Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pauline-Marie Jaricot - laică misionară, fericită

Duminică, 22 mai 2022, la Lyon, Pauline-Marie Jaricot a fost ridicată la cinstea altarelor fiind declarată fericită. La originea beatificării stă miracolul atribuit mijlocirii fericitei Pauline Jaricot cu readucerea la viață a unei fetițe franceze, cu numele de Mayline Tran, în vârstă de 3 ani (în 2012), sufocată cu un aliment solid.

Ceva despre viața fericitei Pauline-Marie Jaricot auzisem pentru prima dată la Roma, în anul 1991. În capela mănăstirii surorilor ce mă găzduiau, la rugăciunea de seara, invocau ajutorul fondatoarei Congregației Jesus-Marie, pe nume Claudine Thevenet, soră lyoneză, contemporană Paulinei Jaricot. Mai mult, cu prilejul evocării istoricului congregației lor, surorile aminteau despre prima casă construită pe terenul cumpărat de la fratele Paulinei Jaricot prin intermediul acesteia.

Trei ani mai târziu începeam drumul cunoașterii chipului Paulinei Jaricot în ambientul misionar de la Secretariatul internațional al Operei Pontificale pentru Răspândirea Credinței din Vatican, organism fondat de Pauline Jaricot. De atunci mi-au rămas întipărite în minte trei trăsături caracteristice, care ies in evidență în viața Fericitei Pauline Jaricot, și anume: statutul de laică implicată în slujirea Bisericii, zelul misionar și spiritul de rugăciune.

Istoria vieții ei începea în anul 1799, în sânul unei familii bogate și evlavioase din Lyon, fiind al șaptelea copil. A dus o viață obișnuită cu luxul și comoditatea oferită de familia naturală până la vârsta de 17 ani. Încercată de boală, dar și de trecerea la cele veșnice a mamei sale, în timpul unei convalescențe prelungite reflectează îndelung asupra sensului vieții, iar consecința acestui fapt a fost vizibilă în convertirea radicală de la tânăra cochetă la îmbrățișarea simplității evanghelice.

În 1816, la doar 17 ani, în ziua de Crăciun, Pauline Jaricot își consacra viața lui Dumnezeu depunând votul de castitate perpetuă, rămânând laică. Pauline Jaricot nu dorea să devină călugăriță, deoarece convingerea ei era aceasta: "Clauzura mea este lumea".

Datorită unui seminarist, prieten al fratelui ei, Phileas, Pauline Jaricot află despre bucuriile și dificultățile vieții din misiune, dorește ca și fratele ei să devină misionar și preot, iar ea să-l însoțească. Înțelege că Biserica este prin natura ei misionara și, prin urmare, și ea ca membru al Bisericii are o misiune. Ca femeie plină de inițiativă se implică pe tărâm misionar, spiritual și social.

Însuflețită de zel misionar, la vârsta de 23 de ani (1822) fondează o operă pentru susținerea activității misionare a Bisericii, la Lyon. Mai târziu, Papa Pius al XI-lea preia această inițiativă sub autoritatea sa, dându-i o dimensiune universală, internațională, cu numele de Propaganda fide, astăzi Opera Pontificală pentru Răspândirea Credinței. Această instituție oferă posibilitatea ca toți catolicii să ajute misiunile cu resurse financiare provenite din colecte și donații. Sunt vizate în special teritoriile de misiune ad gentes, acolo unde oamenii încă nu au auzit de Cristos și de Evanghelia sa, precum și teritoriile de nouă evangelizare, locuri unde oamenii au pierdut simțul credinței și nu se mai recunosc drept membri ai Bisericii.

Mayline Tran
Acest organism reunește anual, la Roma, directorii naționali ai O.P.M din toate continentele, adunare ce se încheie cu audiența la papa. Este o realitate ce oferă trăirea experienței universalității Bisericii lui Cristos, a frumuseții și bogăției unității în diversitate, precum și a fraternității ecleziale.

În viziunea fericitei Pauline Jaricot, pentru a predica Evanghelia misionarii au nevoie de ajutor material, dar în mod deosebit de susținere spirituală și, din acest considerent, la vârsta de 27 de ani lansează o rețea de rugăciune, numită Rozariul viu. Tânăra contemplativă în acțiune consideră că misiunea nu se poate realiza fără rugăciune, fără primatul harului lui Dumnezeu. Opera ei spirituală s-a răspândit pe scară largă numărând peste două milioane de membri în momentul morții sale.

În plan social s-a implicat pentru a oferi o viață cu adevărat demnă și creștină muncitorilor, în 1845, cu uzina Rustrel, inițiativă ce a eșuat.

Sintetizând cele amintite putem afirma că moștenirea spirituală lăsată de fericita Pauline-Marie Jaricot a fost și rămâne înfloritoare și astăzi în continentele lumii, în țara și dieceza noastră, în multe comunități parohiale. Lanțul de rugăciune al Rozariului viu creat acum 200 de ani a contribuit la succesul misiunii de-a lungul timpului alături de acțiunea Duhului Sfânt. Donațiile atâtor oameni simpli au fost providențiale pentru misiunile de pretutindeni.

Acum, prin beatificarea Paulinei-Marie Jaricot, Biserica ne arată că atât cei tineri, cât și cei mai puțin tineri pot împlini mandatul misionar lăsat de Isus: "Mergeți în toată lumea și predicați evanghelia la toată făptura". În virtutea credinței primită la Botez oricine poate răspândi iubirea plină de compasiune și tandrețe a lui Dumnezeu pe cărările lumii prin rugăciune sau prin susținere financiară.

Ce poate fi mai frumos decât a-i mulțumi lui Dumnezeu și pentru darul Fericitei Pauline-Marie Jaricot, cea care dovedește că și noi putem avea o viață frumoasă, demnă, împlinită, fericită, trăind convingerea ei: "Je suis faite pour aimer et agir" (Eu exist pentru a iubi și pentru a acționa), pentru ca Isus, singurul și adevăratul Mântuitor, să fie cunoscut, iubit și adorat de orice suflet și de omenirea întreagă.

Sr. Iosefina Rediu, CIN

*

*

*

* * *

Din arhiva ercis.ro:

A redescoperit rolul laicilor în Biserică. La Lyon cardinalul Tagle o beatifică pe Pauline Jaricot

Papa Francisc: Mesaj adresat Operelor Misionare Pontificale


 

lecturi: 458.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat