Albano, din 10 ianuarie 1994; al bisericii suburbane din Ostia, de la 30 aprilie 2005.

Participă la conclavul care în 2005 îl alege pe Benedict al XVI-lea, care, imediat ce a urcat la scaunul pontifical, la 30 aprilie 2005 îl reconfirmă secretar de stat și aprobă alegerea sa ca decan al Colegiului Cardinalilor, funcție ocupată până în acel moment de însuși cardinalul Joseph Ratzinger. Câteva luni mai târziu papa acceptă demisia din funcția de secretar de stat. Îi va urma cardinalul Tarcisio Bertone. În 2019, Papa Francisc acceptă renunțarea lui Sodano din funcția de decan al Colegiului Cardinalilor. Anterior, prin numire pontificală ia parte în 2014 la a III-a Adunare Generală Extraordinară a Sinodului Episcopilor despre "Provocările pastorale despre familie în contextul evanghelizării" și după un an la a XIV-a Adunare Generală Ordinară cu tema "Vocația și misiunea familiei în Biserică și în lumea contemporană".

Cu decesul cardinalului Angelo Sodano, Colegiul Cardinalilor este compus din 208 cardinali dintre care 117 electori și 91 non-electori.

(După Vatican News, 28 mai 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

PS Petru Gherghel, în prezent episcop emerit, a fost consacrat episcop de Iași la data de 1 mai 1990 prin impunerea mâinilor de către cardinalul Angelo Sodano, pe atunci arhiepiscop, delegat al Papei Ioan Paul al II-lea, la Seminarul din Iași, co-consacratori fiind ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București la acea vreme, și de PS Reinhard Lettmann, pe atunci episcop de Münster.


 

lecturi: 1283.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat