Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sagna: Ziua Tineretului 2022 în Decanatul de Roman - "Tineri, generații și o zi împreună"

Sâmbătă, 7 mai 2022, Parohia "Înălțarea Domnului" din Sagna a avut nespusa bucurie de a organiza Întâlnirea Diecezană a tinerilor din Decanatul de Roman.

Cu toate că am fost în mai multe ocazii voluntar în organizare, am participat la multe ediții a acestei sărbători, acum, când parohia noastră a fost gazdă, parcă totul a fost mult mai intens pentru noi, cei care am făcut parte din organizare, și pentru toți credincioșii din comunitate.

Fiind studentă la Facultatea de Medicină, am avut responsabilitatea de a asigura urgențele medicale, care mulțumim Domnului nu au existat și ne-am desfășurat ziua fără incidente, dar, fiind pe margine, pentru a supraveghea, observi mai atent fiecare gest și ceea ce trăiesc ceilalți.

Tot auzim adesea că tinerii de astăzi nu merg la biserică, că tinerii de astăzi nu se roagă, că ei nu-și petrec timpul frumos împreună, că tinerii de astăzi nu știu să se bucure, iar lista de critici poate continua la nesfârșit. Eu vă pot spune că tinerii pe care noi i-am găzduit ne-au dat mărturie de credință nouă tuturor.

Încă de dimineață de la primire erau bucuroși să fie cu toții împreună, au ajuns cântând și ne-au molipsit pe toți cu fericirea pe care ei o vesteau. După perioada de pandemie, am dus dorul acestor întâlniri și a dozei de energie pe care o luam unii de la alții. Acest lucru este dovedit și de numărul mare al participanților: 453 de tineri, fără a-i pune la socoteală pe cei din Sagna.

Înainte de Sfânta Liturghie am avut parte de un moment de cateheză, pregătit de părintele Liviu Marian Focioroș, la care am fost și noi îndemnați asemenea Mariei "să mergem în grabă" și nu să fie aceasta graba pe care o promovează societatea de astăzi, alergând spre nicăieri. Să fie această grabă a noastră o dovadă de credință, să ne trăim viața în pas vioi spre paradis, să fim bucuroși, să fim creștini activi care primesc cu încredere porunca și voința lui Dumnezeu.

Lecturile sfinte, sfânta evanghelie, predica din cadrul Sfintei Liturghii și întreaga zi au fost o chemare să urmăm exemplul Fecioarei Sfinte și de la Maria să învățăm acest mod de a ne grăbi, de a ne detașa de agitația pe care o trăim zi de zi și să ne schimbăm viețile pline de păcat și de nepăsare.

Cred că tema aleasă pentru această sărbătoare nu putea descrie mai bine o întâlnire a tinerilor și nu putea fi un îndemn mai bun la bucurie împreună.

După Sfânta Liturghie întreaga comunitate s-a organizat pentru a-i servi pe invitați cu sarmale, despre care am auzit că ar fi cele mai bune la Sagna, dar și cu multe alte bunătăți. Sperăm să mai avem ocazia să mai găzduim asemenea evenimente și de ce nu, să putem dovedi generozitatea noastră tuturor!

După masă a urmat și dansul, Festivalul Tinerilor, unde am avut cu toții parte de diverse surprize: tombolă, melodii ușoare, dar și de voie bună cântate de artiști locali, din Parohia Sagna, dar și din parohiile din decanat. La acest festival l-am avut alături pe Alexandru Mucea, câștigătorul Super Star, dar și pe Cosmin Ghercă și Ansamblul Lunca Moldovei.

Din culisele evenimentului vă spun că bucuria tuturor prezenți a fost enormă, de la copii până la cei mai în vârstă, persoane consacrate.

Cu toții am fost bucuroși că, după perioada grea prin care am trecut, acum am avut ocazia de a fi împreună în mod fizic, sărbătorind această zi dedicată tinerilor.

Sincer mă gândisem la un moment dat că o să ajungem să ne întâlnim online, neavând mari speranțe că vom reuși să organizăm un asemenea eveniment fără restricții.

Însă, iată că Isus, prin mijlocirea Mamei sale, ocrotitoarea tinerilor din lumea întreagă, nu ne-a lăsat să ne pierdem speranța și ne-a ascultat rugăciunile pe care întreaga Biserică le-a făcut pentru îndepărtarea pandemiei.

Renata Bortoș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 mai: Sagna: Ziua Tineretului 2022 în Decanatul de Roman


 

lecturi: 798.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat