Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Treisprezece patroni pentru ZMT din Lisabona 2023

de Paolo Ondarza

Viața lui Cristos umple și mântuiește tinerii din orice epocă. Dau mărturie despre asta cei 13 patroni ai următoarei Zile Mondiale a Tineretului care se va celebra la Lisabona în 2023. Sala de Presă a Sfântului Scaun a difuzat la 18 mai 2022 prezentarea acestor figuri scrisă de patriarhul de Lisabona, cardinalul Manuel Clemente și inserată ca prefață la o carte publicată de Edizioni Paoline și de Edizioni San Paolo.

Treisprezece lumini de sfințenie pentru zilele noastre. Sunt figurile indicate tinerilor de Comitetul Local de Organizare a Zilei Mondiale a Tineretului care se va desfășura la Lisabona de la 1 la 6 august 2023. Fiecare dieceză din orașul portughez a ales sfinți sau sfinte care sunt de referință în contextul fiecărei realități diecezane pentru a-i ajuta pe participanții la ZMT să meargă spre acest mare eveniment.

Patroana prin excelență este Fecioara Maria, tânăra femeie care a acceptat să fie Mama Fiului lui Dumnezeu întrupat. Maria este cea care îl duce pe Isus celorlalți și este un model și astăzi într-o lume care așteaptă vestea de mântuire a lui Cristos. Printre eroii credinței figurează și Sfântul Ioan Paul al II-lea, inventatorul ZMT, Sfântul Ioan Bosco, Sfântul Vincențiu, diacon și martir din secolul al VI-lea și apoi sfinții care au plecat din Lisabona pentru a duce evanghelia în lume: Sfântul Anton, Sfântul Bartolomeu al martirilor, Sfântul Ioan de Brito.

În afară de asta, tinerilor care vor lua parte la Ziua Mondială a Tineretului 2023 le este oferit exemplul câtorva fericiți de vârsta lor, precum Ioana a Portugaliei, fiica regelui Alfons al V-lea, care în locul coroanei a preferat viața de claustrare; tânărul iezuit Ioan Fernandes care a fost martirizat în 1570 în largul Canariilor în timp ce mergea în Brazilia ca misionar; Maria Clara a Pruncului Isus, o tânără aristocrată care, devenită orfană, a decis să devina "mama" celor uitați întemeind Franciscanele Spitalicești ale Neprihănitei Zămisliri.

În sfârșit la lisabonenii al căror proces de canonizare este în desfășurare se adaugă Fericitul Pier Giorgio Frassati, care escaladând Alpii și slujindu-i pe săraci a trăit cu bucurie, dinamism și caritate evanghelia până la moartea sa la Torino la vârsta de 24 de ani; Fericitul Marcello Callo, scout, mort în 1945 în lagărul de concentrare de la Mauthausen unde a desfășurat operă de apostolat în pofida condițiilor dure din lagăr și fericiții Chiara "Luce" Badano și Carlo Acutis care, loviți de boală când erau adolescenți, au trăit suferința împreună cu Cristos Răstignit, oferind zilelor noastre o luminoasă mărturie de credință.

(După Vatican News, 18 mai 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 428.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat