Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

La Lyon cardinalul Tagle o beatifică pe Pauline Jaricot

A redescoperit rolul laicilor în Biserică

Este fondatoarea Operei Răspândirii Credinței, dar contemporanii nu i-au recunoscut meritele sale, dintre care cel mai mare este acela de a le fi indicat laicilor rolul lor în Biserică. Este Pauline Jaricot, pe care cardinalul Luis Antonio Tagle, prefect al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, o va beatifica - reprezentându-l pe Papa Francisc - duminică după-amiază, 22 mai 2022, în spațiul Euroexpo la Lyon.

Pauline s-a născut la Lyon la 22 iulie 1799, într-o familie de lucrători ai mătăsii, profund legați de Biserică. Viața sa a petrecut-o în inima Lyonului, între parohiile "Saint-Nizier" și "Saint-Polycarpe", atunci la poalele lui "Notre-Dame de Fourvière". A avut o copilărie fericită. Vizitele la Preasfântul Sacrament și împărtășania frecventă i-au permis să se apropie mult de Dumnezeu. Însă, în adolescență s-a îndepărtat de credință, până când într-o zi o predică despre vanitate a răscolit-o și a condus-o la o adevărată convertire interioară. La vârsta de 17 ani a decis să consacre viața sa Domnului și a depus votul de castitate în capela Fecioarei de Fourvière. Era Crăciunul din anul 1816.

Din acel moment, viața sa avea să fie o lungă aventură cu Dumnezeu. Din rugăciune și din Euharistie scotea forța pentru a întreprinde numeroasele sale acțiuni caritative, fără deosebire de persoane. Femeie de acțiune, apostolă neobosită, a asumat inițiative curajoase în slujba evanghelizării și a unei mai mari dreptăți sociale.

În 1817 Paulin a adunat în jurul ei câteva muncitoare de la mătăsăria tatălui pentru a duce o viață de rugăciune și de caritate. Le-a numit "Reparatoare ale Inimii lui Isus, necunoscută și disprețuită", inaugurând un curent reparator care va alimenta cultul Preasfintei Inimi a lui Isus. Între 1819 și 1820 împreună cu câțiva prieteni a inaugurat o colectă pentru a aduna fonduri pentru misiuni. A pus în practică un plan bazat pe un sistem "decimal": grupuri de zece persoane, fiecare dintre ele forma la rândul său un alt grup de zece și așa mai departe. Acest sistem s-a răspândit rapid în toată lumea și a dat viață asociației pentru Răspândirea Credinței, întemeiată la 3 mai 1822 la Lyon.

Caracterul său este universal, conform dorințelor lui Pauline. Sediul central a fost transferat la Roma în 1922, când opera a devenit pontificală sub responsabilitatea lui Propaganda fide. Cu această intuiție a dat multă importanță rolului laicilor în Biserică. Din păcate, n-a fost recunoscută ca fondatoare, dar nu s-a îngrijit de asta: "Cu atât mai bine dacă munca a fost încredințată unor mâini mai experte decât ale mele".

În 1826, ca răspuns la exigențele spirituale din timpul său, Pauline a dat viață "Rozariului viu". A adoptat un model asemănător cu acela al Răspândirii Credinței: 15 persoane, 15 mistere. Fiecare asociat recita o decadă din rozariu meditând unul din misterele vieții lui Cristos, cu mijlocirea Mariei. Acest mister era extras la sorți de un "susținător" responsabil al grupului. În momentul morții sale, în Franța erau circa 2.250.000 de asociați.

În 1845, Pauline s-a gândit să realizeze un plan de evanghelizare a clasei muncitoare: "Plaga socială de care suferă Franța se află în conglomeratul clasei muncitoare, eu aș vrea să fac din acest conglomerat un mijloc de mântuire... Într-un cuvânt, aș vrea ca soțul să se întoarcă la soție, tatăl la fiu, și Dumnezeu la om". Astfel a cumpărat o fabrică pentru a face din ea un model de spirit creștin. Un edificiu adiacent găzduia familiile și în împrejurimi se găseau o școală și o capelă. Din păcate, persoanele de încredere s-au dovedit administratori infideli. Proiectul n-a putut să meargă înainte și Pauline a pierdut toată averea sa. A petrecut restul vieții sale în mare sărăcie, cerșind pentru a plăti datoriile. Aceasta va fi lunga sa "via crucis". Oricum a simțit că trebuie să rămână atentă la urgențele carității care se prezentau. După sfatul abatelui Würtz, s-a retras pentru a scrie, în afară de biografia sa, un mic tratat de spiritualitate intitulat Iubirea infinită în dumnezeiasca Euharistie.

În 1861 condițiile de sănătate s-au agravat. Unirea sa intimă cu Domnul și abnegația sa umilă i-au permis să facă un act de iertare profundă: "O săracă femeie care-l are numai pe Dumnezeu ca prieten, numai pe Dumnezeu ca sprijin... dar Dumnezeu singur este îndeajuns". La 9 ianuarie 1862 Pauline a murit în casa sa din Lorette.

(După L'Osservatore Romano, 21 mai 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 296.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat