Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pleșa și Solonețu Nou (SV): Sfinte Liturghii cu recviem la 40 de zile pentru pr. Andrei Staszkovian

În seara zilei de luni, 16 mai 2022, în Biserica "Sfânta Ana" din Pleșa și în Biserica "Coborârea Sfântului Duh" din Solonețu Nou, s-au celebrat Sfinte Liturghii cu recviem la 40 de zile de la trecerea la Domnul a părintelui Andrei Staszkovian. Alături de pr. Stanislav-Ioan Cucharec, paroh al comunității din Solonețu Nou, au participat preoți colegi și prieteni ai părintelui Andrei, credincioși din comunitatea păstorită de el sau din comunitatea în care a crescut, printre ei fiind și părinții părintelui.

În fața altarelor din cele două biserici în care s-au celebrat Sfintele Liturghii cu recviem era prezentă imaginea părintelui Andrei, care a plecat prematur dintre noi la cele veșnice la vârsta de 38 de ani, în urma unei boli necruțătoare pe care a descoperit-o cu mai mulți ani în urmă. Au fost mai mulți credincioși care au dorit să fie prezenți la acest moment de rugăciune, printre aceștia putând fi văzuți și părinții părintelui Andrei. Pe chipurile lor se putea citi liniștea sufletească, lăsând să se întrevadă credința că fiul lor preot este alături de cel pe care l-a urmat și căruia i-a oferit viața ca preot.

Sfintele Liturghii au fost prezidate de pr. Răzvan Mătășel, paroh al Parohiei "Preasfânta Treime" din Gura Humorului, coleg al părintelui Andrei, iar predica a fost rostită de pr. Ciprian Bejan-Piser, paroh al Parohiei "Sfântul Anton de Padova" din Comănești.

Părintele predicator a făcut o paralelă între imaginea Fericitului Vladimir Ghika, care a fost comemorat în ziua de 16 mai, și misiunea preoțească pe care a împlinit-o cu multă dăruire și responsabilitate părintele Andrei. Asemenea îndemnului făcut de Mântuitorul în fragmentul evanghelic din Evanghelia după Sfântul Ioan propus pentru această zi, "dacă bobul de grâu care cade în pământ nu moare, rămâne singur; însă dacă moare, aduce rod mult", a fost scoasă în evidență dăruirea de sine, preocuparea și seninătatea care se vedea pe chip pe care părintele Andrei le avea în slujirea credincioșilor încredințați misiunii sale pastorale, fiind date mai multe exemple în acest sens. Părintele Ciprian a amintit și despre speranța de a-l reîntâlni într-o zi în cer, alături de toții sfinții, pe părintele Andrei.

Sfintele celebrări au fost momente în care ne-am amintit cu drag de părintele Andrei, încredințându-l Tatălui ceresc, încercând să punem în practică exemplul pe care ni l-a lăsat, în special modul în care a știut să-și poarte crucea suferinței sale în împlinirea misiunii de preot.

Odihna cea veșnică dă-i-o părintelui Andrei, Doamne, și lumina cea fără de sfârșit să-i strălucească!

Să se odihnească în pace!

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 mai: Pleșa și Solonețu Nou: Sfinte Liturghii cu recviem la 40 de zile pentru pr. Andrei Staszkovian


 

lecturi: 545.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat