Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Premieră la Lourdes: un episcop va fi consacrat la sanctuar

Duminică, 29 mai 2022, la ora locală 15.00, va fi o noutate absolută pentru Lourdes, în Franța, deoarece noul episcop numit, Jean-Marc Micas, va fi consacrat episcop titular de Tarbes et Lourdes în bazilica subterană, "Pius al X-lea", și va rămâne în istorie ca primul episcop titular de Tarbes et Lourdes consacrat într-o bazilică din Lourdes.

Dieceza de Tarbes își începe istoria, ca multe episcopii din vechea Galie, în secolul al IV-lea.

La data de 28 noiembrie 1801, în urma Revoluției franceze, a fost desființată ca entitate și împărțită două dieceze vecine, Agen și Bayonne. La 6 octombrie 1822 are loc o nouă restructurare și din Dieceza de Bayonne se desprind altele două: Tarbes și Aire.

La data de 12 aprilie 1912, datorită creșterii importanței orașului Lourdes (loc al arătărilor Maicii Domnului din anul 1858), Sfântul Papă Pius al X-lea decide schimbarea numelui din "Dieceza de Tarbes" în aceea de "Dieceza de Tarbes et Lourdes".

Ultimul episcop titular de Tarbes et Lourdes consacrat pe teritoriul diecezei a fost Mons. Prosper-Marie Billère, consacrat în catedrala din Tarbes la 20 noiembrie 1882. Așadar, de 140 de ani, nu a fost consacrat niciun episcop la Tarbes sau la Lourdes, toți fiind anterior titulari sau auxiliari în alte dieceze.

În toată această perioadă au fost consacrați episcopi la Lourdes, în Bazilica "Sfântul Rozariu", dar pentru alte dieceze: Mons. Thomas de Ladoue (1873, episcop de Nevers), Mons. Jean-Baptiste Cazet (1885, vicar apostolic în Madagascar), Mons. Jean-Joseph Pays (1882, episcop de Carcassone), Mons. Jean-Baptiste Fauret (1947, vicar apostolic în Congo) și Mons. André Lacrampe (1983 în Bazilica "Pius al X-lea", arhiepiscop de Besançon).

De aceea, duminică, 29 mai 2022, la ora 15.00, va fi o noutate absolută pentru Lourdes, deoarece noul episcop numit, Jean-Marc Micas, va fi consacrat episcop titular de Tarbes et Lourdes în bazilica subterană, "Pius al X-lea", și, prin urmare, va rămâne în istorie ca primul episcop de Tarbes et Lourdes consacrat într-o bazilică din Lourdes.

Consacrator va fi arhiepiscopul de Toulouse, Guy de Kerimel, iar co-consacratori vor fi Nicolas Brouwet, episcop de Nîmes (fost episcop de Tarbes et Lourdes), și Francis Bestion, episcop de Tulle.

Instalarea oficială în catedrala din Tarbes va avea loc luni, 30 mai 2022, la ora 18.00.

Mons. Jean-Marc Micas s-a născut la 17 iunie 1963 la Montélimar (Dieceza de Valence) în sud-estul Franței, dar el afirmă că nu are nici o legătură cu această localitate, deoarece a fost o pură întâmplare. Tatăl său fiind polițist, a locuit doar zece luni aici, revenind ulterior în zona Toulouse, la Saint-Gaudens, unde și-a petrecut copilăria. A fost hirotonit preot la 10 martie 1991 pentru Arhidieceza de Toulouse. Timp de 11 ani (1999 - 2010) a fost rectorul Seminarului interdiecezan "Sfântul Ciprian" din Toulouse.

La data de 6 iunie 1999 a intrat în "Societatea sacerdotală Saint Sulpice", o congregație apărută imediat după Conciliul Tridentin, cu scopul formării preoților. Numirea ca episcop l-a găsit tocmai ca provincial pentru Franța al acestei societăți sacerdotale, post pe care îl deținea din anul 2013. Una dintre personalitățile "Societății sacerdotale Saint Sulpice" este cardinalul canadian Marc Ouellet.

Conform datelor disponibile, Mons. Jean-Marc Micas este al LXXIX-lea episcop al Diecezei de Tarbes et Lourdes.

Deviza noului episcop este "Misericordia eius in progenies et progenies" (Milostivirea lui din neam în neam), citat din imnul "Magnificat".

Pr. Iosif Dorcu


 

lecturi: 995.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat