Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Hollerich: Mai puține arme în Europa, a da răspuns pozitiv aderării Ucrainei

de Salvatore Cernuzio

Înainte de toate sfârșitul războiului în Ucraina, care a provocat în peste șaptezeci de zile "prea multe victime și distrugeri", apoi "un răspuns pozitiv și realist" la cererea țării europene de aderare la Uniunea Europeană. Este cererea pe care cardinalul Jean Claude Hollerich, președinte al COMECE, o înaintează în numele Bisericilor de pe bătrânul continent în ziua în care se celebrează Ziua Europei. Această dată amintește Declarația Schuman care "a deschis calea la o reconciliere durabilă între Franța și Germania" și "la procesul de unificare europeană". Proces "departe de a fi completat", afirmă Hollerich. Cu atât mai mult în acest an cu un conflict brutal care amenință grav acele fundamente de pace și unitate pe care a fost construită Uniunea.

Într-un statement difuzat pe 9 mai 2022, cardinalul amintește acțiunea Bisericii europene de la începutul agresiunii forțelor rusești, la 24 februarie: pe de o parte, rugăciunea neîncetată "pentru pace"; pe de altă parte, "ajutoarele umanitare, financiare și militare în sprijinul Ucrainei" oferite de statele membre. "Așa cum probabil niciodată înainte de semnarea tratatului care instituie comunitatea europeană acum șaptezeci de ani, liderii politici se gândesc și discută cu privire la o cooperare mult mai strânsă în materie de apărare și siguranță", afirmă cardinalul, exprimând speranța sinceră "că pacea în Europa și în lume să devină mai puțin fragilă și folosirea armelor de foc mai puțin frecventă prin aceste discuții și prin acordurile succesive".

Hollerich solicită după aceea un răspuns "pozitiv și realist" la cererea prezentată la 28 februarie de guvernul ucrainean de a adera la UE. "Ucraina, dar și Moldova, Georgia și toate celelalte țări europene, îndeosebi în regiunea Balcanilor occidentali, care au făcut aceeași cerere în trecut și au întreprins reforme semnificative, au nevoie de o perspectivă de aderare credibilă", scrie el.

Hollerich vorbește tot în numele Bisericii Catolice atunci când afirmă că "va continua să fie o însoțitoare fidelă și onestă" pe drumul de pace și reconciliere a continentului. De altfel, asta a făcut Biserica în ultimele decenii: toți papii, de la Pius al XII-lea încoace, precum și episcopii europeni, ordinele călugărești și mișcările laice "nu au încetat niciodată să îmbrățișeze fără rezerve procesul de unificare europeană și valorile sale de fond". "A exprima uneori rezerve cu privire la chestiuni politice izolate nu poate schimba asta", subliniază cardinalul. Care încurajează toți liderii politici "să perceapă noile provocări și oportunitățile care ne așteaptă".

Conceptul asupra căruia trebuie reflectat este cel de "schimbare", afirmă președintele COMECE. "Procesul de unificare europeană ar putea să nu fie niciodată încheiat din cauza dinamicelor mereu schimbătoare ale societății umane. Prin urmare, nu trebuie să ne temem de adaptarea la circumstanțele schimbătoare și de îmbunătățirea funcționării interne. Dimpotrivă, ar trebui să fie îmbrățișate cu curaj și determinare".

Inspirația lui Robert Schuman și a celorlalți era "să păstreze pacea și siguranța, să ajungă la creștere sustenabilă și la prosperitate prin exercitarea comună a suveranității naționale a părților". Totul declinat după valori împărtășite ca "libertatea și respectarea demnității fiecărei persoane și a drepturilor umane, democrația și statul de drept, solidaritatea și subsidiaritatea". Cu toate acestea, astăzi "putem trăi într-o lume în care fidelitatea față de această inspirație și față de aceste valori înseamnă din nou a prevedea o schimbare pentru Uniunea Europeană", spune Hollerich. Mai mult, uneori schimbarea "este necesară și pozitivă" tocmai "pentru a păstra o bună inspirație inițială și valorile sale de fond".

În această privință, cardinalul amintește ceremonia specială care se va ține astăzi la Strasbourg, în care vor fi înmânate președinților instituțiilor europene cele 49 de propuneri ale Conferinței despre Viitorul Europei, adoptate la 30 aprilie, despre temele ambientului, schimbării climatice, transformării digitale, economiei sociale de piață, rolului UE în lume. "Nu va plăcea tuturor fiecare dintre ele, dar dacă sunt luate toate împreună nu se poate decât să ne bucurăm de creativitatea și de prospețimea care transpare din această listă. Este rezultatul - asigură cardinalul - unui îndrăzneț experiment de participare a cetățenilor prin frontierele culturale, lingvistice și politice și sperăm ca experimentul să continue". "Ca Biserică suntem gata să jucăm un rol și mai activ", subliniază cardinalul. "Așteptările sunt mari" și europenii "doresc o economie respectuoasă, responsabilă, socială și sustenabilă".

(După Vatican News, 9 mai 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 262.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat