Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesaj cu ocazia celei de-a 102-a Zile a Catolicilor Germani (Deutscher Katholikentag) [Stuttgart, 25-29 mai 2022]

Iubiți frați și surori,

Vă salut din inimă pe voi toți, care v-ați reunit la Stuttgart cu ocazia celei de-a 102-a Katholikentag pentru a aduce cinste lui Dumnezeu și a mărturisi împreună bucuria evangheliei.

"A împărtăși viața". Este motoul acestor zile. Dumnezeu este Creatorul și Artizanul întregii vieți. A insuflat în om suflarea sa de viață. Adesea și în multe moduri împărtășește viața sa divină cu omul și în Fiul Isus Cristos această "împărtășire a vieții" a lui Dumnezeu ajunge la apogeul său de nedepășit: el împărtășește viața noastră pământească pentru a ne permite să participăm la viața sa divină.

Pentru aceasta coboară în adâncul cel mai mare al umanității noastre. Iubirea sa deosebită este îndreptată spre săraci și spre suferinzi, ba chiar cu ei se identifică (cf. Mt 25). Astfel, în aceste zile cu gândul nostru suntem aproape de persoanele din Ucraina și ne rugăm pentru toți oamenii, a căror viață este amenințată și condiționată, pentru toți cei care tânjesc la plinătatea de viață pe care numai Domnul o poate da. Să implorăm pacea sa!

Isus nu numai că împărtășește ceva cu noi oamenii, ci ne dăruiește tot: pe sine însuși. El își dă propria viață pentru noi. "Iubindu-i pe ai săi care erau în lume, i-a iubit până la sfârșit" (In 13,1). În mod asemănător ne este adresat mandatul său de a nu trăi numai pentru noi înșine, ci de a dedica viața noastră lui Dumnezeu și aproapelui. Această dăruire a propriei vieți poate asuma forme multiple. Mă gândesc de exemplu la mamele sau la tații care se dedică total copiilor, la multele persoane care în slujirea eclezială sau în profesiunile sociale sau caritative pun propria viață pe ultimul loc pentru a-i sluji și a-i asista pe ceilalți. Și în crizele actuale, mulțumind lui Dumnezeu, putem constata cât de mare este disponibilitatea atâtora de a face sacrificii și pentru alții. Nimeni nu se poate salva singur. Toți suntem așezați în aceeași barcă. Pentru aceasta este indispensabil ca să dezvoltăm conștiința că toți suntem fii ai unicului Tată, frați și surori; că locuim toți în aceeași casă, care este încredințată nouă tuturor împreună; că un lucru trăiește din altul și că nu putem să nu împărtășim viața noastră. Numai împreună mergem înainte. Dacă fiecare dă ceea are de oferit, viața tuturor va deveni mai bogată și frumoasă! Ceea ce Dumnezeu ne dăruiește, ne dăruiește și pentru ca să împărtășim mereu cu alții și să facem rodnic pentru alții.

Sfântul Martin, patron al Diecezei de Rottenburg-Stuttgart, din acest punct de vedere este pentru noi un exemplu strălucitor. Împărțind mantia sa n-a dăruit cerșetorului căruia îi era frig numai căldura capabilă să salveze viața, ci și recunoașterea și aprecierea umane. Toți cei care poartă numele lui Isus Cristos sunt chemați să urmeze exemplul sfântului și să-i facă părtași de mijloacele noastre și de posibilitățile noastre pe cei care au nevoie de ajutor. Să fim vigilenți în timp ce parcurgem viața și vom vedea foarte repede unde este nevoie de noi.

În sfârșit aș vrea să amintesc un alt aspect al împărtășirii cu alții: de fapt, nu numai toți - chiar și cel mai sărac - au ceva ce pot dărui altora. Este adevărat și contrariul, adică toți - chiar și cel mai bogat - duc lipsă de ceva, deci au nevoie de darurile celorlalte persoane. A accepta ceva de la alții este mai dificil uneori decât a dărui ceva, pentru că asta implică admiterea propriei imperfecțiuni. Petru a trebuit să învețe cu trudă să accepte slujirea Învățătorului său în timpul spălării picioarelor. Să implorăm și noi umilința de a reuși să acceptăm ceva de la ceilalți.

Sfânta Fecioară Maria este un exemplu al acestei atitudini umile față de Dumnezeu, care speră totul de la el și care este premisa pentru ca el să ne poată oferi darurile sale. Ea imploră și așteaptă în mijlocul apostolilor pe Duhul Sfânt, și imploră și astăzi alături de noi și cu noi acest dar între daruri.

În acest sens, în aceste zile vă includ în mod deosebit în rugăciunea mea. Vă rog, nu uitați să vă rugați și pentru mine! Din inimă urez vouă tuturor o frumoasă Katholikentag!

Din Vatican, 20 mai 2022

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 152.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat