Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Lleida: Comunitatea catolică română și-a sărbătorit patroana

Duminică, 15 mai 2022, comunitatea catolică română din Lleida și-a sărbătorit patroana, Maica și Regina Unității. S-au alăturat sărbătorii Preasfințitul Petru Sescu, episcop auxiliar al diecezei noastre de obârșie, însoțit de părintele Paul Budău, aflați în vizită pastorală în diaspora, precum și alți preoți aflați în Spania, cunoscuți și dragi nouă.

O sărbătoare care are o întreagă istorie, pe care vom încerca să o rezumăm, deși e greu să sintetizezi 20 de ani de comunitate în câteva rânduri.

Concepută și împământenită de părintele Leonard, sărbătoarea se celebrează din 2004 nu numai în comunitățile de români din Spania, ci și în alte comunități, precum cea din Padova, pe acolo pe unde a păstorit părintele Paul Budău.

Departe sunt, în memoria colectivă, acele vremuri în care duminică de duminică, un grup de bărbați se așezau în ultimele bănci din catedrala orașului pentru a participa la Sfânta Liturghie. Departe este, în memoria lui și a noastră, vizita părintelui Paul în zilele de Crăciun ale anului 2001, o vizită de recunoaștere a comunității incipiente de români. Dacă l-am întreba pe părintele Leonard Diac dacă are prezent momentul în care, trimis de dieceză pentru pastorația noastră, a ajuns la Barcelona într-o zi atât de semnificativă pentru comunitatea de aici, ziua dedicată Sfintei Fecioare a Pilarului, în anul 2002, suntem convinși că își amintește... de cum s-a simțit primit de către Sfânta Fecioară de la Monsterrat, momentul de comuniune pe care l-a trăit cu pr. Juan Mora, parohul gazdă, conștiința că Mama cerească ne primește cu brațele deschise oriunde, numai să lăsăm inima deschisă harului.

Cunoscând apoi devoțiunea specială a credincioșilor locali către Sfânta Fecioară a... Pilarului, Carmen, Almudena, Macarena etc. și răspunzând unei dorințe colective a comunității de a avea o sărbătoare de hram proprie, de a avea "Fecioara noastră", se înfiripă ideea unei imagini a Sfintei Fecioare cu caracter etnic, apărând astfel icoana care fuzionează elemente ale iconografiei bizantine și occidentale, ca semn al unității între credincioși, adunați toți sub mantia Sfintei Fecioare, precum flori din grădina Maicii Domnului, expresie atât de îndrăgită nouă după vizita în România a Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea.

După prima celebrare a hramului din 2004, un an mai târziu, în 2005, avea să se sfințească și capela dedicată Sfintei Fecioare a Unității, în biserica de la Carmen.

Privind la altar, la acest hram, putem face o cronică a sărbătorii... Părintele Leonard, aflat de ceva vreme la Madrid, a deschis drumul și a pus bazele comunității. Prezent e în inima noastră și părintele Mihai Diac, care a rămas apoi ca păstor, plecat în mod tragic dintre noi în prima zi a anului 2006. Părintele Paul Budău și părintele Adrian Burca au fost cei care au urmat, în 2006, făcând mai întâi un drum comun, ca mai apoi unul să se ocupe exclusiv de comunitatea din Zaragoza, iar părintele Adrian rămânând ca responsabil al comunității din Lleida și Tarragona. Din 2006 și până azi, părintele Adrian este cel care, cu grijă și implicare deosebită, ne adună constant la momente de rugăciune, comuniune și înfrățire.

Ca la orice sărbătoare care se respectă, mai ales de hram, am avut de fiecare dată oaspeți de seamă: episcopi ai locului: Mons. Ciuraneta, de pioasă amintire, Preasfințitul Juan Piris, actualul episcop Salvador Jimenez; episcopi din ținuturile noastre de origine: Preasfințitul Petru Gherghel, Aurel Percă, Preasfințitul Coșa... Apoi preoți din dieceza locală, precum Mons. Ramon Prat, prieten drag de-al nostru, Juan Mora, de pioasă amintire, dar și din Dieceza de Iași, păstrând obiceiul românesc de hram de a invita un predicator din afara comunității; îi amintim aici pe pr. Cristinel Antici, pr. Iulian Fărăoanu, pr. Iulian Ghiuzan și pr. Daniel Gal aflați în Franța, pr. Marius Taloș SJ., pr. Felician Tiba, pr. Eugen Budău, pr. Adrian Gherghelucă, pr. Ciprian Antălucă, pr. Anton Diac, printre alții... Nu în ultimul rând, menționăm prezența succesivă și constantă a preoților de la altar: pr. Adrian Bulai, pr. Ioan Blaj, pr. Paul Fechetă, pr. Alexandru Balațchi, pr. Cristian Ciobancă, sau a acelora care acum slujesc în alte comunități: pr. Ovidiu Gabriel Bejenaru, pr. Ionel Jicmon. Toți au contribuit la frumusețea sărbătorilor comunității, întipărind în sufletele noastre amintiri și trăiri de neuitat. Ar fi imposibil să rezumăm în câteva rânduri învățăturile și sfaturile pe care le-am primit în toți acești ani, de hram.

Dar, întorcându-ne în timp, putem spicui câteva idei, ca sinteză. Să o invocăm pe Maica Unității, să o rugăm întruna printr-o simplă invocație: să ne facă asemenea Fiului său, căci aceasta duce la o unitate vizibilă - semn al unității cu Tatăl și între noi. Să punem în practică proiectul pe care îl are Dumnezeu pentru noi, oamenii, în toate circumstanțele vieții de zi cu zi, ușoare sau grele, în locurile concrete în care trăim: în familie, la locul de muncă, în bucurii sau tristeți, în știrile bune sau rele pe care le primim... Putem conta pe ajutorul harului lui Dumnezeu și pe mijlocirea Sfintei Fecioare, care ne unește, dar trebuie să fim perseverenți în a pune în practică Evanghelia prin fapte bune și adevăr.

Preasfințitul Petru Sescu are ca moto "Slujiți Domnului cu bucurie!". Noi adăugăm: cu bucurie și iubire! Iar iubirea să nu fie doar un substantiv, un cuvânt static, ci să fie o acțiune constantă, care să se traducă în gesturi mici și mari, către aproapele, implicit către Dumnezeu, prin mijlocirea și sprijinul Mamei noastre.

Cuvintele nu ajung niciodată să exprime ceea ce inima, sufletul simte... Vă putem asigura de un lucru: inima și ușa comunității noastre va rămâne mereu deschisă, pentru a împărtăși astfel de momente de comuniune cu toți cei care doresc să ne calce pragul. Vă asigurăm și de rugăciune, ca Dieceza de Iași să continue să fie una de referință pentru credința noastră.

Sperăm că și noi, fii ai "Grădinii Maicii Domnului", uniți în jurul altarului de către aceeași Mamă, pe aceste meleaguri, vom continua să fim parte din aceeași familie, atât în momentele de rugăciune, cât și cele de voie bună, de înfrățire și de bucurie, în comuniune cu cei care ne sunt alături sau la mii de kilometri distanță, precum și cu cei care au ajuns deja la Tatăl și se roagă pentru noi.

Florentina Budău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 mai: Lleida: Comunitatea catolică română și-a sărbătorit patroana

* * *

Mai multe fotografii de la acest eveniment au fost publicate pe pagina de Facebook a Corului "Miorița" în albumul "Maica Unității, hram Lleida, 2022".


 

lecturi: 1229.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat