Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (catedrală): Concertul de muzică religioasă Jubilate Deo

În seara zilei de joi, 26 mai 2022, zi în care Biserica Romano-Catolică a celebrat Înălțarea Domnului, Corul Universității Naționale de Arte "George Enescu" - din capitala culturală a Moldovei - a susținut Concertul de muzică religioasă Jubilate Deo! în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Corul a fost dirijat de conf. univ. dr. George Dumitriu și acompaniat la pian de lect. univ. dr. Mădălina Busuioc.

Programul a cuprins un număr de zece lucrări corale, aparținând atât repertoriului românesc, cât și literaturii muzicale universale. În deschidere, corul a interpretat lucrarea Cinei Tale cei de taină, a compozitorului ardelean Gheorghe Dima, pe textul unei rugăciuni atribuite Sfântului Ioan Gură de Aur.

A urmat apoi piesa corală "Veniți să ne bucurăm", aparținând compozitoarei Ioana Ghika-Comănești, pe textul Psalmului 93. O lucrare cu valențe de concert coral, al cărui discurs muzical îmbină pasajele de dezvoltare melodică cu pasajele recitativului coral liturgic.

Lucrarea Crizanteme, a regretatului profesor Vasile Spătărelu, compusă pentru cor mixt pe versurile poetului Tiberiu Utan, a fost următoarea piesă care a încântat publicul. Deși are o tematică laică, lucrarea descrie o fugară și duioasă amintire a chipului iconic al mamei, trecută demult în veșnicie.

A urmat piesa corală Invocații, sau Diptic de Vinicius Grefiens. Este o lucrare a cappella inedită, structurată în două părți contrastante. Discursul ei melodic minimalist, repetitiv, pe stihuri răzlețe din psalmi, are capacitatea de a induce o atmosferă favorabilă meditației și care se încheie cu bucuria spiritului reînnoit.

Alte lucrări interpretate de cor, din repertoriul autohton, au fost Invocații, sau Diptic de Vinicius Grefiens, Tatăl nostru, de Dragoș Alexandrescu, Trecui dealu' la Băiuț, de Constantin Arvinte, și Panis angelicus, de Cesar Franck.

Titlul concertului de muzică corală religioasă a fost sugerat de motetul Jubilate Deo, creație contemporană a compozitorului american Peter Anglea. Scris pe textul Psalmului 100, "Strigați de bucurie către Domnul toți locuitorii pământului, slujiți Domnului cu bucurie, veniți înaintea lui cu strigăte de veselie!", lucrarea este ingenios compusă, pe o melodică simplă, cu un discurs muzical accesibil și cu o ritmică vioaie. Alternarea măsurilor mixte de 10 si 12 optimi cu măsurile de 3 și de 4 pătrimi creează o diversitate metro-ritmică neobișnuită, ce conferă dinamică, suplețe și savoare întregii partituri.

Corul a dedicat piesa Excelenței Sale Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, care a aniversat 31 de ani de la hirotonirea ca preot. Pe stema episcopală a Preasfinției Sale stau scrise tocmai aceste cuvinte: Servite Domino in laetitia - "Slujiți Domnului cu bucurie".

Tot din în sfera creației religioase americane, corul a interpretat o compoziție aparținând binecunoscutului compozitor de muzică creștină Tom Fettke. Este vorba de imnul The majesty & glory of your name, lucrare amplă, pentru cor mixt și acompaniament de pian, compusă pe textul Psalmului 8. Discursul muzical urmărește îndeaproape retorica textului poetic, cu imagini când contemplative, când mai animate, de unde și fluiditatea acestei muzici, marcată de puncte culminante urmate de pasaje de un calm paradisiac.

După mulțumirile cuvenite adresate episcopilor, preoților, echipei ERCIS FM și tuturor celor prezenți, a urmat ultima piesă: Concert la Învierea Domnului, a compozitorului rus Stepan Dehtearev, tradus în limba română de compozitorul ieșean Gavriil Musicescu.

Dumnezeu să primească cântarea noastră și să ne binecuvânteze!

Pr. Robert Râtan

* * *

Înregistrarea transmisiunii în direct:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 mai: Iași (catedrală): Concertul de muzică religioasă Jubilate Deo


 

lecturi: 767.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat