Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ziua Presei în Dieceza de Iași - Colectă pentru Radio ERCIS FM

În Dieceza Romano-Catolică de Iași, duminică, 29 mai 2022, va fi Ziua Presei. Aceasta corespunde cu Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale (a 56-a). Este o ocazie pentru a reevalua rolul presei, internetului, televizorului și al radioului în viața noastră. În parohiile din Moldova se vor face rugăciuni speciale pentru cei care sprijină și beneficiază de mijloacele de comunicare socială. În același timp este o ocazie de a sprijini vestirea Cuvântului prin toate mijloacele. Colecta din Ziua Presei de anul acesta va fi direcționată pentru susținerea financiară a proiectelor Oficiului pentru Comunicații Sociale al Episcopiei de Iași, în special a ERCIS FM, radioul Diecezei de Iași. În această zi se va face și o strângere de semnături pentru concursul de frecvențe organizat de Consiliul Național al Audiovizualului pentru obținerea de frecvențe FM pentru ca ERCIS FM să se audă în cât mai multe case din Dieceza de Iași. La Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, vom marca această zi la Sfânta Liturghie de la ora 11.00, prezidată de PS Petru Gherghel, episcop emerit.

"A asculta cu urechea inimii" este tema pe care Papa Francisc a ales-o pentru a 56-a Zi Mondială a Comunicațiilor. După Mesajul din 2021, centrat pe verbele "a merge" și "a vedea", în noul său Mesaj pentru Ziua Mondială din 2022, Papa Francisc cere lumii comunicării să învețe din nou să asculte, mai ales după ce pandemia a lovit și a rănit, toți având nevoie să fie ascultați și mângâiați. Ascultarea este, de asemenea, esențială și pentru o bună comunicare și informare. Căutarea adevărului începe de la ascultarea celuilalt. La fel este și mărturia dată prin mijloacele de comunicare socială. Orice dialog, orice relație începe de la ascultare. De aceea, pentru a putea crește, inclusiv pe plan profesional, în calitate de comunicatori, e necesar a învăța din nou a asculta mult.

Și în acest an, cu această ocazie, dorim să vă informăm cu privire la activitățile care sunt în atenția Oficiului pentru Comunicații Sociale, în special cele din ultimul an.

În chemarea primilor discipoli, cu Isus care merge să-i întâlnească și să-i invite să-l urmeze, vedem și invitația de a folosi toate mijloacele de comunicare pentru a ajunge la persoane acolo unde trăiesc. Acesta este și motivul pentru care Episcopia Romano-Catolică de Iași, prin Oficiul pentru Comunicații Sociale, se implică într-un mod special pentru a ajunge la credincioși și prin mijloacele de comunicare în masă, chemare pe care o simțim și mai insistent în timpurile dificile pe care le trăim. În ultimul an s-au făcut pași importanți, mai ales în dezvoltarea radioului ERCIS FM.

În anul 2020 a fost înființată Asociația "Presa Bună", care are ca scop coordonarea cât mai bună și dezvoltarea mijloacelor de comunicare ale Episcopiei Romano-Catolice de Iași, alăturând scrierilor bune și răspândirea veștii celei bune prin mijloacele audio-video ale Episcopiei, în special prin:

- Editura "Presa Bună" - cu publicațiile: "Lumina creștinului" (7.829 de abonamente anul acesta), "Isus, prietenul copiilor" (1.785 de abonamente anul acesta) și "De la răsărit până la apus" (4.024 de abonamente anul acesta), calendarul de perete, agenda liturgică și celelalte cărți și publicații;

- site-ul oficial al Diecezei de Iași, www.ercis.ro (la 19 mai, s-au sărbătorit 20 de ani de la prima știre publicată), care a avut în ultimul an în medie 20.717 pagini vizualizate zilnic, cu o medie de 1.340 de vizitatori unici pe zi, din peste 40 de țări, de pe această pagină putând fi urmărite în direct pe internet celebrările liturgice de la Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, dar și din alte 26 de biserici din dieceză;

- pagina Facebook (www.facebook.com/ercis.ro) cu 83.776 de urmăritori (la 20 mai);

- și canalul video de YouTube (www.youtube.com/ercisro) cu 18.000 de abonați.

Prin intermediul acestor canale se transmit în direct celebrările din Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, dar și din alte comunități din dieceză și evenimente din Biserica Universală. Din Asociația "Presa Bună" face parte și Librăria "Presa Bună" din Iași, cu un nou sediu din august 2020 și o ofertă în anul 2022 mult mai variată de cărți, obiecte de cult și devoționale, care îi însoțesc pe credincioși în trăirea vieții de credință și în educația religioasă.

Ziua de 19 martie 2022, solemnitatea Sfântului Iosif, a fost și ziua în care a fost sărbătorită prima aniversare a ERCIS FM, radioul Diecezei Romano-Catolice de Iași. Cu această ocazie, PS Iosif Păuleț a binecuvântat noul studio ERCIS FM realizat la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași. Se pregătesc anul acesta studiouri și pentru Institutul Teologic Franciscan din Roman și pentru Bacău. Pentru ERCIS FM a fost un an plin de provocări, de reușite, greutăți și progrese, un an în care echipa ERCIS FM a crescut și s-a format împreună, iar ascultătorii s-au simțit mereu însoțiți prin emisiunile diversificate și oferite cu atâta drag și devotament de către realizatori. Inaugurat mai întâi on-line, după obținerea licenței de la CNA din iulie anul trecut, radioul a fost preluat de rețelele de televiziune prin cablu (cele mai importante: DIGI - RCS & RDS și UPC-Vodafone). Din noiembrie 2021, ERCIS FM se aude și pe frecvențe radio, din municipiul Piatra Neamț (și împrejurimi) - 89,8 Mhz și municipiul Roman (și împrejurimi) - 88,3 Mhz. Pentru tehnica necesară acestui moment au fost folosiți banii de la colecta de anul trecut, cu ocazia Zilei Presei, așa cum a și fost anunțat. Difuzarea pe frecvențe radio FM a ERCIS FM a fost și este o bucurie împărtășită și de atâția ascultători din această zonă, dar și o speranță pentru alte zone, pentru care participăm în această perioadă la concursul de frecvențe organizat de CNA pentru luna iunie.

ERCIS FM este printre primii contribuitori la emisiunile televiziunii naționale catolice Angelus TV, care poate fi recepționat prin rețeaua de cablu TV DIGI (RCS & RDS). De la apariția proiectului Angelus TV, echipa ERCIS FM/ERCIS Media și-a arătat disponibilitatea pentru a oferi emisiuni la această televiziune. De la ERCIS FM sunt preluate programele de dimineață, de la ora 7.00 și până la ora 13.00, de luni până sâmbătă, și emisiunea "Dialoguri de suflet" de seara, de la ora 20.00, de marți până vineri, dar și diferite emisiuni și transmisiuni din Dieceza de Iași. Credem că este un exemplu de colaborare în Biserică și de urmare a îndemnului Sfântului Părinte de la vizita în România: "Să mergem împreună!"

La aceste proiecte se adaugă și cele două edituri din dieceză, "Sapientia" și "Serafica", dar și inițiativele mass-media din diferitele parohii ale diecezei.

Continuă transmiterea Liturghiei duminicale și din sărbătorile de poruncă din catedrala din Iași, la Radio Iași, pe frecvența AM 1.053 KHz, de la ora 8.03 până la ora 9.00. Tot la Radio Iași se transmite vinerea (21.03-22.00) și duminica (9.15-9.45) o altă emisiune religioasă: "Lumina credinței" în care există și contribuții ale Bisericii Catolice din Moldova.

Continuă colaborarea cu TVR Iași, unde se transmite la fiecare două săptămâni emisiunea "Lumina creștinului", moderată de Carmen Olaru; continuă colaborarea și cu Apollonia TV, pentru emisiunea săptămânală cu titlul "Sub semnul crucii", moderată de pr. Felix Roca.

Pe teritoriul Diecezei de Iași pot fi ascultate programele Radio Maria și vizionate transmisiunile Sfintelor Liturghii la Maria TV. Site-ul www.pastoratie.ro adună și pune în comun aproape 7.000 de materiale utile pentru munca pastorală.

Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale ne atrage atenția și asupra altor activități: intervențiile la radio și televiziune, articolele din publicațiile bisericești și laice, relația cu mass-media, comunicatele de presă cu privire la marile evenimente, realizarea sau promovarea CD-urilor cu cântări sau predici, munca librăriilor creștine etc.

Proiectele mass-media diversificate ale Diecezei de Iași nu pot fi continuate fără sprijin financiar. Colecta de anul trecut de Ziua Presei a acoperit costurile pentru emițătoarele și antenele radio necesare pentru emisia în eter a ERCIS FM în zona Moldovei, așa cum a fost anunțată colecta. Colecta de anul acesta de Ziua Presei, de duminică, 29 mai, este pentru acoperirea costurilor de întreținere a radioului, pentru amplificarea semnalului de la emițătoarele din Roman și Piatra Neamț și pentru punerea în funcțiune a frecvențelor radio pe care sperăm să le obținem în luna iunie.

Totodată, cu ocazia Zilei Presei se va face și o strângere de semnături în sprijinul dosarului cu care participăm la concursul de frecvențe organizat de Consiliul Național al Audiovizualului pentru obținerea de frecvențe FM pentru ca ERCIS FM să se audă în cât mai multe case din Dieceza e Iași. Cu cât sunt mai multe semnături, cu atât este o mai mare acoperire în susținerea acestui proiect de suflet al Episcopiei de Iași.

Încredințăm Domnului toate proiectele mass-media din Dieceza de Iași. Mulțumim tuturor celor care citesc, răspândesc și sprijină mijloacele de comunicare ale diecezei, pentru rugăciune, pentru sprijinul material pe care îl vor oferi la colectele din Ziua Presei, din ziua de 29 mai, dar și pentru toată susținerea pe care o oferiți pentru răspândirea cuvântului lui Dumnezeu prin toate mijloacele de comunicare!

Puteți susține proiectele Oficiului pentru Comunicații Sociale printr-o donație în cutiile ERCIS FM din bisericile din Dieceza de Iași sau printr-o donație sau mandat poștal în conturile:

Asociația Presa Bună
Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 26, 700064, Iași
CIF: 42775703
Banca: BCR - Iași
Cod SWIFT: RNCBROBU
IBAN: RO16RNCB0178167711350001 (LEI)
IBAN: RO59RNCB0178167711350003 (EUR)

Pr. Adrian Blăjuță,
director al Oficiului pentru Comunicații Sociale
al Episcopiei Romano-Catolice de Iași

* * *

Model de Rugăciune a credincioșilor pentru Ziua Comunicațiilor Sociale

Isuse, tu ai spus: "Aceasta este viața veșnică: să te cunoască pe tine, singurul Dumnezeu adevărat, și pe Isus Cristos pe care l-ai trimis". Ne răsună astăzi în inimă acest îndemn și vrem să-l urmăm. De aceea, ne îndreptăm spre tine, cerându-ți ajutorul, și spunem:

R.: Doamne, fii lumină pentru pașii noștri!

- Fă ca Biserica să transmită mesajul evangheliei oamenilor de astăzi și prin mijloacele moderne. R.

- Ajută-ne să ne folosim toate energiile și cunoștințele pentru a răspândi cuvântul tău în lume. R.

- Pentru ca mijloacele de comunicare socială să răspândească cunoașterea adevărului și a binelui, pentru a favoriza stima, iubirea și ajutorul reciproc. R.

- Pentru ca lucrătorii mass-media să fie totdeauna căutători umili și slujitori ai adevărului. R.

- Învață-i pe creștini să utilizeze mijloacele de comunicare socială cu scopul de a te cunoaște mai mult pe tine. R.

- Internetul este un mijloc la care au acces mulți oameni. Trezește în ei acea sete care este potolită doar de cuvântul tău. R.

- Pentru ca ERCIS FM, radioul Diecezei Romano-Catolice de Iași, să poată fi ascultat la aparatele de radio în întreaga Dieceză Romano-Catolică de Iași. R.

- Pentru ca în familii să se redescopere importanța rugăciunii făcute împreună, ca moment de unitate și de dialog profund între membrii ei. R.

Părinte sfânt, care ne-ai chemat să-l vestim pe Cristos în orice colț al pământului, fă să folosim în așa fel mijloacele de comunicare, încât numele tău să fie cunoscut. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

* * *

PS Iosif Păuleț: Mesaj pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale - Ziua Presei la nivel diecezan (29 mai 2022)

"A asculta cu urechea inimii". Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru a 56-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale (29 mai 2022)


 

lecturi: 515.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat