Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiență acordată comunității Colegiului Pontifical Pio Romeno (19 mai 2022)

Iubiți frați și surori!

Sunt bucuros să vă primesc cu ocazia celei de-a 85-a aniversări a întemeierii Colegiului Pio Romeno. Vă salut pe toți, superiori de la Congregația pentru Bisericile Orientale, preoți, studenți și angajați de la Colegiu, și mulțumesc rectorului, părintele Gabriel, pentru cuvintele pe care mi le-a adresat în numele vostru.

În urmă cu doi ani, în timpul Dumnezeieștii Liturghii pe care am prezidat-o la Blaj, la Câmpia Libertății, am încurajat să se opună rezistență noilor ideologii care încearcă să se impună și să dezrădăcineze popoarele, uneori în mod ascuns, din tradițiile lor religioase și culturale. În timpul acelei celebrări am proclamat fericiți șapte episcopi martiri, indicându-i ca exemple pentru tot poporul român. Voi, aici la Roma, în orașul care păstrează mărturia lui Petru, Paul și a altor mulți martiri, puteți redescoperi în mod împlinit rădăcinile voastre, prin studiu și meditație. Este o oportunitate prețioasă să puteți reflecta asupra modului în care s-au format rădăcinile. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când Biserica greco-catolică română nu mai avea episcopi activi, deoarece au fost uciși sau închiși, episcopul Ioan Ploscaru de Lugoj, prizonier timp de cincisprezece ani, a scris în jurnalul său: "Preoții și episcopii Bisericii Greco-Catolice au considerat această perioadă drept cea mai prețioasă din existența lor. Este un har a putea oferi lui Dumnezeu propriile suferințe și mărturia propriei credințe, chiar și cu prețul vieții". Cel care își dă viața pentru evanghelie gândește astfel, îmbrățișează răspunsul lui Dumnezeu la răul din lume: se încredințează pe sine însuși, imită iubirea blândă și gratuită a Domnului Isus, care se oferă pentru cei de aproape și pentru cei de departe. Acesta este izvorul care a permis rădăcinilor să se altoiască în pământ, să crească robuste și să aducă rod. Și voi sunteți acel rod.

Dragi prieteni, fără a alimenta rădăcinile orice tradiție religioasă pierde rodnicia. De fapt, are loc un proces periculos: cu trecerea timpului se focalizează tot mai mult asupra lor înșiși, asupra propriei apartenențe, pierzând dinamismul originilor. Atunci se concentrează asupra aspectelor instituționale, exterioare, asupra apărării propriului grup, a propriei istorii și a propriilor privilegii, pierzând, eventual fără a-și da seama, gustul darului. Rămânând în metaforă, este ca și cum s-ar opri pentru a vedea trunchiul, ramurile și frunzele, uitând că totul este susținut de rădăcini. Dar numai dacă rădăcinile sunt bine afânate pomul continuă să crească măreț; altminteri se concentrează pe sine însuși și moare. Asta se întâmplă când ne acomodăm și suntem atinși de virusul mondenității spirituale, care este răul cel mai mare care se poate întâmpla în Biserică: mondenitatea spirituală. Atunci ne ofilim într-o viață mediocră, autoreferențială, făcută din arivism, escaladări, căutare de satisfacții personale și plăceri ușoare. Atitudinea care încearcă să se cațăre, să aibă putere, să aibă bani, să aibă faimă, să fie comozi, să facă o carieră. Asta înseamnă a voi să crească fără rădăcini. Este adevărat că există alții care merg la rădăcini pentru a se ascunde acolo, pentru că le este frică de creștere. Este adevărat. La rădăcini se merge pentru a lua forță, a lua sucul și a continua să se crească. Nu se poate trăi în rădăcini și nu se poate trăi în copac fără rădăcini. Tradiția este un pic mesajul pe care noi îl primim de la rădăcini: este ceea ce îți dă forța pentru a merge înainte, astăzi, fără a repeta lucrurile de ieri, dar cu aceeași forță a primei inspirații.

Aici la Roma, în afară de a aprofunda rădăcinile, aveți posibilitatea de a vă gândi la modul de a le actualiza, pentru ca slujirea voastră să nu fie o repetare sterilă a trecutului sau o menținere a prezentului, ci să fie rodnic, care să privească înainte. Și acesta este secretul rodniciei este același al acelor episcopi și preoți: adică, darul vieții, evanghelia de pus în practică având inimă de păstori. Mă gândesc la cardinalul Mureșan, care peste câteva zile va împlini 91 de ani: ani de slujire în preoție, începută în urmă cu șaizeci de ani într-un subteran umil, după eliberarea din închisoare a episcopilor supraviețuitori. Păstori săraci în lucruri, dar bogați în evanghelie. Fiți astfel, apostoli bucuroși ai credinței pe care ați moștenit-o, dispuși să nu țineți nimic pentru voi înșivă și gata să vă reconciliați cu toți, să iertați și să țeseți unitate, depășind orice ostilitate și victimizare. Atunci și sămânța voastră va fi evanghelică și va aduce rod. Fără a uita de trecut, ci a trăi în prezent, cu rodnicie.

După rădăcini, aș vrea să vă spun ceva și despre teren. În timp ce studiați, nu uitați terenul bun al credinței. Este cel lucrat de bunicii voștri, de părinții voștri, cel al sfântului popor credincios al lui Dumnezeu. În timp ce vă pregătiți să transmiteți credința, gândiți-vă la ei și amintiți-vă că Evanghelia nu se vestește prin cuvinte complicate, ci în limba oamenilor, așa cum ne-a învățat Isus, Înțelepciunea întrupată: se transmite "în dialect", în dialectul poporului lui Dumnezeu, cel pe care-l înțelege poporul, cu simplitate. Vă rog, fiți atenți să nu deveniți "clerici de stat", fiți păstori ai poporului: apropiere de poporul din care voi veniți. Paul îi spunea lui Timotei: "Adu-ți aminte de mama ta și de bunica ta". Rădăcinile tale, poporul la care tu aparții. Și profetul Samuel îi spune regelui David: "Adu-ți aminte că ai fost ales chiar din turmă: nu uita turma din care tu ai fost ales", este prima ta apartenență. Autorul Scrisorii către Evrei ne recomandă: "Amintiți-vă de înaintașii voștri, de cei care v-au vestit cuvântul lui Dumnezeu". Vă rog, nu uitați poporul din care voi veniți. Nu fiți preoți de laborator teologic, nu. Preoți din popor, cu mirosul poporului, cu mirosul turmei. Am spus că evanghelia nu se vestește prin cuvinte complicate, ci "în dialect". Terenul bun este și acela care vă face să atingeți carnea lui Cristos, prezent în cei săraci, în cei bolnavi, în cei suferinzi, în cei mici și în cei simpli, în cel care suferă și în care este Isus, în cei rebutați, în această cultură a rebutului în care trebuie să trăim. Mă gândesc îndeosebi la numeroșii refugiați din Ucraina vecină pe care și România îi primește și îi asistă.

Aș vrea să spun un cuvânt și vouă, dragi studenți de limbă arabă care aparțineți fostului Colegiu "Sfântul Efrem". De circa zece ani, toți formați o comunitate unică. Împărtășirea voastră de viață nu trebuie să fie simțită ca o diminuare a respectivelor trăsături distinctive, ci o rodnică promisiune de viitor. Colegiile naționale, orientale și latine, nu trebuie să fie niște "enclave" în care să se întoarcă după ziua de studii pentru a trăi ca și cum ar fi în patrie, ci trebuie să fie laboratoare de comuniune fraternă, unde să se experimenteze catolicitatea autentică, universalitatea Bisericii. Această universalitate este aerul bun de respirat pentru a nu fi înghițiți în particularisme care frânează evanghelizarea.

Rădăcinile, terenul, aerul bun. Vă urez să cultivați astfel vocația voastră în anii romani. Și vă cer, cu rugăminte, să vă rugați pentru mine. Acum vă binecuvântez din inimă pe voi și pe cei dragi ai voștri. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 404.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat