Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Conferirea ministerelor minore la Institutul Teologic Franciscan

Duminică, 15 mai 2022, comunitatea formativă a Institutului Teologic Franciscan din Roman a trăit un eveniment deosebit în cadrul căruia șase frați, candidați la primirea ordinelor minore, au fost învestiți în slujirea de lectori, respectiv cea de acoliți. Bucuria lor a fost completată de prezența rudelor și a altor prieteni și cunoscuți care au participat la celebrarea Sfintei Liturghii, prezidată de pr. Damian Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial, și concelebrată de preoții formatori și profesori de la Institut.

După proclamarea Sfintei Evanghelii, părintele Virgil Blaj, rector formativ, a făcut apelul candidaților la primirea acestor slujiri. Pentru slujirea de lector: fr. Liviu-Iosif Herciu, fr. Sergiu-Lucian Cimpoeșu și fr. Vasile-Ionuț Susan, iar pentru slujirea de acolit: fr. Cezar Dămătăr, fr. Narcis-Gabriel Crăciun și fr. Răzvan-Emanuel Petruț.

În cuvântul de învățătură, părintele Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial, a vorbit despre porunca cea nouă a lui Isus de a ne iubi unii pe alții, așa cum el ne-a iubit. Această iubire a fost propovăduită de apostolii Domnului și a fost trăită de comunitatea primilor creștini, potrivit relatării din Faptele Apostolilor. O frumoasă imagine folosită în cadrul omiliei a fost aceea a altoiului, cu care se aseamănă discipolii lui Isus și care sunt chemați ca să aducă rod. La fel și candidații la primirea slujirilor de lector și acolit, spunea părintele, sunt chemați să fie altoiți în rănile Domnului și să aducă roade, dar înainte să aducă roade exterioare, ei trebuie să se străduiască să prezinte roadele interioare înaintea lui Dumnezeu. Fără dragoste în îndeplinirea diferitelor slujiri pe care le primim, devenim asemenea unui "chimval zăngănitor" așa cum spune și sfântul Paul în frumosul imn al dragostei din Prima Scrisoare către Corinteni. În încheiere, părintele i-a invitat pe frații candidați la primirea ordinelor minore, ca și pe toți cei prezenți, să-și însușească cuvintele Psalmului 119 și să-l transforme în refrenul vieții lor, căci dacă trăim prin Cuvântul lui Dumnezeu devenim noi înșine cuvânt, dacă ne hrănim cu Euharistia devenim noi înșine euharistie.

A urmat apoi ritul conferirii slujirii de lector și acolit, prin recitarea rugăciunii de binecuvântare rostită asupra candidaților și înmânarea semnului specific fiecărei slujiri, Cartea Sfântă, respectiv, vasul cu pâine.

După Sfânta Liturghie, ministrul provincial a mulțumit candidaților pentru deschiderea lor la chemarea Domnului, părinților și rudelor acestor frați, precum și formatorilor și profesorilor care s-au ocupat îndeaproape de îngrijirea vocației lor. De asemenea a mulțumit și tuturor credincioșilor prezenți în capela Institutului Franciscan, pentru participarea la celebrare și pentru rugăciunile pe care le înalță Domnului pentru noi vocații.

Le dorim noilor lectori și acoliți să aibă mereu la inimă Cuvântul lui Dumnezeu și să fie slujitori și apărători plini de zel ai Preasfintei Euharistii!

Fr. Narcis-Leonard Laslău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 mai: Roman: Conferirea ministerelor minore la Institutul Franciscan


 

lecturi: 615.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat