Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bijghir: Ziua Tineretului 2022 în Decanatul de Bacău Est

Comuniune, participare, misiune sunt doar trei cuvinte care au răsunat ca niciodată în Parohia Bijghir sâmbătă, 7 mai 2022, la Ziua Tineretului 2022. Cred că fiecare dintre noi a simțit măcar într-un moment al zilei o bucățică din fericire. Tema din anul acesta a fost: "Ridicându-se, Maria s-a dus în grabă".

Sunt Ingrid, din satul Bijghir, și, deși fac parte din parohia gazdă, și eu am resimțit din nou bucuria unei zile dedicate, nouă, tineretului. Deși o mare parte dintre noi eram niște necunoscuți timizi, care nu ieșeam din cercul restrâns al parohiilor, până la sfârșitul zilei am reușit să învățăm fiecare din experiențele celorlalți, să ne distrăm "pe cinste" împreună și personal cred că am plecat fiecare cu o amintire plăcută în suflet.

Încă de la începutul zilei, din momentul în care au început să sosească tineri din fiecare parohie vecina, am putut observa pe chipul tuturor zâmbetul plin de entuziasm. Programul decanatului nostru a decurs astfel: cât timp ne-am adunat, tinerii voluntari din Bijghir și Buhoci ne-au înviorat cu niște bansuri deosebite; am dat în cele din urmă, startul "Zilei Tineretului 2022" cu o rugăciune adresată Sfintei Fecioare Maria și am cântat și ascultat împreună imnul.

A urmat cateheza susținută de părintele Vlad Bejan, care ne-a vorbit despre fericire și locul nostru important în societate. Ne-a atras atenția în legătură cu fericirea care deseori poate fi confundată cu o "canapea". Suntem tineri și deseori avem tendința să fim preocupați de lucrurile banale care ne dau impresia de fericire. Micile obstacole întâlnite în viața noastră rămân în stare de repaus, asuprindu-ne bucuria și optimismul de tineri ce au o viață lungă de trăit în fața. Ne-a încurajat să lăsăm frica de eșec deoparte, îndemnându-ne să riscăm pentru fericirea noastră. A susținut cu tărie să ne ridicăm din monotonia care ne acaparează uneori, pentru a putea lăsa o amprentă în această lume. Concluzia finală a fost clară și la obiect: "Dragi tineri, luați-vă viața în mâini și faceți din ea o capodoperă."

Formarea pe grupe a avut doua mari întrebări: "Ce înseamnă pentru noi îndemnul RIDICA-TE?" și "Ce ar trebui să se schimbe în dieceza noastră, astfel încât tinerii să fie mai aproape de Cristos și de Biserică?". Fiind unul dintre responsabilii de grupă, am primit diferite răspunsuri, dar toate au fost pe aceeași idee. La prima întrebare, unii au răspuns la obiect, gândindu-se la sensul propriu-zis al verbului "a te ridica", dar alții au dat răspunsuri ca: "a găsi motivația" , "a trece peste", "a nu lăsa să te afecteze". Colegii mei responsabili de grupe la rândul lor au primit diferite răspunsuri, care merg pe aceeași idee: "A ieși din zona de confort".

La a doua întrebare, tinerii de la noi au fost mai receptivi și au dat răspunsuri mai concise. Aceștia consideră că ar trebui să se organizeze mai multe evenimente între tinerii din parohii diferite, pentru a putea fiecare să învețe din experiențele celorlalți. Tinerii au nevoie de activități comune în care se pot implica, de înțelegere și deschidere din partea preoților din parohiile lor. Mulți au susținut să precizeze că au nevoie de predici la obiect din care să se simtă motivați.

A urmat Sfânta Liturghie care a fost plăcut animată de glasul tuturor tinerilor. Predica a fost susținută de părintele Claudiu Cocuț, care ne-a încurajat, asemenea părintelui Vlad, să nu ne temem să riscăm pentru fericirea noastră. Ne-a îndemnat să ne deschidem porțile sufletului către Cristos și către aproapele, fiind întotdeauna curajoși și statornici în bine.

La oferirea darurilor a trebuit ca fiecare parohie să aducă ceva simbolic parohiei din care fac parte. Am rămas plăcut surprinsă de ideile pe care le-a avut fiecare parohie. Au fost aduși chiar și porumbei vii, simbolizând pacea acelei parohii. Colaje cu activități, reprezentând implicarea acelor tineri. Mingi, vase și obiecte tradiționale ce au făcut referire la diversitate.

În a doua parte a zilei au fost masa și festivalul dedicat tinerilor. Fiecare parohie a venit cu momente inedite. Momente ca dansuri moderne, cântece liniștitoare la voce și diferite instrumente. A fost pus în scenă un moment teatral care a stârnit râsul tuturor și niște jocuri pentru a ne aminti de sufletul de copil ce zace în interiorul nostru. Festivalul și totodată "Ziua Tineretului 2022" s-au încheiat la noi pe ritmuri muzicale populare.

Datorită acestui eveniment am reușit să îmi fac prieteni noi. La sfârșitul zilei, personal am plecat acasă cu o liniște și o bucurie în suflet. Curioasă fiind de impresiile celorlalți tineri din parohiile vecine, am avut curajul să îmi întreb noile cunoștințe cum a decurs ziua pentru ei. Majoritatea mi-au răspuns că cel mai mult le-au plăcut temele abordate la formarea pe grupe. Faptul că s-a putut discuta deschis și fiecare și-a spus opinia fără a fi judecat sau contrazis a făcut tot evenimentul unul confortabil și destins. Am ajuns la concluzia că fiecare parohie are nevoie de o comunicare mai bună cu tinerii, pentru a putea fi atrași cât mai mult spre latura bisericească. Organizarea mai multor evenimente de acest tip, cu tinerii din diferite parohii, este o idee oarecum problematică pentru legătura dintre tineretul decanatului nostru.

Câteva mărturii ale tinerilor participanți care au dorit să își exprime părerea despre eveniment:

"A fost o zi de neuitat! Am văzut unitate, credință, prietenie și distracție într-un singur loc. Abia aștept să revin anul următor!" (Prăjești).

"A fost o zi în care am reușit să cunosc persoane cu interese comune, persoane de la care am învățat și astfel mi-am reamintit cât de bine se simte fericirea. Cel mai mult mi-a plăcut animația liturgică, care cu adevărat, mi-a înălțat gândurile către ceruri. Iar acum sunt cu mult mai motivată să mă «ridic precum Maria» și să vestesc bucuria și celor care nu au putut participa astăzi" (Văleni).

"Ce mi-a plăcut mult a fost faptul că s-a vorbit deschis la formarea pe grupe. Tema a fost bine aleasă pentru că este cu adevărat o problemă a fiecărei parohii comunicarea. Mereu avem coborâșuri, dar, într-un final, trebuie să ne ridicăm și să vorbim deschis despre problemele pe care le observăm" (Gioseni).

"Consider că ziua de astăzi a fost una din acele zile pe care le poți povesti la o sămânță cu prietenii. Am cunoscut lume nouă, am bansat, am râs, ne-am jucat, dar nu în cele din urmă am și primit oboseala bine meritată. Pe viitor propun să mai organizăm jocuri de cunoaștere, jocuri cu echipe formate din tineri de la diferite parohii pentru a putea strânge legătura dintre noi. La cât mai multe zile ale Tineretului, împreună!" (Bijghir).

În cele din urmă, chiar dacă am avut mici emoții în privința organizării evenimentului la noi în parohie, am putut observa cum fiecare tânăr care părea lipsit de seriozitate s-a implicat matur și cu multă dăruire. Desigur, toate acestea nu ar fi fost posibile fără efortul părintelui vicar Claudiu Doboș (responsabil cu pastorația tineretului la nivel de decanat), care ne-a susținut și ne-a încurajat încă din prima zi din care a fost instalat în parohia noastră. Toate întâlnirile organizate de dumnealui au început să dea roade în formarea noastră ca oameni implicați în societate. Faptul că încearcă să comunice mereu deschis cu noi contează pentru fiecare tânăr mai rebel sau nu din comunitatea noastră. Astfel, reușește să ne atragă pe câți mai mulți în latura bisericească, pentru a putea deveni niște oameni maturi în adevăratul sens al cuvântului. Țin să îi mulțumesc în numele tuturor tinerilor care au participat la #ZT2022, dar în special în numele tinerilor din Bijghir, care îl apreciază pentru unitatea ce ne lipsea din cauza micilor divergențe dintre noi, dar pe care, ușor, ușor, ne-o dăruiește fiind coordonator al tinerilor și copiilor.

Asemănător celorlalți ani, din nou, am reușit să mă conving că tinerii perseverenți, interesați și talentați pot realiza lucruri minunate împreună.

Ingrid Andro

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 mai: Bijghir: Ziua Tineretului 2022 în Decanatul de Bacău Est


 

lecturi: 1729.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat