Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Piatra Neamț: Administrarea Mirului în Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"

Duminică, 22 mai 2022, comunitatea din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Piatra Neamț a avut parte de o zi de neuitat. Un grup de 52 de copii și tineri ai comunității au primit, cu bucurie și emoție, Sfântul Mir prin impunerea mâinilor și ungerea cu sfânta Crismă din partea PS Iosif Păuleț.

După o lungă perioadă de pregătire, în care candidații la primirea Sfântului Mir au aprofundat învățătura creștină cuprinsă în Catehismul Bisericii Catolice, a venit și ziua mult așteptată. La ora 10.45, păstorul comunității alături de preoții prezenți, și mai ales alături de candidații la Sfântul Mir și de întreaga comunitate, l-am întâmpinat cu multă emoție pe PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, care a venit pentru prima dată în mijlocul comunității noastre. Doi copii, îmbrăcați în port național, l-au primit în mod tradițional, cu pâine și sare și i-au oferit un buchet de flori. După ce PS Iosif Păuleț i-a salutat cu drag pe toți cei prezenți și i-a binecuvântat, ne-am pregătit pentru Sfânta Liturghie.

În sunetul acordurilor armonioase ale corului, Sfânta Liturghie solemnă a administrării Sfântului Mir a început cu procesiunea din fața casei parohiale spre biserică, iar întreaga celebrare a fost animată cu atenție de cei 52 de copii și tineri candidați prin citirea lecturilor, rugăciunea credincioșilor, oferirea darurilor și susținerea cântărilor.

Prin cuvântul de învățătură, PS Iosif Păuleț a evidențiat importanța Duhului Sfânt în viața creștinului și necesitatea darurilor sale pentru a mărturisi cu tărie credința creștinească. De asemenea, a încurajat participanții la marea sărbătoare să fie stăruitori în trăirea iubirii lui Dumnezeu și a aproapelui. Iubirea care trebuie să existe în viața fiecărui creștin, atât cea afectivă, cât și cea efectivă. Drept exemplu, Preasfințitul a vorbit despre patroana comunității noastre, Sfânta Tereza a Pruncului Isus, care în ciuda diferitelor încercări și greutăți pe care le întâmpina în mănăstire, a reușit mereu să dăruiască în jurul ei iubire.

După predică, a urmat reînnoirea făgăduințelor de la botez, când, având lumânările aprinse în mână, candidații s-au lepădat de satana și au mărturisit credința în Dumnezeu. A urmat impunerea mâinilor episcopului și a preoților prezenți asupra candidaților la primirea Mirului, pentru ca mai apoi fiecare să primească ungerea cu sfânta Crismă.

La finalul Sfintei Liturghii părintele paroh, dar și un reprezentat al noilor miruiți au adus mulțumiri celor prezenți și celor care au contribuit la creșterea lor și la organizarea sărbătorii. De asemenea, tot la final, deoarece în această zi de 22 mai o comemorăm pe Sfânta Rita din Cascia, sfânta lucrurilor imposibile, au fost binecuvântați trandafirii.

Totul s-a încheiat cu o poză de grup și cu mulțumire în suflet că Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" a avut parte de o zi binecuvântată de Dumnezeu.

Pr. Cătălin Farcaș,
vicar parohial

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 mai: Piatra Neamț: Administrarea Mirului în Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"


 

lecturi: 1372.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat