Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Semeraro: "Pentru a fi sfinți este nevoie de simplitate și curăție a inimii"

de Eugenio Bonanata

Sunt numeroși credincioșii și pelerinii care sosesc la Roma pentru a participa la celebrarea de duminică, 15 mai 2022, în Piața "Sfântul Petru" pentru canonizarea a 10 fericiți. "Fiecare dintre noi este reflexia feței lui Cristos", afirmă cardinalul Marcello Semeraro, prefect al Congregației Cauzelor Sfinților, care la Telepace amintește că toți sfinții noi au trăit în epoci și regiuni geografice diferite. Citându-l pe Papa Benedict al XVI-lea, cardinalul reafirmă că există un singur fir care unește sfințenia: "este mereu răspunsul dat lui Isus, care are loc în timpuri și moduri diferite". În listă - continuă el - figurează mari biografii și persoane umile dacă nu chiar "neputincioase". Și asta înseamnă "că chemarea la sfințenie nu este determinată nici de zgomot nici de putere, ci de simplitate și de curăția inimii despre care se vorbește în fericiri".

Chemarea poporului lui Dumnezeu

Dat fiind numărul mare al celor canonizați era de așteptat o participare masivă. Conform cardinalului aceasta este reacția poporului lui Dumnezeu care exprimă astfel inima sa și rugăciunea sa în fața Domnului. "Papa Francisc ține mult la evlavia populară": o dimensiune unde este importat trupul, cântul și faptul de a fi împreună. "Sfințenia - explică Semeraro - este ceva ce încolțește în terenul Bisericii, nu este încoronată de sus. Și mi-am dat seama de asta mergând în Bisericile particulare pentru a prezida în numele Sfântului Părinte riturile de beatificare". Așadar, cea de duminică este o autentică exprimare a credinței înrădăcinate în dimensiunea locală.

Faima de sfințenie

Pe de altă parte este și punctul de sosire al unei lungi munci desfășurate de Congregație. Un parcurs întemeiat mai ales pe ascultarea mărturiilor, menită în mod esențial pentru a constata faima de sfințenie. Un concept de explicat - afirmă cardinalul - care nu trebuie să fie confundat cu publicitatea sau notorietatea, tipică a celor care au de exemplu o intensă expunere în mass-media care apoi dispare dintr-o dată. "În schimb - precizează el - trebuie să se discearnă observând dacă și în jurul acestor figuri se dezvoltă un răspuns din partea poporului lui Dumnezeu, în termeni de rugăciuni și de cereri de mijlocire, care adesea este spontan și neașteptat".

Totul pregătit pentru celebrare

Între timp, privirea de la fereastra biroului cardinalului, care dă spre Piața "Sfântul Petru", duce înapoi la pregătirile ritului. Un scenariu tipic din aceste ultime zile, caracterizat de mobilizarea de mijloace și de angajați din Vatican implicați să completeze pregătirea altarului și aranjarea scaunelor pe platoul din față. "Și sub aspectul logistic aceste evenimente sunt foarte angajante pentru Sfântul Scaun", spune cardinalul care subliniază importanța de a primi în mod adecvat pe pelerini. O dimensiune care include și următoarele evenimente din calendar în lunile viitoare, începând de la beatificarea Papei Luciani din 4 septembrie. "Încă n-a fost decis dacă această celebrare va avea loc în bazilică sau în piață", afirmă Semeraro care în concluzie asigură cu privire la condițiile de sănătate a Sfântului Părinte. "Sunt bune, este suficient să-l auzi vorbind: are mereu această vervă, așa cum demonstrează și în audiențe. Ne dorim ca dificultatea fizică să poată fi depășită repede. Dar, glumind un pic, spun că pentru a se vindeca de suferința de la genunchi trebuie să stea pe loc. Și papa este un pic greu să fie ținut pe loc".

(După Vatican News, 14 mai 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 182.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat