Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pașcani: Ziua Tineretului 2022 în Decanatul de Valea Siretului

Ziua Tineretului, eveniment diecezan, anul acesta a fost celebrat în fiecare dintre cele 11 decanate ale Diecezei de Iași. Organizat de Oficiul pentru Pastorația Tineretului, încurajat și sprijinit de episcopul nostru, Preasfințitul Iosif Păuleț, evenimentul coordonat de pr. Felix Roca a fost unul foarte reușit și în Decanatul de Valea Siretului. Gazdă a fost Mănăstirea Cavanis din Pașcani, aparținând Congregației Școlilor de Caritate (Institutul Cavanis).

Tinerii din decanatul nostru, de Valea Siretului, au primit cu curiozitate și entuziasm invitația și s-au implicat activ. Evenimentul n-ar fi fost posibil fără sprijinul preoților din întreg decanatul, remarcabilă fiind contribuția parohul nostru din Pașcani, pr. Mihai Cătău. De notat este și sprijinul Primăriei, al laicilor pășcăneni care au sărit în ajutor, pentru a oferi un spațiu potrivit și plăcut pentru participanții la acest eveniment. Trebuie menționați și cei care au oferit o porție generoasă de mâncare și apă, totul gratuit pentru tinerii ce au luat parte de această sărbătoare a lor.

Beneficiind și de colaborarea preoților din decanat, cateheza pentru tineri a fost susținută de sora Melania Farcaș, din Congregația "Fiicele Sfintei Fecioare Maria a Divinei Providențe", din Iași. În cadrul implicării tuturor în efortul sinodal catolic de "a merge împreună", sora Melania a oglindit exemplul frumos al Sfintei Fecioare Maria care "ridicând-se, s-a dus în grabă" pentru a sluji pe verișoara sa, implicată și ea, la vârsta ei, în proiectul de mântuire al lui Dumnezeu.

În cadrul evenimentului, după cateheză, a fost prezentată cartea Amprente Cavanis pe meleaguri pășcănene, de către însăși autoarea, prof. Ana Bișoc. Cartea a fost scrisă în perioada pandemiei și a fost publicată de Editura "Presa Bună" în anul 2020. Ziua Tineretului a fost și o bucurie în plus pentru Congregația Școlilor de Caritate care anul acesta a împlinit 220 de ani de la înființare (2 mai 1802) și 22 de ani de prezență în Pașcani, în Dieceza de Iași.

Momentul central al evenimentului a fost celebrarea Sfintei Liturghii de către 16 preoți aparținând Decanatului de Valea Siretului. Celebrantul principal a fost părintele decan, Petru Blaj, iar predicator a fost părintele Fabian Doboș, profesor de Istoria Bisericii la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași. De remarcat la acest punct liniștea desăvârșită care a cuprins mulțimea tinerilor pe tot parcursul predicii susținute de părintele predicator, cu adevărat impresionantă, ceea ce ne face să credem că tinerii erau captivați de mesajele transmise lor.

După pauză de prânz, a urmat un moment al zilei mult așteptat, și anume Festivalul tinerilor. Cu încredere și entuziasm, participanții au urcat pe scenă din curtea mănăstirii și au reprezentat parohiile din care făceau parte prin diferite momente artistice. A fost muzică și dans, momente antrenante, totul spre încântarea publicului. Tinerii știu să creeze întotdeauna atmosferă, este un atribut al vârstei lor!

Peste 270 de tineri din Butea, Fărcășeni, Hălăucești, Iugani, Izvoarele, Luncași, Mircești, Mogoșești, Oțeleni, Pașcani, Răchiteni și Șcheia au luat parte la această ediție a evenimentului diecezan, desfășurat pe meleagurile noastre.

Evenimentul a început la gara din Pașcani, unde tinerii voluntari Cavanis au primit delegațiile sosite cu trenul în oraș. Însoțiți de un echipaj al Poliției Locale au mers în pelerinaj pe străzile din oraș către Mănăstirea Cavanis, locul de desfășurare a evenimentului. Acesta a fost doar începutul unei zile de neuitat!

Văzând tinerii decanatului nostru manifestându-se cu atâta bucurie și spirit de credință, suntem motivați în strădania noastră de a sprijini formarea lor pentru viață. Prezentul și viitorul reprezintă o mare provocare pentru întreaga Biserică și, în mod special, pentru tineri. Dar, dacă există tineri, atunci există viitor!

Echipa organizatoare a evenimentului

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 mai: Pașcani: Ziua Tineretului 2022 în Decanatul de Valea Siretului

* * *

BIT TV: "Ziua Tineretului, la Mănăstirea Cavanis Pașcani":

*

Res.tv24: "Ziua Tineretului Catolic Pașcani":


 

lecturi: 925.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat