Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesaj adresat Operelor Misionare Pontificale

Iubiți frați și surori!

În acest an special v-ați reunit la Lyon, oraș unde au avut origine Operele Misionare Pontificale și unde se va celebra beatificarea lui Pauline Jaricot, fondatoarea Operei Răspândirii Credinței. Se aniversează bicentenarul ei, precum și centenarul de la ridicarea la rang de "Pontificală", împreună cu Opera Sfintei Copilării și cu Opera Sfântul Petru Apostol. La acestea s-a adăugat mai târziu, recunoscută tot de Pius al XII-lea, Uniunea Misionară Pontificală, care celebrează 150 de ani de la nașterea fondatorului, fericitul Paolo Manna.

Aceste aniversări se inserează în celebrarea celor 400 de ani ai Congregației De Propaganda Fide, cu care Operele Misionare sunt strâns legate și cu care colaborează în susținerea Bisericilor din teritoriile încredințate Dicasterului. El a fost instituit pentru a susține și a coordona răspândirea Evangheliei în ținuturi până atunci necunoscute. Însă stimulentul evanghelizator nu a dispărut niciodată în Biserică și rămâne mereu dinamismul său fundamental. De aceea am voit ca și în Curia Romană reînnoită Dicasterul Evanghelizării să asume un rol special cu scopul de a favoriza convertirea misionară a Bisericii (Praedicate Evangelium, 2-3), care nu este prozelitism, ci mărturie: ieșire din sine pentru a vesti cu viața iubirea gratuită și mântuitoare a lui Dumnezeu față de noi, chemați cu toții să fim frați și surori.

Așadar v-ați dat întâlnire la Lyon pentru că acolo, în urmă cu 200 de ani, o tânără de 23 de ani, Pauline Marie Jaricot, a avut curajul de a întemeia o Operă pentru a susține activitatea misionară a Bisericii; câțiva ani mai târziu a început "Rozariul Viu", un organism dedicat rugăciunii și împărtășirii ofertelor. Din familie înstărită, ea a murit în sărăcie: cu beatificarea sa Biserica atestă că a știut să adune comori în cer (cf. Mt 6,19), comori care se nasc din curajul darului și revelează secretul vieții: numai dăruind-o se posedă, numai pierzând-o se regăsește (cf. Mc 8,35).

Lui Pauline Jaricot îi plăcea să spună că Biserica este din natura sa misionară (cf. Ad gentes, 2) și că prin urmare fiecare botezat are o misiune; mai mult, este o misiune. A ajuta să se trăiască această conștiință este prima slujire a Operelor Misionare Pontificale, o slujire pe care ele le îndeplinesc cu papa și în numele papei. Această legătură a OMP cu slujirea petrină, stabilită în urmă cu o sută de ani, se traduce în slujire concretă adusă episcopilor, Bisericilor particulare, întregului popor al lui Dumnezeu. În același timp este misiunea voastră, conform Conciliului (cf. Ad gentes, 38), să-i ajutați pe episcopi să deschidă fiecare Biserică particulară la orizonturile Bisericii universale.

Jubileele pe care le celebrați și beatificarea lui Pauline Jaricot îmi oferă ocazia să vă propun din nou trei aspecte care, grație acțiunii Duhului Sfânt, au contribuit mult la răspândirea Evangheliei în istorie OMP.

Înainte de toate convertirea misionară: bunătatea misiunii depinde de drumul de ieșire din sine, de dorința de a nu centra viața pe noi înșine, ci pe Isus, pe Isus venit pentru a sluji și nu pentru a fi slujit (cf. Mc 10,45). În acest sens, Pauline Jaricot vedea existența sa ca un răspuns la milostivirea compătimitoare și duioasă a lui Dumnezeu: încă din tinerețe căuta identificarea cu Domnul său, și prin suferințele prin care trecea, cu scopul de a aprinde flacăra iubirii sale în fiecare om. Aici se află izvorul misiunii, în ardoarea unei credințe care nu se mulțumește și care, prin convertire, devine din zi în zi imitare, pentru a canaliza milostivirea lui Dumnezeu pe drumurile lumii.

Dar acest lucru este posibil - al doilea aspect - numai prin rugăciune, care este prima formă de misiune (cf. Mesaj adresat Operelor Misionare Pontificale, 20 mai 2020). Nu întâmplător Pauline a alăturat Opera Răspândirii Credinței la Rozariul Viu, parcă pentru a reafirma că misiunea începe cu rugăciunea și nu se poate realiza fără ea (cf. Fap 13,1-3). Da, pentru că Duhul Domnului este cel care precede și permite orice faptă bună a noastră: primatul este mereu al harului său. Altminteri, misiunea ar deveni o alergare zadarnică.

În sfârșit, concretețea carității: împreună cu rețeaua de rugăciune Pauline a dat viață unei adunări de oferte pe scară vastă și într-o formă creativă, însoțind-o cu informația despre viața și activitățile misionarilor. Ofrandele atâtor oameni simpli au fost providențiale pentru istoria misiunilor.

Iubiți frați și surori care compuneți Adunarea Generală a OMP, vă urez să mergeți pe urma trasată de această mare femeie misionară, lăsându-vă inspirați de credința sa concretă, de curajul său îndrăzneț, de creativitatea sa generoasă. Prin mijlocirea Fecioarei Maria, Steaua evanghelizării, invoc asupra fiecăruia dintre voi binecuvântarea Domnului și vă cer, cu rugăminte, să vă rugați pentru mine.

Roma, Sfântul Ioan din Lateran, 12 mai 2022

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 202.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat