Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Viișoara: A doua serie de exerciții spirituale pentru Frații Minori Conventuali

În perioada 15-20 mai 2022, la Mănăstirea "Maica Unității" din Viișoara, un grup de 23 de frați franciscani conventuali, adunați să celebreze exercițiile spirituale anuale, s-a bucurat de reflecțiile spirituale despre fraternitate împărtășite de pr. Dan Suciu din Comunitatea "Sfântul Ioan", Mănăstirea "Sfânta Familie" din București.

Parcursul meditativ, înrădăcinat în mărturia Sfintei Scripturi, în exemplele locale de sfințenie și în experiența personală, poate fi rezumat în trei pași: de la fraternitatea învățată și trăită în familie la fraternitatea cerută de Evanghelie care ne conduce în cele din urmă la fraternitatea universală.

Drumul misterios și dificil al fraternității se străbate lent, cu "peripeții", uneori cu suferință, dar mereu însoțiți de harul lui Dumnezeu care ne dăruiește unul altuia ca frați. Fraternitatea căreia suntem dăruiți nu vine de la sine, ea se construiește, chiar din familiile de origine. Cu atât mai mult cea evanghelică: ea nu este naturală, ci se naște înlăuntrul nostru, prin har, conștientizând din ce în ce mai mult că împreună suntem fii ai aceluiași Tată. Cristos, Fiul Tatălui și fratele nostru, edifică în jurul său comunitățile de viață consacrată care devin semn al autenticității trăirii Evangheliei.

De fapt, viața consacrată este organizată în așa fel încât să favorizeze creșterea spiritului fratern. În special voturile profesate în viața consacrată contribuie la realizarea acestui ideal. Sărăcia ne face mai liberi pentru rugăciune și misiune, mai liberi pentru a împlini lucrările la care Dumnezeu ne cheamă, în discernământul semnelor timpului. Castitatea ne învață să respectăm legătura exclusivă de iubire față de Dumnezeu, față de sine și față de toți. Ascultarea ne aseamănă cu Cristos pentru a crește în abandonarea în voința lui Dumnezeu, în încrederea reciprocă, în a nu căuta ceea ce este util pentru sine, ci spre binele comun.

Trăind cu bucurie și seriozitate virtuțile fraterne, viața noastră devine rodnică pentru toți cei pe care îi întâlnim, iar Domnul dăruiește harul vocației consacrate celor pe care îi dorește. Îndemnul final a fost să-l rugăm neîncetat pe Domnul să rămânem fideli fraternității, plini de bucurie, deschiși la colaborare, cu umilință și recunoștință.

Pr. Cristian Clopoțel, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15-20 mai: Viișoara: A doua serie de exerciții spirituale pentru Frații Minori Conventuali


 

lecturi: 880.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat