Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pustiana: Ziua Tineretului 2022 în Decanatul de Moinești

Ziua Tineretului în Dieceza de Iași, după o pauză de trei ani, s-a desfășurat anul acesta la nivel decanal sâmbătă, 7 mai 2022. În Decanatul de Moinești, ca gazdă a acestui eveniment, a fost aleasă Parohia "Sfântul Ștefan" din Pustiana.

O zi care se anunța ploioasă s-a dovedit a fi una cu mult soare și voie bună!

Evenimentul a debutat cu primirea participanților din parohiile Decanatului de Moinești, urmând mai apoi un joc în care am cunoscut importanța spiritului de echipă și atenția acordată celor din jur. După terminarea jocului, am intrat în biserică unde a fost deschiderea oficială a Zilei Tineretului; un cuvânt de bun venit l-a avut Carina Fazakas-Timaru, care ne-a prezentat și câteva date, obiceiuri, tradiții, istoria satului, ne-a ajutat să înțelegem mai bine unde ne aflăm.

Unul dintre cele mai importante momente ale zilei a fost cateheza, fiind susținută de părintele Alin Benone Conțu, care ne-a aprofundat tema zilei: "Ridicându-se, Maria s-a dus în grabă". A vorbit despre cum deciziile noastre ne influențează destinul, iar viziunea ne determină deciziile și că trebuie să avem mereu o conversație activă cu Dumnezeu, nu doar prin rugăciune, ci și prin dialog deschis cu el, încredințându-i lui viitorul nostru, el fiind cel care ne călăuzește pașii. La sfârșitul catehezei, părintele ne-a lăsat niște întrebări la care să medităm și să răspundem fiecare: "Care este viziunea lui Dumnezeu pentru noi? Ce pas pot face astăzi ca peste câțiva ani viața mea să se schimbe în bine, să știu că am lăsat ceva bun în urmă?".

După încheierea catehezei, a urmat Sfânta Liturghie celebrată de părintele decan Costel Țăranu, iar cuvântul de deschidere l-a avut părintele paroh Anton Diacu, care le-a adresat tinerilor câteva gânduri de bun venit în comunitatea noastră. Omilia a fost ținută de către părintele Francisc Matieș, care a coborât în mijlocul tinerilor și a vorbit pe înțelesul tuturor despre curajul Mariei. "Ce îi datorează Isus Mariei? Dar Maria, ce îi datorează lui Isus? Ce le datorăm noi părinților noștri? Ce moștenim noi de la ei? Pentru ce trebuie să le mulțumim? Cu ce îi suntem noi datori lui Dumnezeu?" Au fost câteva dintre întrebările la care părintele ne-a invitat să răspundem personal.

La sfârșitul Liturghiei, părintele vicar Iulian-Robert Gherghel, responsabil cu tinerii în Decanatul de Moinești, ne-a prezentat programul amănunțit al zilei. Sfânta Liturghie a fost urmată de un moment artistic prezentat de ansamblul Pusztinai Kakasok, a căror membri sunt din sat. Aceștia ne-au încântat cu cântece specifice locului, îndemnându-ne și pe noi la dans, formând o horă mare la care am luat parte toți. Punctul culminant al reprezentației a fost atunci când, în pași de dans, am plecat spre școală, unde am luat prânzul și s-a desfășurat partea a doua a zilei. Prânzul a fost pregătit de doamnele din sat care ne-au găzduit cu sarmale așa cum numai cei din Pustiana știu să le prepare.

După masă ne-am întâlnit în patru grupe unde am aprofundat tema zilei tineretului, pe baza a trei întrebări:

1. Ce înseamnă pentru noi îndemnul "Ridică-te"?

2. Care este "canapeaua" de pe care trebuie să ne ridicăm noi azi ?

3. Ce ar trebui să se schimbe (în Biserica, în dieceza, în parohia noastră) astfel încât tinerii să fie mai aproape de Cristos și de Biserică?

La aceste trei întrebări fiecare tânăr a răspuns în parte și am dezbătut ce înseamnă pentru fiecare acest lucru, concluzionând cu ideea că fiecare dintre noi trebuie să fie mai implicat în comunitatea din care face parte. După discuțiile pe grupe a fost o împărtășire comună, unde fiecare grupă a prezentat ceea ce s-a discutat. Programul s-a încheiat cu niște dansuri, la finalul cărora am făcut o rugăciune, mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru clipele minunate petrecute împreună, amintindu-ne, totodată, de îndemnul de a ne ridica și a acționa.

Le mulțumim gazdelor, preoților implicați care au venit cu grupurile de tineri, întregii comunități și nu în ultimul rând lui Dumnezeu, care ne-a ajutat să ducem ziua la bun sfârșit!

Georgiana Pustianu

*

Câteva impresii ale tinerilor:

  • "După o perioadă grea, plină de încercări, pentru toți credincioșii, dar mai ales pentru noi tinerii, Ziua Tineretului de anul acesta a fost un prilej de a ne redescoperi și de a ne bucura și mai mult ca înainte, de acest minunat eveniment! Am fost onorată să pot participa la o astfel de zi minunată, zi în care tinerețea și zâmbetele noastre au primat! Am simțit nerăbdarea și emoția celorlalți, care se puteau observa cu ochiul liber... Toată această bucurie a noastră a fost încununată de activitățile de care am avut parte, de Sfânta Liturghie și momentul de cateheză, care ne-au dat mai mult curaj să ne ridicăm și să împărtășim atât momentele plăcute, cât și încercările prin care trecem! Momentul artistic a fost punctul culminant, care ne-a încântat pe toți, și la care cu mic, cu mare, ne-am făcut curaj să dansăm! Și nu în ultimul rând, mâncarea tradițională excepțională, care a fost bine meritată după dans și voia bună! Iar unul dintre rezultatele minunate ale acestei întâlniri a fost faptul că am legat prietenii, am schimbat adresele conturilor sociale și am socializat... ceea ce e cel mai important! Mulțumim gazdelor, organizatorilor, animatorilor și tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui eveniment frumos și reușit! Pustiana, ai fost de-a dreptul încântătoare!" (Diana Baciu, Parohia "Înălțarea Domnului" - Moinești).

  • "Îndemnul zilei de sâmbătă a fost «Ridică-te». O zi specială în care am simțit căldura tinerilor din Pustiana și am rămas plăcut impresionată. Deși adunarea a fost restrânsă anul acesta, a existat aceeași bucurie de a cunoaște tineri din alte comunități. Mi-a plăcut în mod special organizarea și dispoziția tinerilor care purtau un zâmbet contagios pe fețele lor. Am observat plăcerea de a dansa. La un moment dat, chiar și bucătăresele s-au alăturat la joc. Spun cu sinceritate că prin această întâlnire am reușit să mă ridic de pe «canapeaua» comodității, de pe «frica de a vorbi în public». Cu pași mici putem face o lume mai bună. Îndemnul «Ridică-te» poate fi o provocare pentru tinerii de pretutindeni" (Ana Bîrnat, Parohia "Sfânta Maria Magdalena", Frumoasa).

  • "A participa la această zi împreună cu tinerii din mai multe comunități a fost o binecuvântare, deoarece am trăit-o ca pe o misiune, unde rolul tinerilor a fost de a fi veriga într-un lanț al umanității creat de Dumnezeu. A crede în Dumnezeu nu este o rușine și acest sentiment nu trebuie trăit cu tristețe sau doar în zilele mai întunecate, ci și în zilele senine și pline de bucurie. Credința este unul din puținele lucruri care nu ne poate fi luat. Cred cu sinceritate că viitorul umanității este în mâinile tinerilor, ale noastre, și pentru a crea o lume mai senină, mai împăcată, trebuie să fim noi mai buni, să nu ne lăsăm îndepărtați de credința noastră, să creăm o legătură între viața noastră de zi cu zi și credința, precum au trăit-o și bunicii noștri. Împreună putem reuși - acest lucru s-a adeverit și acum în cadrul zile minunate dedicată tinerilor. A fost un moment prin care am observat ce putem realiza cu ajutorul lui Dumnezeu. Îndemnul «Ridică-te» a fost pentru mine o motivație, un ajutor pentru a trece acea prăpastie a comodității specifică tinereții și de a căuta, a visa la o lume mai bună. A fost o experiență plăcută, pentru care aș dori să le mulțumesc tuturor participanților, și în special preoților, care lucrează zi de zi pentru a nu se stinge acea scânteie, acea credință din sufletele noastre. Drept urmare, sfatul pe care aș vrea să îl trăim cu toții este să avem curajul de a ne ridica de pe canapeaua comodității, lăsând orgoliul în urmă, clădind o lume mai bună - așa cum am făcut și sâmbătă" (Carina Fazakas-Timaru, Parohia "Sfântul Ștefan", Pustiana).

  • "Cu toate că distanța dintre parohia din care provin, «Înălțarea Domnului» din Moinești, și parohia «Sfântul Ștefan » din Pustiana, nu este atât de mare, am cunoscut persoane noi cu care am împărtășit interese comune și am legat prietenii. Ziua de sâmbătă mi-a oferit ocazia să cunosc tineri alături de care am împărtășit aceeași bucurie a vieții trăite lângă Isus. Momentul Sfintei Liturghii a fost unul înălțător, la fel ca și cateheza pe care am ascultat-o cu mare interes. Un alt moment reprezentativ al zilei a fost acel când, comunitatea din Pustiana ne-a împărtășit tradițiile și portul folcloric specific zonei. #ZT2022 Pustiana a fost una extraordinară care a reușit să ne unească mai mult și să ne facă să îl vedem în fiecare moment pe Isus în cel de lângă noi" (Andreea-Bianca Pântea, Parohia "Înălțarea Domnului", Moinești).

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 mai: Pustiana: Ziua Tineretului 2022 în Decanatul de Moinești


 

lecturi: 841.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat