Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Libourne (Franța): Vizita PS Petru Sescu în comunitatea romano-catolică română

Joi, 19 mai 2022, la exact o săptămână înainte de Înălțare, comunitatea romano-catolică română din Libourne a avut onoarea de a primi vizita Preasfinției Sale Mons. Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași.

Ce frumos lucrează Dumnezeu!

Pentru că 11 (indiciu: februarie) și pentru că mai (luna florilor și mamei lui Dumnezeu) fac de două ori Maria, în drumul lor spre Madrid și Zaragoza (unde vor împărți darul sfântului Mir două zile mai târziu), Mons. Petru Sescu și însoțitorul acestuia, pr. Paul Budău, nu au putut rezista apelului Mariei din munții Pirenei și și-au îngenunchiat sufletele în sanctuarul de la Lourdes, salutând astfel pe pr. Iosif Dorcu, glasul celui care strigă... pe ERCIS FM emisiunea "Pelerini pe meridianele lumii".

Îndreptându-și pașii spre Italia, cristoforii noștri (purtătorii de Cristos) au străbătut din nou tărâmul Ioanei d'Arc, făcând o mică escală salutară la Arhidieceza de Bordeaux urmat de un popas în via Domnului de la Libourne.

Aici, așteptat cu nerăbdare de către comunitatea romano-catolică română împreună cu păstorul lor, pr. Valerian Enășcuț, episcopul auxiliar a prezidat Sfânta Liturghie la ora 19.

Deși fiind o zi din săptămână, joi (coincidență sau nu), la exact o săptămână înainte de Înălțarea la Cer a celui Înviat, comunitatea a sărit din hainele de muncă direct în cele de sărbătoare și cu mic cu mare au umplut Biserica "Sfântul Ferdinand" din Libourne de prezența, tinerețea și entuziasmul lor resimțit în cântările de la Liturghie și zumzetul celor mici, concurând uneori cu vocea Preasfințitului (ceea ce pare să nu-l deranjeze pe Mons. Petru Sescu, ba mai mult, îl face să afirme că "e semn de speranță, de viață, de bucurie (...) o parohie care «trăiește»").

O vizită sub semnul ospitalității și iubirii: temă prezentă în evanghelia zilei reluată în predica Preasfințitului care folosește alegoria florii pentru sublinia, transmite un dublu mesaj.

Primul a fost o identificare, explicație a diferenței dintre verbul "a plăcea" și "a iubi": Dacă ne place o floare, o luăm, o rupem, însă apoi aceasta moare și astfel încetează să mai fie ceea ce ne place, în schimb, când iubim o floare, o udăm, avem grijă de ea... Iubirea nu este despre posesie, egoism. Iubirea este despre apreciere, respect, grijă.

Al doilea mesaj a fost o extensie-împrumut al complimentului Papei Ioan Paul al II-lea făcut țării noastre, România, în vizita sa din 7 mai 1999, numind-o "grădina Maicii Domnului", pe care episcopul auxiliar Petru Sescu l-a utilizat cu scopul de îndemn și încurajare a românilor din străinătate - flori de diaspora, să nu-și uite valorile, principiile, să "ude" la timp potrivit și să rămână înrădăcinați în credință pentru forma, deși înflorind departe, o aceeași și unică grădină.

După această hrană pentru suflet, și câteva fotografii pentru a imortaliza această frumoasă vizită, a urmat un moment de partaj de hrană pentru trup, ocazie propice de cunoaștere reciprocă și dialog între "noul" episcop auxiliar din Dieceza de Iași și românii stabiliți în Libourne și în vecinătatea Bordeaux-ului.

Indicibilă bucurie și recunoștință pentru această vizită scurtă, dar încărcată de emoție și speranță, cu mulțumiri speciale părintelui Valerian Enășcuț, lui Ciprian Tiba și tuturor celor implicați ca acest eveniment să fie posibil și cu gust de absolut.

Cristina Bordea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 mai: Libourne (Franța): Vizita PS Petru Sescu în comunitatea romano-catolică română


 

lecturi: 1439.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat