Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Hramul comunității "Fericitul Ieremia Valahul" din Grotte Celoni

Într-o atmosferă de sărbătoare, specifică octavei Paștelui, duminică, 8 mai 2022, la ora 12.30, s-a celebrat hramul comunității române din Grotte Celoni, păstorită de pr. Isidor Iacovici. Sfânta Liturghie a fost prezidată de Mons. Claudiu Carteș.

Această sărbătoare a hramului în cinstea Fericitului Ieremia Valahul poate să fie descrisă prin trei cuvinte: comuniune, participare și misiune. Sunt cuvintele sinodului care se desfășoară în Biserica Universală și care ne invită să înțelegem modul în care Dumnezeu ne cheamă să fim Biserică astăzi.

Comuniune - mai întâi în jurul cuvântului lui Dumnezeu. În cadrul omiliei, Mons. Claudiu Carteș a prezentat aspirația Fericitului Ieremia spre sfințenie ca fiind o sămânță a familiei. Ieremia, un țăran moldovean, a ales sfințenia, pentru că părinții i-au oferit un climat în care el a putut auzi glasul Păstorului cel bun. La fel ca și atunci, și astăzi, familia trebuie să transmită această aspirație copiilor. Lucrurile materiale produc o fericire de scurtă durată. În schimb, dacă părinții sunt preocupați ca fiii și fiicele lor să dobândească și o viață spirituală, care se cultivă prin exemplul personal, atunci le vor oferi acestora o viață deplină.

A fost apoi comuniune în jurul jertfei euharistice, care s-a manifestat prin primirea lui Isus în sufletele aflate în harul sfințitor.

Participare - sărbătoarea hramului a unit întreaga comunitate în jurul bucuriei: copii și tineri îmbrăcați în portul național din două regiuni ale României: a Moldovei și a Oașului; credincioși pelerini - unitatea credinței și dorința de a-l lăuda pe Dumnezeu în limba maternă - reprezintă vitaminele ce pun în mișcare în fiecare duminică credincioșii noștri pentru a fi împreună. Mulți dintre ei parcurg 20-30 km pentru a putea asculta Sfânta Liturghie în limba română; participare sacerdotală prin prezența preoților concelebranți: Mons. Pierpaolo Felicolo, responsabil cu Oficiul pentru Emigranți din cadrul Vicariatului de Roma, pr. Pietro Guerini și preoții studenți de la Roma.

Misiune - așa cum Ieremia a plecat pe jos spre Italia pentru a se sfinți, la fel credincioșii s-au îndreptat spre casele lor, cu dorința de a pune în practică cele auzite la predică și pentru a mărturisi iubirea lui Dumnezeu.

Pr. Emilian Jitaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 mai: Roma: Hramul comunității "Fericitul Ieremia Valahul" din Grotte Celoni


 

lecturi: 693.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat