Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Concursul interdisciplinar de eseuri și creație religioasă "Episcop martir Anton Durcovici", etapa interjudețeană

Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești și Frații Capucini au găzduit sâmbătă, 14 mai 2022, Concursul interdisciplinar de eseuri și creație religioasă "Episcop martir Anton Durcovici", etapa interjudețeană sau diecezană. A fost cea de-a VII-a ediție, realizată după o întrerupere de 2 ani, din cauza pandemiei.

Concursul a început dis de dimineață cu sosirea participanților din majoritatea zonelor Moldovei (din zona Iașiului, a Hușiului, din zona Bacăului, Romanului sau, mai de aproape, de pe Valea Trotușului).

La ora 9.45 a avut loc deschiderea concursului, în jurul Fericitului Ieremia, în cripta sanctuarului diecezan din Onești, cu o rugăciune și un cuvânt de bun venit din partea pr. Gheorghe Cojocaru, paroh de Onești "Sfinții Ap. Petru și Paul" și decan de Trotuș. Sfinția Sa a urat mult succes participanților și i-a invitat și la o trăire autentică a ceea ce vor așeza pe hârtie în acea zi. A urmat salutul directorului școlii gazdă, prof. Ioan Paliștan, și al pr. Petru Sebastian Tamaș, inspector diecezan, care a transmis salutul episcopilor de Iași, Mons. Iosif Păuleț și Mons. Petru Sescu, și a prezentat pe scurt programul concursului, urând, la rându-i, mult succes participanților.

Elevii au concurat apoi pe trei secțiuni: concursul de cunoștințe religioase, creație literar-religioasă (eseuri și poezie) și desene. În jurul orei 10.30, cei circa 70 de elevi prezenți au realizat lucrarea scrisă, la secțiunea creație literară și la concursul de religie. În același timp, o comisie formată din profesori de religie și profesori de educație plastică (de la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" și Școala Gimnazială "Sfântul Voievod Ștefan cel Mare", Onești) au evaluat cele peste 180 de lucrări expuse deja pe holul cel mare al școlii gazdă.

Ora prânzului ne-a regăsit în jurul unei mese bogate și calde oferită cu multă bucurie de Frații Capucini din Onești, în sala de festivități a liceului.

După prânz, în jurul orei 13.15, elevii și însoțitorii lor au plecat spre cartierul oneștean Borzești unde au putut admira frumoasa Biserică Voievodală a lui Ștefan cel Mare, construită (după spusele istoricilor) în amintirea nașterii sale aici, la Borzești. Vizita în biserică și la muzeul din Ansamblul Borzești au fost posibile datorită pr. Petrică Cautiș, preot paroh, care, cu multă mărinimie, ne-a oferit și multe detalii despre istoricul și însemnătatea locului. A urmat vizita la muzeu unde elevii au putut admira diferitele piese de mobilier bisericesc, icoane și obiecte de cult ale vechii biserici, dar și adunate de prin zonă.

Ultimul moment al ediției oneștene a Concursului "Anton Durcovici" a fost tot un moment recreativ și a constat în vizitarea Sanctuarului Diecezan "Fericitul Ieremia", unde, mulțumită fraților Albert Goșman și Ciprian Vacaru, elevii și însoțitorii lor au putut vedea Oneștiul de la cei 65 de metri ai turnului, dar și cele 13 clopote care bat oră de oră în acest loc.

A fost o zi intensă pe care, îndrăznim să credem, tinerii prezenți o vor păstra vie în memoria lor ca pe una plăcută și demnă de a fi repetată.

Noi, organizatorii, profesorii de religie ai zonei Onești și frații capucini, directorii celor două școli oneștene, partenere în acest proiect (Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" și Școala Gimnazială "Sfântul Voievod Ștefan cel Mare" din Onești), vă așteptăm din nou la Onești atunci când vom fi onorați din nou să găzduim un nou concurs în cinstea episcopului nostru martir, Anton Durcovici. Până atunci, să ne revedem cu: Pace și bine! Cristos a înviat!

Prof. Cristian Scripcaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 mai: Onești: Concursul interdisciplinar de eseuri și creație religioasă "Episcop martir Anton Durcovici", etapa interjudețeană. Foto: pr. Ciprian Vacaru, OFMCap


 

lecturi: 750.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat