Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Primele știri din 2002
19 mai 2002 - 19 mai 2022: 20 de ani de știri la ercis.ro

Putem spune azi, cu satisfacție, că site-ul www.ercis.ro a devenit un brand al diecezei noastre, dar și cea mai bogată sursă de informații pentru catolicii răspândiți pe toate meridianele lumii, ba chiar un "prieten" al multor mii de urmăritori. Site-ul propriu-zis venea ca un cadou de Crăciun în decembrie 2001, însă, la acea vreme, e adevărat, era doar o prezentare generică și sumară a Diecezei de Iași.

Îi lipsea vivacitatea și actualitatea. Eu, sosind la Iași la data de 15 mai 2002, am avut îndelungate discuții cu pr. Cornel Cadar, de pie memorie. I-am propus să introducem numaidecât rubrica "Actualitate", cu știri zilnice din viața Bisericii noastre locale. Îi spuneam că un site fără știri nu are viață lungă și nici nu prezintă interes, nu este căutat.

Știu că el a reflectat și a întrebat: "Dar oare vor fi știri? Și cine le va scrie?" Eu am zis că trebuie să încercăm. Așa se face că el însuși a scris prima știre ce apare (se poate vedea dacă vă uitați în istoric) în ziua de Rusalii, 19 mai 2002. Au trecut de atunci 20 de ani, ani în care doi truditori în mass-media, Silviu Dogariu și Ovidiu Bișog, au alimentat zilnic rubrica "Actualitate" cu știri, informații, reflecții, evenimente, fotografii. Și e extraordinar de bine că este chiar pe pagina de start, foarte comod navigatorilor pe internet.

Oare ne mai putem imagina azi site-ul fără această pagină de start mereu împrospătată și zilnic actualizată? E greu, e foarte greu.

Îmi amintesc că la câteva luni după aceea, IPS Aurel Percă, întorcându-se dintr-o vizită făcută în Italia, era foarte încântat pentru că românii de la Torino i-au spus că erau mereu în legătură cu Moldova prin ercis.ro, mai ales când își revedeau biserica din sat și consătenii în fotografiile unor evenimente (de exemplu, administrarea Sfântului Mir).

Iar PS Petru Gherghel, foarte atent la rubrica aceasta și pe care a încurajat-o, dacă trecea o zi până la publicarea unui articol, cu zâmbetul pe buze exclama: "Cornele, dar încă nu a apărut știrea x?"

Nu am numărat câte titluri și câte fotografii au apărut în 20 de ani, dar mereu au apărut noutăți: informații din viața Bisericii Universale, filmări de colecție, reflecții, traduceri, compoziții literare, portrete ale unor personalități, statistici și tot ce poate fi folositor sufletului.

Rubrica mai poate crește încă. Evenimente și realități ce pot fi consemnate există zilnic. E nevoie de două lucruri: un ochi care să le observe și o mână care, cu minim talent scriitoricesc, să le consemneze în scris. În acești douăzeci de ani există multe semnături ale articolelor, dar numărul lor poate crește, lucru pe care îl așteptăm și îl dorim.

În concluzie, cred că rubrica "Viața diecezei" este cea mai completă carte de istorie a Bisericii noastre locale. Vă invit să continuăm consemnarea istoriei noastre prezente pe această cale, a ercis.ro, pentru că în acest mod știrile ajung mai ușor decât orice revistă pe toată fața pământului, în toate colțurile lumii. Omnia ad majorem Dei gloriam!

Pr. Iosif Dorcu


 

lecturi: 1223.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat