Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs adresat participanților la Capitulul General al Fraților Școlilor Creștine (21 mai 2022)

Iubiți frați, bună ziua și bine ați venit!

Mulțumesc superiorului general pentru cuvintele sale, și pentru acel "Lolo Kiko" [salut filipinez: "bunicul Francisc"], și adresez urările mele lui și consiliului său. Sunt bucuros să vă întâlnesc cu ocazia celui de-al 46-lea capitul general al vostru, care are ca temă "A construi străzi noi pentru a transforma vieți". Este frumos a înțelege capitulul astfel, mergând, ca un șantier de noi străzi, care să conducă la întâlnirea fraților, în special a celor mai săraci. Dar noi știm că Isus Cristos este "Calea", strada cu adevărat nouă: urmându-l pe el, mergând cu el, viața noastră este transformată, și devenim la rândul nostru, drojdie, sare, lumină.

Pentru voi, conform carismei Sfântul Jean Baptiste de la Salle, aceste "noi străzi" sunt înainte de toate parcursuri de educație, de realizat în școlile, în colegiile, în universitățile pe care le duceți înainte în circa o sută de țări în care sunteți prezenți. O frumoasă responsabilitate! Îi mulțumesc Domnului împreună cu voi pentru asta, deoarece munca educativă este un mare dar înainte de toate pentru cel care o îndeplinește: este o lucrare care cere mult, dar care dă mult! Relația constantă cu educatorii, cu părinții și în special cu copiii și tinerii este un izvor mereu viu de umanitate, chiar și cu toate trudele și problematicile pe care le comportă.

În această relație, în acest drum pe care-l parcurgeți cu ei, voi oferiți valorile bogatei voastre tradiții pedagogice: educați la responsabilitate, la creativitate, la conviețuire, la dreptate, la pace; educați la viața interioară, la a fi deschiși la transcendent, la simțul uimirii și al contemplației în fața misterului vieții și al creației. Toate acestea voi le trăiți și le interpretați în Cristos și le traduceți în plinătate de umanitate. Îmi vine în minte motoul Sfântului Ioan Paul al II-lea în Redemptoris hominis: "Omul este calea Bisericii". Voi realizați acest moto în misiunea educativă. Este modul vostru de a realiza ceea ce scrie Sfântul Paul: "A-l forma pe Cristos în voi" (cf. Gal 4,19). Este apostolatul vostru, a educa astfel, aportul vostru specific la evanghelizare: a face să crească umanul după Cristos. În acest sens școlile voastre sunt "creștine", nu datorită unei etichete exterioare, ci pentru că merg pe acest drum.

Suntem conștienți că lumea trăiește o urgență educativă. S-a rupt pactul educativ, s-a rupt, și acum statul, educatorii și familia sunt separați. Trebuie să căutăm un nou pact care să fie comunicare, să lucrăm împreună. Această urgență educativă este făcută și mai acută de consecințele pandemiei. Cele două mari provocări ale timpului nostru: provocarea fraternității și provocarea îngrijirii casei comune, nu pot găsi răspuns decât prin educație. Ambele sunt înainte de toate provocări educative. Și mulțumire fie lui Dumnezeu, comunitatea creștină este nu numai conștientă de asta, ci este angajată în această muncă, de mult timp încearcă să "construiască noi străzi pentru a transforma" stilul de viață. Și voi, fraților, faceți parte din acest șantier, mai mult, sunteți în linia întâi, educând să se treacă de la o lume închisă la o lume deschisă; de la o cultură a lui folosește-și-aruncă la o cultură a îngrijirii; de la o cultură a rebutului la o cultură a integrării; de la căutarea intereselor de parte la căutarea binelui comun. Ca educatori voi știți bine că această transformare trebuie să pornească de la conștiințe, sau va fi numai de fațadă. Și știți și că nu puteți face această lucrare singuri, ci cooperând în "alianță educativă" cu familiile, cu comunitățile și asociațiile ecleziale, cu realitățile formative prezente în teritoriu.

Iubiți frați, acesta este ogorul vostru de muncă. Dar pentru a fi buni lucrători, nu trebuie să vă neglijați pe voi înșivă! Nu puteți da tinerilor ceea ce nu aveți înăuntrul vostru. Educatorul creștin, la școala lui Cristos, este înainte de toate martor, și este învățător în măsura în care este martor. Nu am nimic să vă învăț în asta, dar numai, ca frate, vreau să vă reamintesc asta: mărturie. Și mai ales mă rog pentru voi, pentru ca să fiți frați nu numai cu numele, ci de fapt. Și pentru ca școlile voastre să fie creștine nu cu numele, ci de fapt.

Mulțumesc pentru ceea ce sunteți și ceea ce faceți! Mergeți înainte cu bucuria de a evangheliza educând și de a educa evanghelizând. Vă binecuvântez pe voi și toate comunitățile voastre. Și voi, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 296.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat