Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Faraoani: Ziua Tineretului 2022 în Decanatul de Bacău Sud

Sâmbătă, 7 mai 2022, prima sâmbătă din lună, sub ocrotirea Preasfintei Fecioare Maria, s-au adunat în Parohia "Sfântul Anton de Padova" din Faraoani 289 de tineri din Decanatul de Bacău Sud pentru a sărbători Ziua Tineretului 2022. Sărbătoarea a stat sub tema "Ridicându-se, Maria s-a dus în grabă" (Lc 1,39).

Ziua a început cu primirea parohiilor participante, ai căror tineri au fost invitați să se dezlipească de la tehnologie și să comunice mai mult cu persoanele din jurul lor. A urmat apoi salutul părintelui paroh, Felix Măriuț, și prezentarea programului de către părintele Ștefan Simon, responsabil cu tinerii în Decanatul de Bacău Sud.

Cateheza de anul acesta a avut ca tema ieșirea din anonimat. Sfântul Părinte ne-a îndrumat să nu privim viața de la balcon și să nu ne fie teamă să fim diferiți. Acesta a mai reamintit că fericirea nu înseamnă canapea sau comoditate, trebuie să ieșim din zona noastră de confort. O adevărată viață trăită nu înseamnă virtualitate, o viață trăită din plin înseamnă realitate. Cateheza a mai adus în discuție și riscurile tinerilor, printre care se numără: frica, anonimatul, plictiseala, teama și entuziasmul. Ar trebui să dăm totul la o parte și să îl lăsăm pe Isus să își întipărească chipul pe marama sufletului nostru. Părintele a dat ca exemplu de urmat curajul Sfintei Fecioare Maria, care, adolescentă fiind, a acceptat să primească în dar pe Fiul Omului. Pe Sfânta Maria am putea-o imita prin rugăciune, speranță, prin credința că alături de Dumnezeu nimic nu este imposibil, și iubirea față de aproapele. Prin ascultare, slujire și curaj, la fel ca Maria, putem fi și noi purtători de Dumnezeu, îl putem avea pe Dumnezeu în inima noastră. Cateheza s-a încheiat cu îndemnul de a nu ne mulțumi cu o viață banală și că viața este prea scurtă pentru a rămâne în anonimat.

La ora 11.00 s-a celebrat Sfânta Liturghie, animată de tinerii din parohiile Valea Mare și Nicolae Bălcescu. În cadrul predicii părintele predicator ne-a vorbit despre unitatea pe care tinerii trebuie să o aibă între ei chiar dacă vin din parohii diferite. Această unitate, chiar dacă a fost împiedicată de pandemie, nu înseamnă că trebuie dată uitării, iar ziua de azi este o zi perfectă pentru a relua munca pentru a reface această unitate. Al doilea punct al predicii a fost despre virtutea de care a dat dovadă Sfânta Fecioară Maria, și anume iubirea. Ea este pentru noi un exemplu de urmat. Cât de multă nevoie avem să fim iubiți? Cât de multă nevoie avem să iubim? Cât de multă nevoie avem de iubire? Răspunsurile la aceste întrebări le găsim în exemplul Fecioarei Maria, care, deși îngândurată de vestea cea bună primită de la Arhanghelul Gabriel, ridicându-se s-a dus în grabă la verișoara sa Elisabeta, pentru a-i cere ajutorul și sfatul.

La sfârșitul Liturghiei, părintele decan Iosif Dămătăr a transmis un salut din partea episcopului nostru Iosif Păuleț, cu ocazia acestei zile de sărbătoare pentru tinerii din Dieceza de Iași.

După prânz a urmat Festivalul Tinerilor, care a fost deschis de ansamblul folcloric "Ecouri din Vale". Apoi au urmat seminariștii din anul V, care fac pastorație în decanatul nostru, iar tinerii din parohiile Gheorghe Doja, Cleja II, Valea Seacă, Faraoani, Nicolae Bălcescu, Ciucani și Valea Mare au continuat festivalul cu diferite momente artistice.

Încheierea Festivalului Tinerilor a fost făcută de părintele decan, care ne-a mulțumit pentru disponibilitatea, bucuria și implicarea noastră pentru această zi specială.

Mulțumim părintelui paroh Felix Măriuț pentru disponibilitatea găzduirii Zilei Tineretului de anul acesta; mulțumim părintelui Ștefan Simon, responsabil cu tinerii din Decanatul de Bacău Sud; mulțumim părintelui vicar Gabriel Bîrnat pentru organizarea acestui eveniment; mulțumim părintelui Florin Lucaci pentru cuvintele frumoase spuse în cadrul predicii; mulțumim părintelui Marian Păuleț pentru cateheza ținută nouă, tinerilor, anul acesta; mulțumim părintelui Alois Cancel pentru realizarea discursului ținut în cadrul Festivalului Tinerilor; mulțumim părintelui Eduard Amariei pentru pregătirea corului care a animat Sfânta Liturghie.

În continuare avem câteva impresii de la tinerii care au participat la Ziua Tineretului.

  • "Sărbătoarea Tinerilor din acest an și-a lăsat amprenta asupra mea făcându-mă să simt din nou unitatea, dar și bucuria tinereții pe care în sfârșit o pot împărtăși și cu alții, după doi ani de pandemie. A fost o zi deosebită în care am putut îmbina atât distracția, cât și rugăciunea" (Alice-Roberta Andrei - Valea Mare).

  • "În cadrul întâlnirii de astăzi de la Faraoani am petrecut un timp valoros și plin de entuziasm alături de tinerii din alte parohii. Am legat noi prietenii și am fost îndrumați să părăsim anonimatul și zona noastră de confort pentru a ne petrece tinerețea cât mai frumos și activ cu putință" (Lavinia Bejan - Nicolae Bălcescu).

  • "Personal, aceasta a fost prima dată când am participat la ziua tinerilor și a fost un moment deosebit. De la cateheze și liturghie, până la bansuri, zâmbete și voie bună. Dedicarea și implicarea tuturor au făcut ca ziua de astăzi să fie una memorabilă în care am învățat să ne «ridicăm» nu doar din zona de confort și anonimat, ci și să lăsăm temerile în urmă, bucurându-ne de viața frumoasă pe care am primit-o în dar" (Eleni Sărățeanu - Nicolae Bălcescu).

  • "Încă o dată am demonstrat că tinerii pot lăsa deoparte lucrurile materiale, care îi țin deconectați din lumea reală... A fost o experiență de neuitat, o zi minunată petrecută cu persoane minunate... Ne vom ridica și la anul, în număr cât mai mare" (Sabina Năsturaș - Valea Seacă)

  • "Cristos a înviat! Experiența de astăzi a fost super faină!! Datorită acestei zile am învățat cum să mă ridic. M-am distrat de minune. La anul să sperăm că o să fie și mai bine. A fost o zi faină!" (Isabella Mihăil - Valea Seacă).

  • "Pentru mine ziua aceasta a fost superbă. Datorită acestei zile am învățat cum să mă ridic! Sper ca la anul să fie mult mai frumos" (Ana Maria Tancău - Valea Seacă).

  • "Păi, pentru mine, Ziua Tineretului a însemnat o noua experiență și o noua aventură! Am cunoscut persoane noi și m-am distrat împreună cu ei. Pe scurt, aceasta zi m-a făcut să îmi arăt cea mai bună parte a personalității mele!" (Irina Cancel - Faraoani).

  • "Pentru mine Ziua Tineretului a fost ceva complet nou, pentru că e prima dată când particip așa ca și gazdă. A fost în primul rând o provocare, dar mi-a plăcut. A fost o ocazie perfectă să încerc ceva nou și să învăț" (Silvia Cochior - Faraoani).

Mulțumim bunului Dumnezeu pentru această zi însorită în care am putut să îi aducem laudă și recunoștință pentru că, după doi ani de pandemie, ne-am putut reîntâlni pentru a sărbători Ziua Tineretului.

Ioana Paula Matei
și Petru Cătălin Beșleagă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 mai: Faraoani: Ziua Tineretului 2022 în Decanatul de Bacău Sud


 

lecturi: 1265.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat