Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs adresat Asociației Familia Spirituală Charles de Foucauld (18 mai 2022)

Iubiți frați și surori,

Bine ați venit! Sunt bucuros să vă întâlnesc și să împărtășesc cu voi bucuria pentru canonizarea fratelui Charles. În el putem vedea un profet al timpului nostru, care a știut să aducă la lumină esențialitatea și universalitatea credinței.

Esențialitatea, condensând sensul credinței în două cuvinte simple, în care este totul: "Iesus - Caritas"; și mai ales întorcându-se la spiritul originilor, la spiritul de la Nazaret. Vă urez și vouă, ca fratele Charles, să continuați să-l imaginați pe Isus care merge în mijlocul oamenilor, care duce înainte cu răbdare o muncă obositoare, care trăiește în cotidianitatea unei familii și a unui oraș. Cât de bucuros este Domnul să vadă că este imitat pe calea micimii, a umilinței, a împărtășirii cu cei săraci! Charles de Foucauld, în tăcerea vieții eremitice, în adorație și în slujirea față de frați, a scris că, în timp ce "noi suntem tentați să punem pe primul loc faptele, ale căror efecte sunt vizibile și tangibile, Dumnezeu dă primul loc iubirii și apoi jertfei inspirate de iubirea și de ascultarea care derivă din iubire" (Scrisoare către Maria de Bondy, 20 mai 1915). Ca Biserică avem nevoie să ne întoarcem la esențial, să nu ne rătăcim în atâtea lucruri secundare, cu riscul de a pierde din vedere curăția simplă a Evangheliei.

Și apoi universalitatea. Noul sfânt a trăit viața sa de creștin ca frate al tuturor, pornind de la cei mai mici. Nu avea obiectivul de a-i converti pe ceilalți, ci de a trăi iubirea gratuită a lui Dumnezeu, realizând "apostolatul bunătății". Așa scria el: "Eu vreau să-i obișnuiesc pe toți locuitorii creștini, musulmani, evrei și idolatri să mă considere ca frate al lor, fratele universal" (Scrisoare către Maria de Bondy, 7 ianuarie 1902). Și pentru a face asta a deschis ușile casei sale, pentru ca să fie "un port" pentru toți, "acoperișul bunului Păstor". Vă mulțumesc pentru că duceți înainte această mărturie, care face mult bine, în special într-un timp în care riscăm să ne închidem în particularisme, să mărim distanțele, să-l pierdem din vedere pe fratele. Vedem asta, din păcate, în știrile de fiecare zi.

Fratele Charles, în trudele și în sărăcia din deșert, relata: "Sufletul meu este mereu în bucurie" (Scrisoare către don Huvelin, 1 februarie 1898). Dragi surori și frați, Sfânta Fecioară Maria să vă dea să păstrați și să alimentați aceeași bucurie, pentru că bucuria este mărturia cea mai limpede pe care o putem da lui Isus în orice loc și în orice timp.

Și în afară de asta aș vrea să mulțumesc Sfântului Charles de Foucauld, pentru că spiritualitatea sa mi-a făcut mult bine când studiam teologia, un timp de maturizare precum și de crize. A ajuns la mine prin părintele Paoli și prin cărțile lui Voillaume, pe care eu le citeam încontinuu. M-a ajutat mult să depășesc crizele și să găsesc o cale de viață creștină mai simplă, mai puțin pelagiană, mai aproape de Domnul. Îi mulțumesc sfântului și dau mărturie despre asta, pentru că mi-a făcut mult bine.

Spor în misiune! Vă binecuvântez și vă cer, cu rugăminte, să continuați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 199.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat