Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Imaginea păstorului astăzi. Reflecție în duminica a patra din timpul pascal, anul C. Ziua Mondială a Vocațiilor 2022

În această a patra duminică din timpul pascal Biserica ne sugerează să privim spre Isus, contemplându-l ca Păstorul cel Bun. Este o frumoasă imagine care ne poate ajuta ca, lăsându-ne călăuziți de mesajul spiritual al acestei Liturghii, să îl descoperim mai mult pe Cristos în viața noastră și să ne descoperim în același timp pe noi în Cristos.

Dar poate că înainte de toate ar fi potrivit să clarificăm mai bine cine este păstorul astăzi, în timpurile noastre, când majoritatea dintre noi locuim în orașe industrializate, departe de viața agrară și de pajiștile verzi unde pasc animale. Chiar și cei care trăiesc în sate se confruntă cu transformări care cu greu le mai aduc în prim plan o astfel de îndeletnicire de păstor pentru turme de oi. Ce ne mai spun astăzi doinele și cântecele populare care evocă păstoritul, viața în mijlocul activităților agricole de odinioară? Știm mult mai multe despre profesori, avocați, medici, oameni de afaceri și manageri decât despre păstori.

Pentru tinerele generații poate că reprezentarea cea mai apropiată pentru o astfel de imagine de păstor ar fi aceea a unui fermier, care deține zeci, sute sau mii de hectare, pe care le cultivă cu mașini mecanizate, și care are structuri moderne în care sunt crescute animalele, primind hrana zilnică tot prin intermediul unor instalații tehnice de distribuire.

Și atunci ce ar putea să ne aducă nouă astăzi această reprezentare? Deși imaginea pare mai puțin comună astăzi, oamenii din epoca modernă și-au depășit oare cu adevărat și nevoia ca cineva să îi iubească cu ardoare și pentru totdeauna așa cum poate să facă doar un păstor cu adevărat bun? Oare, în momentele noastre liniștite și tainice, nu tânjim după cineva mai puternic și mai înțelept care să aibă grijă de noi în atâtea situații complicate ale vieții?

Biserica ne vine astăzi în întâmpinarea acestor așteptări poate prea rar exprimate și ne propune acest text evanghelic despre Păstorul cel bun ca să primim în sufletul nostru acea stare interioară pe care Isus ne-o împărtășește prin iubirea sa necondiționată, prin grija sa mereu trează și prin atenția sa plină de milostivire față de noi.

Așadar, să ne transpunem în această atmosferă liniștită ca pe o colină, între cer și pământ, unde să ne închipuim pacea care domnește atunci când păstorul veghează asupra oilor sale și este gata să intervină pentru a le ocroti atunci când se apropie pericolul de a fi răpite de lupi sau când se îndepărtează de turmă și se pot rătăci.

În tradiția biblică, imaginea păstorului este încărcată cu simbolism religios.

Păstorul simbolizează conducătorul care guvernează și călăuzește poporul său. Misiunea sa principală este de a veghea, a îndruma și a proteja turma.

Dumnezeu este "păstorul lui Israel" pentru că își călăuzește poporul, îl veghează și îl protejează.

Frumoasa imagine a lui Isus "Păstorul cel Bun" a fost adânc înrădăcinată în primele secole ale creștinismului, deoarece sugerează grija lui Cristos pentru poporul său, slujirea sa și dăruirea sa totală, disponibilitatea lui de a dărui însăși viața lui pentru poporul pe care îl are în grijă.

Într-adevăr, când primii creștini au vorbit despre Isus ca fiind "Păstorul cel Bun", ei au făcut acest lucru nu în primul rând pentru a-l prezenta ca și conducător, ci pentru a evidenția mai ales preocuparea lui pentru viața oamenilor. Isus este "Păstorul cel Bun", nu atât pentru că știe să guverneze, să îndrume și să privească mai bine decât oricine altcineva, ci mai ales pentru că este capabil să "își dea viața" pentru alții.

Isus nu forțează pe nimeni. El doar cheamă. Decizia de a-l urma depinde de fiecare dintre noi. Numai dacă îl ascultăm și îl urmăm putem stabili acea relație cu Isus care duce la viața veșnică.

Păstorul cel bun cunoaște oile sale, iar ele îl urmează

Cunoașterea omului este superficială. Omul are nevoie să experimenteze, să urmeze și să reproducă ceea ce învață de la părinți, de la profesori, de la cei cu experiență și cunoaștere. Dar are nevoie mai ales să asculte glasul lui Dumnezeu și apoi să-l urmeze pe el. Urmându-l pe Domnul, învățăm să cunoaștem cu adevărat. De aceea Isus spune: Eu cunosc oile mele și oile mele mă cunosc pe mine. Care este sensul cunoașterii reciproce astăzi? Trăim într-o lume în care promovarea deseori artificială, standardizată, scoate în față tipare, branduri, imagini de impact, dar și oameni deseori regizați, după cum este trendul lumii; figuri care sunt cioplite și șlefuite pentru a intra în tiparul actualității, care să dea bine la imagine. Echipe de specialiști lucrează în spatele ecranelor, ale marilor scene ale lumii pentru a alimenta figurile scoase în prim plan, pentru a le livra ceea ce trebuie să spună și să facă.

Astfel, se creează un așa-zis dialog între oameni și liderul de pe scenă, un dialog al dorințelor, al așteptărilor speculate deja dinainte după principiul "Urmează-ți plăcerea". Omul devine doar consumator al produselor gata pregătite, conforme cu gustul indus și manipulat să primească exact ceea ce i se servește.

Evanghelia ne prezintă însă în Păstorul cel Bun pe acela care nu este un produs al unui timp anume, ci pe cel care poate să potolească dorințele, setea, așteptările profunde ale omului din toate timpurile.

Păstorul cel Bun nu este o secvență dintr-un film care, după ce a fost văzut, consumat, și-a pierdut din actualitate.

Păstorul cel Bun ne conduce la ape mereu mai liniștite. El cunoaște personal oile sale. Nu are nevoie de campanie de promovare. Nu face publicitate pentru a fi cunoscut. Nu cerșește notorietate, popularitate. Păstorul cel Bun revarsă bunătatea sa asupra inimilor a căror căutare o cunoaște. Această bunătate atrage, aduce în sufletele oamenilor setea de a-l cunoaște și de a-l urma. Păstorul cel Bun nu conduce la dependențe care să înrobească pe om dar stimulează sufletul spre o alegere generoasă, din iubire.

"Oile mele ascultă glasul meu". Privind astăzi la Cristos, Păstorul cel Bun, ce ne spune inima noastră?

Eu aș răspunde spunând că este în primul rând o responsabilitate a noastră, a păstorilor sufletești, de a ne verifica dacă facem auzit glasul Domnului prin mesajul transmis și prin exemplul vieții noastre.

Eu, ca păstor, noi, preoții, să ne întrebăm dacă noi cunoaștem cu adevărat oile, creștinii, oamenii lumii de astăzi. Pentru a ști dacă îi cunoaștem, să ne verificăm efortul nostru spiritual, pastoral, pe care îl dedicăm în slujba comunității. A cunoaște înseamnă și a iubi, a te interesa, a merge și a vedea, a atinge răni, a mângâia, a crea spații de discuții sincere, deschise, oneste. Aceste gesturi și comportamente, aceste deprinderi determină pe credincioși să urmeze păstorul, pe Cristos. Lumea de astăzi este în căutare de păstori autentici, după modelul lui Cristos.

Oamenii, creștinii, așteaptă de la noi, preoții, să îi cunoaștem, să le cunoaștem bucuriile și necazurile, situația familială și socială, să îi însoțim, să îi conducem cu bunătate, cu milostivire, cu înțelegere și cu iubire pe calea spre Dumnezeu.

În al doilea rând este și o responsabilitate a oamenilor, a creștinilor, a dumneavoastră, de a merge după călăuzirea păstorilor. A urma păstorul înseamnă și a parcurge un drum, a merge într-o direcție clară, bine orientată, cu un țel precis. Înseamnă a fi dispus să te lași condus, călăuzit, consiliat.

Uneori însă, se pare că identificarea păstorilor buni, din atâtea posibilități care ne invadează, devine tot mai dificilă. În fața atâtor teorii ale autocunoașterii, strategii de dezvoltare personală, a așa-numiților mentori și formatori, mulți resimt tot mai mult dificultatea de a auzi glasul Bunului Păstor. Deși recunoaștem cu toții că încă trăim într-o lume periculoasă în care lupii răpitori aleargă și caută mereu pradă. Și nu cred că vom ajunge într-o zi în care să nu mai avem nevoie de cineva care să aibă grijă de noi, indiferent de situație. Avem nevoie de cineva care să ne apere de lupii primejdioși care apar în diferite forme ideologice, materiale, economice, politice, sociale. Avem încă nevoie de cineva care să se sacrifice pentru noi, care să nu ne abandoneze în momentele de rătăcire, care să nu ne lase singuri în naufragiile vieții. Atunci cum să nu ne apropiem cu cea mai mare încredere de Cristos, Bunul Păstor, cel care "știe ce e înăuntrul omului. Doar el o știe!", cum spunea Papa Ioan Paul al II-lea, la începutul pontificatului său în 1978).

Și aș mai atinge un aspect la fel de important, și anume: Fiecare dintre dumneavoastră este de asemenea chemată/chemat să fie păstor bun care are grijă, îndrumă, se milostivește, arată bunăvoință, bunătate acolo unde se află: în familie, la școală, la serviciu, în comunitate. Așa au simțit primii creștini convertiți de la păgânism la predicarea lui Paul și Barnaba despre Cristos cel Înviat. Și de atunci atâția îl urmează pe Domnul în viața și ocupațiile de fiecare zi, luminați de mesajul mereu actual al evangheliei.

A 59-a Zi Mondială a Vocațiilor

Tot duminica de astăzi, 8 mai 2022, în care celebrăm și cea de-a 59-a Zi Mondială a Vocațiilor, suntem chemați să înălțăm rugăciuni pentru ca nici noi, nici generațiile viitoare să nu fie lipsite de păstori buni, mai ales de preoți și persoane consacrate, care să-și dedice viața, urmând chemarea lui Cristos, pentru a ocroti, a vesti cuvântul lui Dumnezeu, a oferi darurile sacramentelor, credincioșilor care caută drumul mântuirii, printre atâtea drumuri care le stau în față.

"Fiecare vocație în Biserică, și în sens amplu și în societate, colaborează la un obiectiv comun: să facă să răsune între bărbați și între femei acea armonie a darurilor multe și diferite pe care numai Duhul Sfânt știe s-o realizeze. Preoți, consacrate și consacrați, credincioși laici să mergem și să lucrăm împreună, pentru a mărturisi că o mare familie umană unită în iubire nu este o utopie, ci este proiectul pentru care ne-a creat Dumnezeu" (din mesajul Papei Francisc pentru a 59-a zi mondială a vocațiilor).

Meditând în cursul săptămânii pe care am încheiat-o asupra Evangheliei de astăzi, am căutat să mă întreb în diferite momente ale zilei: Sunt eu un păstor bun? Nu am încercat să dau un răspuns teoretic la această întrebare, însă am constatat că am devenit mai atent, mai conștient de situațiile pe care le trăiam: am căutat să trăiesc mai intens celebrarea Liturghiei, să includ în rugăciunile mele pe cât mai mulți care mi-au cerut un sprijin sau am simțit eu că au nevoie de ajutor spiritual, am încercat să manifest mai multă considerație și bunătate față de persoanele pe care le-am întâlnit. Și acest lucru mi-a oferit mai multă pace sufletească, simțind că sunt mai aproape de Cristos, Bunul Păstor.

Vă recomand din inimă și dumneavoastră acest exercițiu.

Pr. Egidiu Condac


 

lecturi: 474.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat