Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Curajul de a fi creștin - Tanti Brigitte din Djebonoua, Coasta de Fildeș

Scriu aceste rânduri pentru a vă povesti despre o mărturie de viață creștină, despre o doamnă din misiune din Djebonoua. O chema Brigitte. Ea a fost printre primii creștini din Djebonoua, în anii 80, când misionarii veneau de departe și foarte rar în zonă. Ea a fost cea care i-a primit pe misionari prima oară. În zona în care ne aflăm există obiceiul ca atunci când cineva se mută în localitate fără a fi originar de aici, trebuie ca cineva deja prezent aici să îl ia sub tutela sa, ca un fel de tutore sau garant al noului venit. Ea a fost cea care a fost tutorele misionarilor, până ca localnicii să ne accepte și să ne cunoască.

Încă din tinerețea ei se putea observa un foc care ardea în inima ei. Iar acest foc a devenit din ce în ce mai vizibil după ce a avut loc întâlnirea lui Brigitte cu Cristos. A primit botezul în anul 1989, iar apoi flacăra botezului pe care l-a primit nu s-a mai stins niciodată. Iar ceea ce a alimentat această flacără au fost Sfânta Liturghie și rugăciunea. Participa în fiecare zi la Sfânta Liturghie.

A ajutat foarte multe persoane, a fost o bună creștină, a adoptat mulți copii (la un moment dat, avea peste 30 de copii care locuiau în curtea ei, copii ai căror părinți suferiseră de pe urma războiului civil). La posibilitățile pe care le avea, putea să trăiască într-un castel, dar a preferat să trăiască umil ca să ajute pe alții. Ea a fost printre inițiatorii Spitalului Catolic din Djebonoua. De fapt, spitalul vechi din Djebonoua era într-o clădire din curtea ei unde, pe timpul războiului, veneau oameni pentru pansamente, medicamente și tratamente. Cei care o aprovizionau și o ajutau erau preoții misionari, iar ea însăși era "doctorul". Pe timpul războiului civil, toți cei care ajungeau în zonă și nu aveau unde să stea sau ce să mănânce erau sfătuiți de oamenii din zonă: "Mergeți la Brigitte". Ea îi primea și le dădea de mâncare din mijloacele ei, fără să ceară nimic în schimb. Din cauza implicării și dedicării sale, pe timpul războiului civil, a intrat în vizorul rebelilor, care au dezbrăcat-o complet și au plimbat-o prin toată localitatea ca pedeapsă. După acest eveniment, ea a fost luată de către surorile Providenței pentru a fi îngrijită și vindecată, mai ales din punct de vedere psihologic. Ea însăși spunea că acesta a fost cel mai greu moment al vieții ei.

Cu toate că era mereu ocupată și făcea atât de multe lucruri, ea spunea: "Sunt doar o slujitoare umilă a Domnului". Mereu, atunci când o întrebam ce face, ea răspundea: "Bine, datorită Domnului care ne susține". Bucuria ei îmi dădea și mie curaj. Unde era vreo activitate, era și ea prezentă. Când aveam un nou proiect, ea era cea cu care ne sfătuiam. Datorită mărturiei ei creștine, mulți și-au îndreptat viața spre Domnul și Biserică. A fost cu adevărat un sprijin în munca noastră de evanghelizare. În vocabularul ei nu exista: "Am o idee" sau "Mi-a venit o idee", ci "L'esprit m'a inspiré" - "Duhul m-a inspirat" (făcând referință la Duhul Sfânt). Într-una din discuțiile noastre, mi-a mărturisit: "Părinte, lumea crede că fac atât de multe lucruri pentru că sunt bogată și am bani, dar vă spun sincer că eu nu am bani. Singura mea bogăție este Cristos".

Luni, 28 martie 2022, au luat-o niște dureri abdominale și, după ce a fost consultată la Spitalul Catolic din Djebonoua, s-a luat decizia de a fi transferată la spitalul din Bouake. După trei zile de analize și așteptarea rezultatelor, s-a descoperit că avea o ocluzie intestinală. Vineri, 1 aprilie, a fost operată. Operația părea să fi avut succes, conform celor din jurul ei. Chiar începuse să facă câțiva pași. Una din nepoatele ei, Elodie, îi adusese rozariul și a îndemnat-o pe tanti Brigitte să se roage pentru ea însăși, la care ea a răspuns: "Non! Voil? tant de malades ici. C'est mieux de prier pour eux!" - "Nu! Uite câți bolnavi sunt aici. Mai bine ne rugăm pentru ceilalți!"

Tanti Brigitte a murit sâmbătă dimineață, 2 aprilie, în jurul orei 7, lăsând în urmă o mărturie puternică și curajoasă despre faptul de a fi creștin. Liturghia de înmormântare a fost pe 30 aprilie, la data în care împlinea 62 ani.

Poate că ceea ce am scris mai sus pare rupt dintr-o poveste sau legendă, sau par rupte din viața unui sfânt ale cărui acțiuni sau fapte au fost exagerate de devoțiunea populară. Însă, nu este așa. Eu, ca misionar la Djebonoua, în Coasta de Fildeș, am cunoscut-o pe Brigitte. Ea a trăit evanghelia în modul cel mai practic posibil. Iar la baza întâlnirii ei cu Cristos, cu evanghelia, stau misionarii. Printre aceștia mă număr și eu, care am avut ocazia să văd una din roadele muncii de evanghelizare a misionarilor dinaintea mea: Tanti Brigitte!

Îți mulțumesc, Doamne, pentru că ai aprins flacăra credinței în inima lui Brigitte și ai chemat-o să te urmeze pe drumul carității. Aprinde în tot mai multe persoane această flacără pentru a deveni instrumente ale tale și semne ale prezenței și grijii tale față de oameni, față de întreaga omenire!

Pr. Cosmin Alexandru Cimpoeșu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Curajul de a fi creștin - Tanti Brigitte din Djebonoua, Coasta de Fildeș


 

lecturi: 565.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat