Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În întâmpinarea Zilei Mondiale de Rugăciune pentru Vocații

"Aceasta este dinamica fiecărei vocații: ajunge la noi privirea lui Dumnezeu, care ne cheamă. Vocația, ca de altfel sfințenia, nu este o experiență extraordinară rezervată câtorva. Așa cum există «sfințenia de la ușa vecină», tot așa și vocația este pentru toți, pentru că toți sunt priviți și chemați de Dumnezeu.

Vocația se naște astfel, grație artei Sculptorului divin care, cu «mâinile» sale ne face să ieșim din noi înșine, pentru ca să se profileze în noi acea capodoperă care suntem chemați să fim" (din Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru a 59-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații, 8 mai 2022).

În această zi dedicată vocațiilor suntem invitați să conștientizăm rolul pe care îl are fiecare în Biserică și în lume. În mesajul său pentru sărbătoarea din acest an, 2022, Papa Francisc ne invită să aprofundăm cinci puncte esențiale:

  • Chemați să fim toți protagoniști ai misiunii

  • Chemați să fim păzitori unii ai altora și ai creației

  • Chemați să primim privirea lui Dumnezeu

  • Chemați să răspundem la privirea lui Dumnezeu

  • Convocați pentru a edifica o lume fraternă

Ca responsabil al Oficiului pentru Vocații al Diecezei de Iași, vă invit pe toți să ne unim în rugăciune pentru "ca poporul lui Dumnezeu, în mijlocul evenimentelor dramatice ale istoriei, să răspundă tot mai mult la această chemare. Să invocăm lumina Duhului Sfânt, pentru ca fiecare dintre noi să poată găsi propriul loc și să dea ce are mai bun în el în acest mare plan".

În secțiunea dedicată Zilei Mondiale de Rugăciune pentru Vocații veți găsi mai multe materiale care să vă însoțească. Mai întâi este mesajul Sfântului Părinte pe care vă invit să-l aprofundați, apoi sunt diferite rugăciuni care pot fi spuse la sfârșitul Sfintei Liturghii, apoi este Sfântul Rozariu care poate fi meditat în toată luna mai, apoi o veghe de rugăciune pentru vocații și o mărturie vocațională.

"Suntem ca pietricele unui mozaic, deja frumoase dacă sunt luate una câte una, dar care numai împreună compun o imagine. Strălucim, fiecare bărbat și fiecare femeie, ca o stea în inima lui Dumnezeu și în firmamentul universului, dar suntem chemați să compunem constelații care să orienteze și să lumineze drumul omenirii, pornind de la locul în care trăim" (din Mesajul Papei Francisc).

Pr. Alexandru Percu
Oficiul pentru Vocații al Diecezei de Iași


Secțiunea Ziua Mondială de Rugăciune pentru Vocații 2022:

- "Chemați să edificăm familia umană". Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru a 59-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații (8 mai 2022)

- Rugăciuni pentru vocații

- Rugăciunea credincioșilor pentru vocații

- Rozariul pentru vocații

- Veghe de rugăciune pentru vocații

- Mărturie vocațională: Clara Crockett sau căutarea Absolutului


Rugăciuni pentru vocații

Spre tine, Doamne, ne îndreptăm cu încredere!

Fiule al lui Dumnezeu, trimis de Tatăl la oamenii din toate timpurile și din toate părțile pământului!

Te invocăm prin mijlocirea Mariei, Maica ta și a noastră: fă ca în Biserică să nu lipsească vocațiile, în particular acelea dedicate în mod special împărăției tale. Isuse, Mântuitor unic al omului! Te rugăm pentru ai noștri frați și surori care au răspuns "da" chemării tale la preoție, la viața consacrată și la misiune.

Fă ca experiențele lor să se reînnoiască zi de zi, și să devină evanghelie vie. Doamne milostiv și sfânt, continuă să trimiți lucrători noi în secerișul împărăției tale!

Ajută-i pe aceia pe care îi chemi să te urmeze în acest timp al nostru: fă așa încât, contemplând chipul tău, să răspundă cu bucurie la misiunea minunată pe care le-o încredințezi spre binele poporului tău și al tuturor oamenilor.

Tu care ești Dumnezeu și viețuiești și domnești împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt în vecii vecilor. Amin.

Sfântul Ioan Paul al II-lea
A XLI-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații
23 noiembrie 2003

*

Isuse, Fiul lui Dumnezeu, în care sălășluiește plinătatea divinității, tu chemi pe toți cei botezați "să înainteze în larg", străbătând calea sfințeniei.

Trezește în inimile tinerilor dorința de a fi în lumea de azi mărturisitori ai puterii iubirii tale. Umple-i cu Duhul tău de tărie și prudență, ca să fie capabili să descopere adevărul deplin despre sine și despre vocația proprie.

Mântuitorul nostru, trimis de Tatăl pentru a ne arăta iubirea milostivă, fă Bisericii tale darul unor tineri pregătiți să înainteze în larg, pentru a fi printre frați manifestare a prezenței tale care reînnoiește și mântuiește.

Fecioară Marie, maica Mântuitorului, călăuză sigură pe drumul către Dumnezeu și aproapele, tu care ai păstrat cuvintele sale în intimitatea inimii, sprijină cu mijlocirea ta maternă familiile și comunitățile ecleziale, ca să-i ajute pe adolescenți și pe tineri să răspundă cu generozitate la chemarea Domnului. Amin.

Sfântul Ioan Paul al II-lea,
A XLII-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații
17 aprilie 2005

*

O Tată, fă să răsară între creștini numeroase și sfinte vocații la preoție, care să mențină vie credința și să păstreze amintirea recunoscătoare a Fiului tău Isus prin predicarea cuvântului său și administrarea sacramentelor, cu care tu reînnoiești încontinuu pe credincioșii tăi.

Dă-ne slujitori sfinți ai altarului tău, care să fie păzitori atenți și zeloși ai Euharistiei, sacramentul darului suprem al lui Cristos pentru răscumpărarea lumii.

Cheamă slujitori ai milostivirii tale, care prin sacramentul Reconcilierii să răspândească bucuria iertării tale.

Fă, o Tată, ca Biserica să primească cu bucurie numeroasele inspirații ale Duhului Fiului tău și, docilă față de învățăturile sale, să se îngrijească de vocațiile la slujirea preoțească și la viața consacrată.

Susține pe episcopi, pe preoți, pe diaconi, pe cei consacrați și pe toți cei botezați în Cristos, pentru ca să îndeplinească în mod fidel misiunea lor în slujba evangheliei.

Îți cerem aceasta prin Cristos Domnul nostru. Amin.

Marie, regina apostolilor, roagă-te pentru noi!

Papa emerit Benedict al XVI-lea
A XLIII-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații
7 mai 2006

*

Sfinte Iosif, tu care ai iubit-o pe Maria cu libertate și ai ales să renunți la imaginarul tău pentru a face spațiu realității, ajută pe fiecare dintre noi să ne lăsăm surprinși de Dumnezeu și să primim viața nu ca pe un neprevăzut de care să ne apărăm, ci ca pe un mister care ascunde secretul bucuriei adevărate. Dobândește tuturor logodnicilor creștini bucuria și radicalitatea, păstrând însă mereu conștiința că numai milostivirea și iertarea fac posibilă iubirea. Amin.

Sfinte Iosif, tu care ai păzit legătura cu Maria și cu Isus, ajută-ne să avem grijă de relațiile din viața noastră. Nimeni să nu experimenteze acel sentiment de abandonare care vine din singurătate. Fiecare să se reconcilieze cu propria istorie, cu acela care l-a precedat, și să recunoască și în greșelile comise un mod prin care Providența și-a făcut drum, iar răul nu a avut ultimul cuvânt. Arată-te prieten pentru cel căruia îi este mai greu, și așa cu i-ai sprijinit pe Maria și pe Isus în momentele dificile, tot așa susține-ne și pe noi pe drumul nostru. Amin.

Sfinte Iosif, tu care ai avut mereu încredere în Dumnezeu și ai făcut alegerile tale condus de providența sa, învață-ne să nu ne bazăm atât pe proiectele noastre, cât mai ales pe planul său de iubire. Tu care vii din periferii, ajută-ne să convertim privirea noastră și să preferăm ceea ce lumea rebutează și pune la margini. Întărește pe cel care se simte singur și susține pe cel care se angajează în tăcere pentru a apăra viața și demnitatea umană. Amin.

Papa Francisc


Rugăciunea credincioșilor pentru vocații

Să-i cerem în rugăciunea noastră lui Dumnezeu Tatăl să ne mențină mereu uniți cu Isus, păstorul cel bun care ne călăuzește la izvoarele vieții veșnice.

  1. Pentru Sfântul Părinte Papa Francisc, pentru episcopul nostru Iosif și pentru toți păstorii sufletești pentru ca ei să reprezinte cât mai fidel imaginea lui Cristos, Bunul Păstor, în lumea de astăzi, făcând să se audă vocea sa care continuă să cheme oițele sale în staulul Bisericii.

  2. Pentru responsabilii politici, ca ei să aibă o atenție deosebită față de dezvoltarea armonioasă a copiilor și a tinerilor.

  3. Pentru persoanele care și-au consacrat întreaga viață Împărăției cerurilor și slujirii aproapelui, întărește-le cu Duhul tău Sfânt, pentru a răspunde mereu cu bucurie și dăruire misiunii lor.

  4. Pentru soții uniți în sacramentul Căsătoriei, ca ei să conștientizeze rolul lor în transmiterea vocației, ca prin trăirea în armonie a vieții de familie să fie un model și o invitație în trăirea vieții creștine.

  5. Pentru tinerii noștri, ca ei să găsească în Cristos, în preoți, în persoanele consacrate și propriile familii un adevărat izvor de bogăție spirituală care să îi ajute să răspundă la rândul lor chemării Domnului.

  6. Prin diferitele vocații din Biserică, vindecă-i pe cei bolnavi, mângâie-i pe cei mâhniți și întoarce-i pe cei rătăciți și păcătoși pe calea adevărului și a binelui în staulul Bisericii.

  7. Pentru noi toți, ca să putem promova vocațiile la preoție, la viața consacrată și la viața de familie, astfel încât Biserica noastră să fie acel staul unit în jurul lui Cristos, Bunul Păstor.

Părinte milostiv, în Cristos, Fiul tău, ne-ai oferit modelul adevăratului păstor care își dă viața pentru turma sa. Fă-ne atenți la glasul său și prompți în urmarea sa pe calea adevărului și a iubirii. El care viețuiește și domnește în toți vecii vecilor. Amin.


În luna mai să ne rugăm pentru vocații

Rozariul pentru vocații

Misterele de bucurie

Primul mister: Vestirea arhanghelului: "Atunci Maria a spus: Iată slujitoarea Domnului, fie mie după cuvântul tău. Și îngerul a plecat de la ea" (Lc 1,38).

Marie, prin DA-ul tău spus îngerului, tu ai făcut posibilă venirea lui Isus în lume. Cu tine, Marie, îl rugăm pe Domnul secerișului pentru tinerii comunităților noastre, ai diecezei noastre și din toată Biserica, cărora Dumnezeu le adresează invitația de a-l urma. Te rugăm pentru părinții lor: ca ei să fie dispuși să accepte vocația pe care Domnul le-o oferă copiilor lor.

Al doilea mister: Vizita Mariei la Elisabeta: "Când a auzit Elisabeta salutul Mariei, a tresăltat copilul în sânul ei, iar Elisabeta a fost umplută de Duhul Sfânt și a strigat cu glas puternic: "Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul sânului tău! Și de unde îmi este [dată] mie aceasta ca să vină mama Domnului meu la mine?" (Lc 1,41-43).

Marie, datorită disponibilității tale, Elisabeta a putut să se lase atinsă de Domnul venit în lume și prezent în tine. Cu tine, Marie, îl rugăm pe Domnul secerișului pentru ca Biserică, ca ea să fie mereu deschisă oamenilor de astăzi. Să fim dispuși noi înșine să-i slujim pe frații noștri, mărturisind astfel bucuria de a-l urma pe fiul tău.

Al treilea mister: Nașterea lui Isus: "Îngerul le-a spus: «Nu vă temeți, căci, iată, vă vestesc o mare bucurie care va fi pentru tot poporul: astăzi, în cetatea lui David, vi s-a născut Mântuitorul care este Cristos Domnul»" (Lc 2,10-11).

Marie, în Isus, fiul tău, Dumnezeu s-a făcut om. Întruparea sa alungă orice teamă, fiindcă el este mereu prezent alături de noi. Cu tine, Marie, ne rugăm pentru a putea sesiza prezența lui Isus cel înviat în viața noastră și, astfel, prin cuvintele și faptele noastre, să putem construi o lume de pace și de dreptate.

Al patrulea mister: Prezentarea la Templu: "Acum eliberează-l, pe slujitorul tău, Stăpâne, după cuvântul tău, în pace, căci au văzut ochii mei mântuirea ta pe care ai pregătit-o înaintea tuturor popoarelor, lumină spre luminarea neamurilor și gloria poporului tău, Israel!" (Lc 2,29-32).

Marie, împreună cu Iosif, soțul tău feciorelnic, l-ați prezentat pe Isus la Templu, iar bătrânul Simeon ni-l descoperă ca lumină a lumii. Cu tine, Marie, îl rugăm pe Domnul secerișului pentru toți cei care își consacră viața Domnului, ca ei să fie lumină și speranță pentru lumea de astăzi.

Al cincilea mister: Regăsirea lui Isus: "El însă le-a spus: «De ce m-ați căutat? Nu știați că eu trebuie să fiu în casa Tatălui meu?». Însă ei n-au înțeles cuvântul pe care li-l spusese" (Lc 2,49-50).

Marie, în timpul anilor petrecuți alături de fiul tău, ai trăit experiențe pe care nu ți le-ai imaginat niciodată. În ziua regăsirii lui Isus la Templu, tu nu ai înțeles cuvintele lui, totuși, te-ai încrezut în promisiunea Domnului la care meditai în inima ta. Cu tine, Marie, îl rugăm pe Domnul secerișului, să ne dea și nouă încrederea care te însuflețea, atunci când, asemenea ție, nu înțelegem planul său cu noi. Să avem curajul de a propune sau de a alege calea preoției, a vieții consacrate, dar și a căsătoriei într-o lume în care totul ni se pare atât de nesigur.

Misterele de lumină

Primul mister: Botezul lui Isus: "În zilele acelea, a venit Isus din Nazaretul Galileii și a fost botezat de Ioan în Iordan. Și îndată ce s-a ridicat din apă, a văzut cerurile deschise și Duhul, ca un porumbel, coborând spre el. Și din cer a fost un glas: «Tu ești Fiul meu cel iubit, în tine mi-am găsit bucuria»" (Mc 1,9-11).

Isus, lumina lumii, se prezintă cu umilință în fața lui Ioan Botezătorul pentru a fi botezat.

Prin botezul său, Isus dorește să ne învețe că pentru a intra în Împărăția iubirii Tatălui, trebuie să te naști din apă și din Duhul Sfânt (cf. In 3,5). Porumbelul care coboară asupra lui Isus îl simbolizează pe Duhul Sfânt care ne este dăruit și nouă în timpul Botezului și care ne face copii ai lui Dumnezeu. Astfel îl putem numi pe Dumnezeu Tată. Fiecare dintre noi, prin credință, putem auzi același glas al Tatălui: "Tu ești fiul meu cel iubit, în tine mi-am găsit bucuria".

Cu tine, Marie, ne rugăm Domnului secerișului să ne ajute să trăim ca adevărați copii ai lui Dumnezeu, trăind într-o continuă dorință de a ne sfinți.

Al doilea mister: Manifestarea atotputerniciei lui Isus la nunta din Cana: "S-a făcut o nuntă în Cana Galileii și mama lui Isus era acolo. A fost chemat și Isus cu discipolii lui la nuntă. Lipsind vinul, mama lui Isus i-a zis: «Nu [mai] au vin». Mama lui Isus le-a spus slujitorilor: «Faceți tot ce vă va spune!»" (In 2,1-5).

La Cana, în Galilea, la începutul activității sale publice, Isus transformă o mare cantitate de apă într-un vin savuros. Aceasta a avut loc datorită mijlocirii Mariei care se prezintă în fața fiului ei spunându-i de lipsa vinului. Maria mijlocește pentru o familie aflată într-o situație umilitoare. Prin minunea care se petrece, Isus își manifestă gloria sa, iar discipolii cred în el. După ce i-a chemat să-l urmeze, Isus îi invită pe ucenicii săi la o nuntă. De ce la o nuntă și nu o retragere în deșert pentru a se ruga? Pentru că Împărăția cerurilor se aseamănă unui ospăț de nuntă. Nunta din Cana face referire la nunta veșnică unde toți oamenii sunt invitați la masă, este vorba de noua alianță în Isus Cristos unde el este mirele divin.

Cu tine, Marie, ne rugăm Domnului secerișului, pentru familiile noastre, pentru ca ele să fie locul în care să fie trăită plenitudinea darului alianței, unde apa umanității noastre să poată fi transformată în vinul iubirii divine. Astfel, familiile noastre vor deveni locuri de sfințire și terenuri fertile roditoare de vocații.

Al treilea mister: Proclamarea Împărăției lui Dumnezeu: "[Isus] străbătea toată Galileea, învățând în sinagogile lor, predicând evanghelia împărăției și vindecând orice boală și orice suferință în popor. [...] Văzând mulțimile, [Isus] s-a urcat pe munte și, după ce s-a așezat, s-au apropiat de el discipolii săi. Și, deschizându-și gura, îi învăța, zicând: «Fericiți cei săraci în duh, pentru că a lor este împărăția cerurilor!»" (Mt 4,23; 5,1-3).

Isus anunță sosirea Împărăției lui Dumnezeu și îi invită pe oameni la convertire, iertând păcatele celor care se apropie de el cu umilință.

Milostivirea lui Dumnezeu manifestată în Fiul său, Isus Cristos, continuă până la sfârșitul timpurilor. Slujirea săracilor este un act de evanghelizare în care persoanele consacrate îl reprezintă pe Isus ce anunță oamenilor Împărăția lui Dumnezeu, un Isus ce vindecă pe cei bolnavi și răniți, un Isus ce-i întoarce pe cei păcătoși pe calea binelui, un Isus ce binecuvântează copiii și face bine tuturor.

Cu tine, Marie, care ai fost primul ucenic ce te-ai pus printr-o dăruire totală în slujirea planului de mântuire a lui Dumnezeu, ne rugăm ca Domnul secerișului să trimită cât mai mulți lucrători în secerișul său.

Al patrulea mister: Schimbarea la față: "După șase zile, Isus i-a luat pe Petru, pe Iacob și pe Ioan, fratele lui, i-a dus deoparte pe un munte înalt și i s-a schimbat înfățișarea înaintea lor: fața lui a strălucit ca soarele și hainele lui au devenit albe ca lumina. [și] iată că i-a învăluit un nor luminos și iată că un glas din nor spunea: «Acesta este Fiul meu cel iubit, în care este plăcerea mea; ascultați de el!»" (Mt 17,1-13).

Petru, Iacob și Ioan participă la evenimentul schimbării la față a lui Isus de pe muntele Tabor. În acest moment ei văd un Isus luminos, glorios, alături de două personaje importante ale Vechiului Testament, Moise și Ilie. Viața consacrată are misiunea de a-l arăta lumii pe Fiul lui Dumnezeu făcut om ca splendoarea în fața căreia pălește orice altă lumină, ca pe frumusețea infinită care singură poate umple inima omului. O tradiție creștină veche leagă viața contemplativă de rugăciunea lui Isus făcută pe acest munte al schimbării la față. Mesajul monahismului și al vieții contemplative dorește să spună că Dumnezeu pus pe primul loc oferă existenței umane o plenitudine de sens și de bucurie, căci omul este făcut pentru Dumnezeu și nu-și va afla liniștea până nu se va odihni în Dumnezeu, după cum spunea Sfântul Augustin.

Cu tine, Marie, care ești reflecția frumuseții divine, ne rugăm Domnului secerișului, de a fi mereu adoratori fascinați de splendoarea feței sale, astfel încât viața noastră să fie transfigurată de contemplarea sa.

Al cincilea mister: Instituirea sfintei Euharistii: "Domnul Isus, în noaptea în care era vândut, a luat pâinea și, mulțumind, a frânt-o și a zis: «Acesta este trupul meu cel care este pentru voi. Faceți aceasta în amintirea mea!». De asemenea, după cină, a luat potirul spunând: Acesta este potirul noului legământ în sângele meu. Faceți aceasta, ori de câte ori beți, în amintirea mea!»" (1Cor 11,23-25)

Înainte de a părăsi lumea aceasta, Isus ne-a lăsat semnul prezenței sale permanente în mijlocul nostru: pâinea și vinul care, prin cuvintele preotului de la Sfânta Liturghie, devin trupul și sângele lui Cristos. ,,Cine mănâncă trupul meu și bea sângele meu rămâne în mine și eu în el" (In 6,56). Euharistia, rod al sacrificiului lui Isus de pe cruce, ne descoperă dorința sa de a fi în mijlocul nostru ca un prieten. La rândul nostru, ca prieteni ai lui Isus, suntem invitați să trăim asemenea lui. Așa cum el a spălat cu umilință și cu iubire picioarele ucenicilor săi și noi suntem invitați să devenim slujitori unii altora în iubire, în iertare. Să devenim astfel o euharistie vie.

Cu tine, Marie, care ai fost prima care ai primit trupul lui Isus, ne rugăm Domnului secerișului de a trezi în tineri vocații la sfânta Preoție pentru ca pâinea vieții să nu lipsească niciodată poporului aflat în deșertul acestei lumi.

Misterele de durere

Primul mister: Agonia lui Isus: "[Isus] s-a îndepărtat de ei ca la o aruncătură de piatră și, punându-se în genunchi, se ruga, spunând: «Tată, dacă vrei, îndepărtează potirul acesta de la mine, dar nu voința mea, ci a ta să fie!»" (Lc 22,41-42).

Marie, cu câteva ore înainte de moartea sa, fiul tău, Isus, trece prin proba îndoielii, dar este atât de unit cu Tatăl, încât se abandonează voinței sale. Cu tine, Marie, ne rugăm Domnului secerișului pentru toți tinerii care doresc să-și construiască viața lor pe stânca solidă care este Isus Cristos, dar care se îndoiesc sau ezită de a se angaja în urmarea lui, ca ei să fie mereu disponibili Duhului Sfânt pentru a conștientiza că renunțarea pe care o cere urmarea lui Isus este puțin lucru în comparație cu ceea ce ei vor primi în schimb.

Al doilea mister: Biciuirea lui Isus: "iar pe Isus, biciuindu-l, l-a dat ca să fie răstignit" (Mt 27,26).

Marie, trupul fiului tău este sfâșiat de loviturile de bici, totuși, el va spune puțin mai târziu: "Tată, iartă-i, căci nu știu ce fac" (Lc 23,33). În fața urii, singurul răspuns posibil este cel al iertării. Cu tine, Marie, ne rugăm Domnului secerișului pentru toți cei botezați care îndeplinesc o slujire particulară în Biserică, ca ei să fie martori animați de o iubire înflăcărată în lumea noastră adesea sfâșiată de loviturile urii și ale violenței.

Al treilea mister: Încununarea cu spini: "Atunci, soldații guvernatorului l-au adus pe Isus în pretoriu și au adunat în jurul lui toată cohorta și, după ce l-au dezbrăcat, l au acoperit cu o mantie purpurie. Împletind o coroană de spini, i au pus-o pe cap, iar în mâna dreaptă o trestie și, îngenunchind înaintea lui, își băteau joc de el, spunând: «Bucură-te, rege al iudeilor!». Apoi, scuipându-l, îi luau trestia și-l loveau peste cap" (Mt 27,27-30).

Marie, în acest moment, fiul tău, Isus, cunoaște umilința extremă: este considerat un rege de comedie, luat în râs, batjocorit. Astfel, el devine însoțitorul celor care, de-a lungul timpului, au cunoscut persecuțiile pentru faptul că au făcut din Isus regele și salvatorul lor. Cu tine, Marie, ne rugăm Domnului secerișului pentru toți creștinii care și astăzi sunt persecutați. Uniți cu ei în rugăciune, să fim și noi constructori curajoși ai Împărăției pe care Isus a inaugurat-o prin venirea sa în lume.

Al patrulea mister: Isus își duce crucea: ,,În timp ce ieșeau, au găsit un om din Cirene cu numele de Simon. Pe acesta l-au constrâns să-i ducă crucea" (Mt 27,32).

Marie, fiul tău nu este singur pe drumul crucii. Simon din Cirene este prezent și el pe acest drum pentru a-l ajuta pe Isus să-și poarte crucea pe drumul greu al Golgotei. Mulți tineri se angajează în diferite grupuri și asociații în Biserică, arătându-se disponibili invitației fiului tău, de a se pune în serviciul celor mici și săraci. Cu tine, Marie, ne rugăm Domnului secerișului pentru tinerii care se angajează pentru a-i sluji pe cei nevoiași în mod gratuit, pentru ca ei să recunoască în ceilalți prezența lui Cristos: "tot ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi ați făcut" (Mt 25,40).

Al cincilea mister: Moartea lui Isus pe cruce: "După aceasta, văzând Isus că toate s-au împlinit, ca să se împlinească Scriptura, a zis: «Mi-e sete». Era acolo un vas plin cu oțet. Atunci, ei au pus în isop un burete îmbibat cu oțet și i l-au apropiat de gură. După ce a luat oțetul, Isus a spus: «S-a împlinit». Și, plecându-și capul, și-a dat duhul" (In 19,28-30).

Marie, fiul tău a ajuns până la iubirea maximă. A răspunde chemării fiului tău de a-l urma înseamnă a ne dărui viața, pentru ca, împreună cu el, omenirea să meargă pe drumul învierii. Cu tine, Marie, ne rugăm Domnului secerișului pentru Sfântul Părinte Papa, pentru episcopi, preoți și diaconi care au misiunea de a conduce poporul lui Dumnezeu pe drumul învierii într-o lume deseori agitată și tulburată, ca ei să poată sustrage din relația cu Cristos cel viu forța necesară pentru a-și îndeplini slujirea lor, fiind susținuți în același timp și de colaborarea credincioșilor pe care îi păstoresc.

Misterele de slavă

Primul mister: Învierea lui Isus: "Intrând în mormânt, au văzut un tânăr așezat la dreapta, îmbrăcat cu o haină lungă, albă, și au fost cuprinse de spaimă. Dar el le-a zis: «Nu vă înspăimântați! Îl căutați pe Isus Nazarinéanul, cel răstignit. A înviat, nu este aici! Iată locul în care îl puseseră!»" (Mc 16,5-6).

Marie, în dimineața Paștelui, vestea îngerului pe care ai primit-o la Buna Vestire, capătă un sens nou: "Sfântul care se va naște va fi numit Fiul lui Dumnezeu" (Lc 1,35). Da, Isus, pe care tu l-ai purtat, crescut și însoțit în tăcere în anii copilăriei și tinereții sale în mijlocul oamenilor, este Fiul lui Dumnezeu care deschide umanității porțile vieții veșnice. Cu tine, Marie, ne rugăm Domnului secerișului pentru Sfânta Biserică, trupul lui Cristos înviat prezent în lume, ca ea să nu se lase atinsă de descurajare, iar cei botezați să-și amintească că sunt templele Duhului Celui înviat și să trăiască în lume ca oameni înnoiți și mărturisitori ai învierii.

Al doilea mister: Înălțarea lui Isus: "«Însă, când va veni Duhul Sfânt asupra voastră, voi veți primi o putere și îmi veți fi martori în Ierusalim, în toată Iudeea și Samaria și până la marginile pământului». Și spunând acestea, sub privirile lor, [Isus] a fost înălțat și un nor l-a ascuns din ochii lor" (Fap 1,8-9).

Marie, în dimineața înălțării, fiul tău, Isus, îi trimite pe ucenicii săi în misiune. Duhul Sfânt îi va conduce la întâlnirea cu toate popoarele. Cu tine, Marie, ne rugăm Domnului secerișului, pentru toți misionarii: preoți, persoane consacrate și laici care vestesc evanghelia în diferite zone de misiune, ca ei să fie animați de curaj și bucurie în mărturisirea credinței în Isus Cristos și să fie un stimulent pentru întreaga Biserică de a fi misionară, de a fi deschisă să meargă la întâlnirea cu toți oamenii.

Al treilea mister: Coborârea Duhului Sfânt: "Toți au fost umpluți de Duhul Sfânt și au început să vorbească în alte limbi, după cum Duhul le dădea să vorbească" (Fap 2,4).

Marie, în ziua Bunei Vestiri, îngerul Domnului ți-a spus să nu te temi căci ,,Duhul Sfânt va veni asupra ta și puterea Celui Preaînalt te va umbri" (Lc 1,35). În ziua Rusaliilor, același Duh Sfânt este dăruit Bisericii, Duh care alungă orice teamă. Astfel, Biserica poate anunța cu încredere vestea cea bună a învierii. Cu tine, Marie, ne rugăm Domnului secerișului, pentru toți credincioșii din dieceza noastră care au primit sau vor primi sacramentul Mirului în acest an, ca rămânând fideli Duhului Sfânt pe care l-au primit, să răspundă cu curaj vocației lor creștine și să trăiască cu bucurie evanghelia în viața lor.

Al patrulea mister: Ridicarea sfintei Fecioare Maria cu trupul și sufletul la cer: ,,căci mi-a făcut lucruri mari Cel Atotputernic și numele lui e sfânt!" (Lc 1,49).

Marie, prin ridicarea ta la cer, noi te sărbătorim ca pe cea care călăuzește și susține speranța Bisericii care se află pe pământ în drum spre mântuire. Cu tine, Marie, ne rugăm Domnului secerișului pentru Sfânta Biserică, ca ea să mărturisească faptele minunate ale lui Dumnezeu și să cheme cu încredere și bucurie lucrători pentru a vesti evanghelia în mijlocul oamenilor.

Al cincilea mister: Încoronarea sfintei Fecioare Maria în cer ca regină: "și s-a arătat în cer un semn mare: o Femeie îmbrăcată în soare; ea avea luna sub picioarele ei, iar pe cap o coroană de douăsprezece stele" (Ap 12,1).

Marie, ajunsă în fața lui Dumnezeu Tatăl, ești încoronată de glorie și onoare. Dintr-o copilă simplă din Palestina ai devenit mare în inima lui Dumnezeu pentru încrederea și disponibilitatea ta. Cu tine, Marie, ne rugăm Domnului secerișului ca, meditând aceste mistere de credință împreună cu tine, să fim mereu disponibili chemării de a-l urma pe fiul tău, Isus Cristos și, prin noi, această chemare să ajungă și la oamenii pe care îi întâlnim.


Veghe de rugăciune cu ocazia Zilei Mondiale de Rugăciune pentru Vocații

Cântec

Ne-ai chemat

Ref. Ne-ai chemat să fim lumină. Ne-ai chemat să fim și sare.

Și în lumea asta mare să avem credință tare.

1. Ființa noastră a fost schimbată, prin botez și înzestrată,

Cu credință și cu Duh Sfânt pentru drumul pe pământ.

2. Drumul greu Cristos a mers, a rămas și nu s-a șters

A rămas și v-a rămâne pentru orice om din lume.

Introducere

Din Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru a 59-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații (8 mai 2022):

Privirea iubitoare și creativă a lui Dumnezeu a ajuns la noi în mod cu totul singular în Isus. Vorbind despre tânărul bogat, evanghelistul Marcu notează: "Isus, privindu-l fix, l-a îndrăgit" (10,21). Spre fiecare dintre noi se îndreaptă această privire a lui Isus plină de iubire. Să ne lăsăm atinși de această privire și să ne lăsăm duși de el dincolo de noi înșine! Și să învățăm să ne privim și unul pe altul în așa fel încât persoanele cu care trăim și pe care le întâlnim - oricare ar fi ele - să se poată simți primite și să descopere că există Cineva care le privește cu iubire și le invită să dezvolte toate potențialitățile lor.

Viața noastră se schimbă, când primim această privire. Totul devine un dialog vocațional, între noi și Domnul, dar și între noi și ceilalți. Un dialog care, trăit în profunzime, ne face să devenim tot mai mult cei care suntem: în vocația la preoția primită prin hirotonire, pentru a fi instrument al harului și al milostivirii lui Cristos; în vocația la viața consacrată, pentru a fi laudă a lui Dumnezeu și profeție a noii omeniri; în vocația la căsătorie, pentru a fi dar reciproc și generatori și educatori ai vieții. În general, în fiecare vocație și slujire în Biserică, ce ne cheamă să-i privim pe ceilalți și lumea cu ochii lui Dumnezeu, pentru a sluji binele și a răspândi iubirea, cu faptele și cu cuvintele.

Aleluia:

Aleluia, aleluia, aleluia, alelu! /bis

Duhul Domnului peste noi, aleluia, alelu!

Bucuria lui e în noi, aleluia, alelu! 2x

Evanghelie: Mt 4, 18-22

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei

Umblând de-a lungul Mării Galileii, a văzut doi frați: pe Simon, cel numit Petru, și pe Andrei, fratele lui, aruncând plasa în mare, căci erau pescari, și le-a spus: "Veniți după mine și vă voi face pescari de oameni!" Iar ei, părăsind îndată năvoadele, l-au urmat. Plecând de acolo, a văzut alți doi frați, pe Iacób, fiul lui Zebedéu, și pe Ioan, fratele lui, în barcă, împreună cu Zebedéu, tatăl lor, reparându-și năvoadele și i-a chemat. Iar ei, părăsind îndată barca și pe tatăl lor, l-au urmat. Cuvântul Domnului

Meditație

(Din mesajul Sfântul Părinte Francisc pentru Ziua Mondială de Rugăciune pentru Vocații 2019)

Două perechi de frați - Simon și Andrei împreună cu Iacob și Ioan - își desfășurau munca cotidiană de pescari. În această meserie istovitoare, ei au învățat legile naturii. În anumite zile, pescuitul abundent le răsplătea munca grea însă, alte ori, truda unei nopți întregi nu era suficientă pentru a umple năvoadele și se întorceau la mal obosiți și dezamăgiți. În asemenea situații obișnuite ale vieții ne regăsim și fiecare dintre noi cu dorințele avute în inimă, când ne angajăm în activități pe care ni le dorim a fi rodnice. Uneori ne bucurăm de un pescuit bogat; însă, alte ori, trebuie să avem curajul de a înfrunta frustrarea de a avea mrejele goale.

Ca in istoria oricărei chemări, și în acest caz are loc o întâlnire. Isus merge, îi vede pe acei pescari și se apropie de ei... Așa s-a întâmplat cu persoana cu care am ales să ne trăim viața în căsătorie, sau când am simțit farmecul vieții consacrate: am trăit surpriza unei întâlniri și, în acel moment, am întrezărit promisiunea unei bucurii în măsură să ne satisfacă existența. Tot astfel, în acea zi, la lacul Galileii, Isus a mers în întâmpinarea acelor pescari, întrerupând "paralizia normalității". Și imediat le-a făcut o promisiune: "Veniți după mine și vă voi face pescari de oameni"

Așadar, chemarea Domnului nu este un amestec al lui Dumnezeu în libertatea noastră; nu este "o cușcă" sau o greutate care ni se pune pe spate. Dimpotrivă, este inițiativa iubitoare prin care Dumnezeu ne vine în întâmpinare și ne îndeamnă să intrăm într-un proiect măreț, la care vrea să ne facă părtași, oferindu-ne perspectiva orizontului unei mări mai ample și a unui pescuit supraabundent.

Pauză cu cântec: Te-am ales (audio)

1. Vocația - lumina lumii

O persoană se prezintă cu o lumânare în fața altarului

Lectură din Evanghelia după sfântul Ioan

Eu sunt lumina lumii (spune Isus). Cine mă urmează nu umblă în întuneric, ci va avea lumina vieții (In 8,12).

Experimentăm în viața noastră diferite tipuri de întuneric: întunericul natural pe care îl simțim la căderea nopții, întunericul minții când nu mai reușim să fim creativi, când simțim o rutină care ne obosește, întunericul inimii, când nu mai reușim să iubim și să simțim iubirea din partea celorlalți, întunericul spiritual, când nu-l mai simțim pe Dumnezeu, întunericul păcatului, când refuzăm comuniunea cu Tatăl ceresc, întunericul discernământului cu privire la propria vocație, când ne este greu să răspundem chemării lui Dumnezeu cu toată inima, când facem calcule și ne gândim dacă merită să răspundem afirmativ chemării. Isus Cristos ne spune astăzi eu sunt lumina lumii, lumină pentru fiecare minte, inimă și suflet, pentru mine și pentru tine, pentru fiecare întuneric pe care îl experimentăm. Iar lumina sa înseamnă claritate, pace, bucurie, curajul slujirii în întregime. Primind această lumină de la Cristos, fiecare vocație devine o lumină în întunericul acestei lumi, devine o invitație, devine o cale. A-ți urma propria cale pe care Dumnezeu ți-o pune la dispoziție, înseamnă a umbla în lumină, a merge cu curaj și a sluji fără rezerve.

Doamne, îți prezentăm diferitele tipuri de întuneric pe care le experimentăm în viața noastră. Ajută-ne să te descoperim prezent acolo, aprinde lumina ta pentru a ne deschide slujirii tale și fraților noștri. O chemare vine din întunecimi/ Luminați, luminați/ Strigă! Suflete pierdute în adâncimi/ luminați, luminați./ Luminați, aprindeți focul sfânt!/ Pe pământ lumini să fiți/ Luminați, aprindeți focul sfânt/ Pe pământ să străluciți./ Nicicând să nu obosiți în lucrul sfânt/ Luminați, luminați/ Pregătiți coroane încă pe pământ/ Luminați, luminați. Amin.

Refren Taize:

A mea pace și bucurie, lumina, speranța. Cristos este-a mea putere mă-ncred în Dânsul și nu mă tem, mă-ncred în Dânsul și nu mă tem.2x 2.

2. Vocația - sarea pământului

O persoană se prezintă cu un bol de sare în fața altarului

Lectură din evanghelia după sfântul Matei

Voi sunteți sarea pământului. Dar, dacă sarea își pierde gustul, prin ce își va căpăta iarăși puterea de a săra? Atunci nu mai este bună la nimic, decât să fie aruncată afară și călcată în picioare" (Matei 5,13).

Isus spune: "Voi sunteți sarea pământului"

Cuvântul "voi" este foarte subliniat în textul original: "Voi - numai voi - sunteți sarea pământului." Domnul vorbește despre ucenicii săi, deci despre unii care s-au recunoscut de partea lui, a acestei împărății. Deci, Domnul Isus nu le spune ucenicilor că ei ar trebui să fie sarea pământului, ci că ei sunt. El nu vorbește sub forma unui îndemn, ci prezintă un adevăr. Acest mod de învățare este mereu o îmbărbătare în credință. Dar ne gândim cu sinceritate când ne gândim cât de puțin corespundem în viața zilnică acestui adevăr absolut!

În ce măsură "sărează" ucenicii Domnului pământul? Prin ce mențin ei drepturile lui Dumnezeu într-o lume, care nu recunoaște nici pe Dumnezeu, nici drepturile Sale? În ce mod acționează ei contra stricăciunii morale care există printre oameni? Foarte simplu: printr-o viață în frica de Dumnezeu și dreptate lui. Duhul Sfânt îi păzește de tot ce este necurat și produce în inimile lor sfințire și dedicare pentru Dumnezeu. Ei au îmbrăcat "armura luminii" (Romani 13,12 ), au "armele dreptății, cele din dreapta și din stânga" (2 Corinteni 6,7). Desigur, când este potrivit, vor depune și prin cuvântul lor o mărturie contra răului.

Suntem noi suficient de conștienți, că suntem lăsați aici pentru a reprezenta principiile dreptății lui Dumnezeu pe pământ? Oamenii din jurul nostru ne observă mai mult decât gândim noi. Dacă observă la noi o viață creștină, dacă își dau seama că ne lăsăm călăuziți în viața noastră de principii divine, de valori, vor fi impresionați într-un mod sau altul, fără să vrea să recunoască aceasta.

Domnul să ne ajute în aceste vremuri, să avem sare în noi înșine, așa încât să judecăm tot ce este în noi și ar putea sta contra clarității și curăției mărturiei noastre înaintea lumii. Exemplul nostru, viața noastră lucrează mai mult decât toate cuvintele.

Refren Taize:

Cât de bun e Domnul sfânt, în el e puterea mea.

Cât de bun e Domnul sfânt, aleluia. 2x

3. Vocația drojdie

O persoană se prezintă cu un bol cu făină și drojdie în fața altarului

Lectură din evanghelia după sfântul Luca

Isus a mai spus: "Cu ce voi asemăna împărăția lui Dumnezeu? Este asemenea cu plămada pe care o ia o femeie și o ascunde în trei măsuri de făină până când dospește totul" (Lc 13,20-21).

Isus se interesează de orice situație umană pe care o întâlnește, se cufundă în realitatea bărbaților și a femeilor din timpul său, cu o încredere deplină în ajutorul Tatălui. Astfel, Mântuitorul nostru ne învață că tocmai în această istorie concretă, în ascuns, asemenea drojdiei care deși nu se vede, acționează discret asupra făinii făcând-o să dospească, Dumnezeu este prezent și, dacă suntem atenți și vigilenți, putem să-i surprindem prezența, să-i vedem acțiunea, să-i auzim glasul.

Împărăția sa, deși mică, invizibilă și uneori nesemnificativă, crește în tăcere grație lucrării neîncetate a Duhului lui Dumnezeu.

Tot astfel trebuie înțeleasă și vocația la viața preoțească, la viața consacrată sau la viața de familie. Chemarea presupune acțiunea tainică și "fără zgomot" a lui Dumnezeu care, prin Duhul său, inspiră și astăzi inimi generoase să se deschidă planului său de iubire și de mântuire.

Nu trebuie să așteptăm să fim perfecți pentru a răspunde cu generosul nostru "iată-mă", nici să ne înspăimântăm de limitele noastre și de păcatele noastre, ci să primim cu inimă deschisă glasul, care ne invită să nu ne mulțumim doar cu ceea ce poate oferi lumea, ci să vrem ceea ce poate realiza el prin noi în lume.

În fața senzației răspândite a unei credințe obosite sau reduse la simple "datorii de îndeplinit", mai ales tinerii sunt invitați să se lase înflăcărați de dorința de a descoperi fascinația mereu actuală a vieții lui Isus, de a se lăsa interogați și provocați de cuvintele sale și de gesturile sale și, în sfârșit, de a visa, grație lui, o viață pe deplin umană, bucuroasă să se dedice în iubire și slujire Împărăției sale.

Răsună și astăzi cuvântul Domnului Isus: "Dacă vrea cineva să mă slujească să mă urmeze" (In 12,26). Să nu ne fie teamă să-l primim. Cu siguranță, vom întâlni greutăți, ispite și sacrificii, dar vom fi fericiți să slujim; vom putea fi martorii acelei bucurii pe care lumea nu o poate da; vom fi flăcări vii ale unei iubiri infinite și veșnice; vom cunoaște bucuriile nespuse ale prieteniei lui Isus și vom gusta, deja de pe pământ, plinătatea vieții divine.

Isuse, Fiul lui Dumnezeu, în care sălășluiește plinătatea divinității, tu chemi pe toți cei botezați "să înainteze în larg", străbătând calea sfințeniei. Trezește în inimile tinerilor dorința de a fi în lumea de azi mărturisitori ai puterii iubirii tale. Umple-i cu Duhul tău de tărie și prudență, ca să fie capabili să descopere adevărul deplin despre sine și despre vocația proprie.

Fecioară Marie, Maica Mântuitorului, călăuză sigură pe drumul către Dumnezeu și aproapele, tu care ai păstrat cuvintele sale în profunzimea inimii, sprijină cu mijlocirea ta maternă familiile și comunitățile ecleziale, ca să-i ajute pe adolescenți și pe tineri să răspundă cu generozitate la chemarea Domnului. Amin. (Ioan Paul al II-lea, 2004).

Refren Taize:

Ubi caritas et a...a...mor. Ubi caritas Deus ibi est. 2x

4. Vocația - un dar de mireasmă plăcută lui Dumnezeu - Să se înalțe rugăciunea mea ca fumul de tămâie înaintea ta!" (Ps 141,2).

O persoană se prezintă cu navicela cu tămâie în fața altarului și eventual pune un pic de tămâie în cadelniță.

Lectură din Apocalipsul Sfântului Apostol Ioan (Ap 8,3-4)

A venit atunci un alt înger și a stat în picioare înaintea altarului. El avea un vas de aur pentru tămâiere și i s-a dat multă tămâie ca s-o aducă împreună cu rugăciunile tuturor sfinților pe altarul cel de aur care este înaintea tronului. Și fumul de tămâie s-a înălțat din mâna îngerului înaintea lui Dumnezeu împreună cu rugăciunile sfinților.

Din pricina mirosului plăcut pe care îl răspândește, tămâia în Sfânta Scriptură este considerată un element simbolic de preamărire a lui Dumnezeu și de implorare a Duhului Sfânt, o mireasmă plăcută înaintea Lui, un simbol al rugăciunilor curate.

Sfântul Ioan Paul al II-lea spunea că: "Biserica este «casa sfințeniei», iar caritatea lui Cristos, răspândită de Duhul Sfânt, este sufletul acestei case. În ea toți creștinii se ajută reciproc să descopere și să împlinească propria vocație prin ascultarea cuvântului lui Dumnezeu, prin rugăciune, sacramente și prin căutarea constantă a chipului lui Cristos în fiecare frate ... Astfel sfințenia lui Dumnezeu intră în fiecare stare și situație de viață, pentru ca toți creștinii să devină lucrători în via Domnului".

Să ne rugăm cu îndemnul sfântului apostol Paul: "Să fim imitatorii lui Dumnezeu, să umblăm în iubire după cum și Cristos ne-a iubit pe noi și s-a oferit lui Dumnezeu pentru noi ca ofrandă și jertfă de bună mireasmă" (Ef 5,1-2). Să ne rugăm neîncetat unii pentru alții și împreună unii cu alții. Iar rugăciunea și viața noastră să se înalțe către tine, Doamne, ca o mireasmă plăcută. Amin

Refren Taize:

Tu ești vrednic, tu ești vrednic, Domnul meu iubit.

Tu ești vrednic de preamărire, slavă ție în veci.

Căci tu ai creat tot pământul și viața, izvor nesecat de puteri. Tu ești vrednic de preamărire slavă ție în veci.

Vocația - o sămânță menită să aducă mult rod

O persoană se prezintă cu un bol de semințe de grâu în fața altarului

Lectură din evanghelia după sfântul Ioan (In 12,24-26)

"Adevăr, adevăr vă spun: dacă bobul de grâu care cade în pământ nu moare, rămâne singur; însă dacă moare, aduce rod mult. Cine își iubește viața o va pierde; cine își urăște viața în lumea aceasta o păstrează pentru viața veșnică. Dacă îmi slujește cineva, să mă urmeze, iar acolo unde sunt eu va fi și cel care mă slujește. Dacă îmi slujește cineva, Tatăl îl va cinsti."

Cu aceste cuvinte, Isus cere de la noi o privire profundă pentru a-l putea vedea și înțelege.

Bobul de grâu se abandonează, se predă pământului. Este unicul mod pentru a aduce roade. Dacă bobul de grâu nu se lasă înconjurat de pământ, dacă nu trece prin suferință, prin ruptura învelișului, a propriei siguranțe care face să încolțească planta, n-ar ajunge niciodată să realizeze din plin viața sa.

Ceea ce se întâmplă nu este doar moartea bobului, este o muncă neobosită uimitoare, o continuă dăruire, o adevărată dăruire de sine.

Lumea îl poate vedea pe Domnul prin mărturia noastră, prin mărturia creștinilor care cred în Paștele lui Isus și în Paștele propriu iluminat de lumina sa.

Ajută-mă, Doamne, să mă las disponibil...

Sunt un bob care acum este pus în pământ.

Încetul cu încetul simt cum mă atinge pământul, îmi oferă apă și căldură.

Atingerea mă schimbă.

Sunt gată să fiu transformat.

Învelișul meu se deschide, mă întind spre cer, rădăcinile căută un sprijin nou.

Cresc spre înălțime, în lumină, în căldură, în profunzime.

Trăiesc pentru că am fost atins, - de cine?

De puterea tainică a Creatorului!

Cresc și aduc roade, roade înmulțite.

A fi crescut înseamnă a fi devenit ceva mai mult,

Și cine devine mai mult, se poate dărui

așa cum Isus s-a dăruit pentru a deveni pâinea vieții. Amin.

Refren Taize:

Nu-ți fie teamă, Domnu-i cu tine în încercare singur nu ești.

Nu-ți fie teamă, Domnu-i cu tine tot ce îți cere e să-l iubești! 2x

Rugăciune către Sfânta Fecioară Maria pentru vocații

Fericită ești tu, Marie, Fecioară cu inimă infinită, care intuiești cu inima ta de mamă dorințele profunde ale fiecărei persoane,

Încurajează aceste dorințe pentru a fi dar și slujire în Biserică.

Întinde-ne mâna ta mângâietoare când drumul alegerilor noastre devine obositor.

Dă-ne credința ta când inima noastră este cuprinsă de îndoieli.

Dă-ne rugăciunea ta încrezătoare pentru a înțelege, pentru a merge în misiune, pentru a sluji.

Fecioară și Mamă, cu inima plină de simplitate,

Fecioară și Soră, susține-ne pe drumul nostru,

Fecioară și Prietenă,

DA infinit spus Iubirii,

Mijlocește pentru noi vocații sfinte,

Daruri pline de bucurie ale iubirii lui Dumnezeu. Amin

(Papa emerit Benedict al XVI-lea)

Concluzie sub forma unei invitații de a planta o sămânță (să fie și niște șervețele în caz că se murdărește cineva de pământ)

Cântec:

Precum bobul de grâu ascuns ce prin moarte aduce roade:

Cristos a înviat!

Cum stejarul puternic ce-nfruntă vânt și ploi: Cristos a înviat!

Precum soarele-apus mâine-n zori fi-va răsărit: Cristos a înviat!

Când tot chinul se stinge s-aprinde bucuria: Cristos a înviat!

1. Cristos a înviat, prezent e-n toți aceia

Ce-nvierea cântă și-anunță mântuirea.

2. Cristos a înviat, prezent e-n toți aceia

Care-aprind în suflet speranța și iubirea.

3. Cristos a înviat, prezent e-n toți aceia

Care poartă-n suflet și pacea și iubirea.

Isuse, tu ne-ai chemat

REF: Isuse, tu ne-ai chemat, să te urmăm

Pe drumul credinței și-al luminii.

Spunem da chemării tale de-a trăi

În alianța iubirii.

Tu ai venit, ca noi să-l cunoaștem pe Tatăl

Și să ne-nveți cum să ne iubim unii pe alții.

Ca-ntr-o familie să împărțim

Tot ce trăim: suferințe și greutăți, speranțe și bucurii.

Ne-ncredințăm mamei tale, Maria.

Cu ea în umbra crucii să stăm

Lângă cei care astăzi mai sunt răstigniți.


Mărturie vocațională:

Clara Crockett sau căutarea Absolutului

Pentru aprofundarea Zilei Mondiale a Vocațiilor, Oficiul pentru vocații Iași recomandă mai ales grupurilor de tineri vizionarea mărturiei vocațională a sorei Clara Crockett.

"Deviza vieții mele a fost totul sau nimic, a deveni o actriță celebră sau nimic. Alb sau negru. Pot spune că am căutat iubirea în locuri în care nu am găsi-o. Am avut iubiți, prieteni și prietene, mult succes în lumea teatrului, am jucat într-un film, am fost prezentatoare etc. Și cu toate acestea mă simțeam neîmplinită".

Clara Crockett, o soră cu un temperament de clown, a trecut la Domnul în 2016 la vârsta de doar 33 de ani după ce un cutremur de pământ a făcut ca locuința în care se afla cu câteva tinere cărora le preda lecții de chitară să cadă peste ea. Sora Clara a lăsat în urma ei o mărturie de viață impresionantă: "Domnul m-a învățat un lucru: cel care își pierde viața și care se uită pe sine, cel care moare pentru sine, este fericit și acesta este adevărul".

Clara s-a născut în 1982 în Irlanda de Nord într-o familie catolică nepracticantă. Orașul său natal, Derry, era marcat de conflicte politice, violența și ura prezentă în societate ajung să rănească inima ei. Cu toate acestea ea reușește să anime atmosfera în sala sa de clasă imitând într-un mod foarte vesel vreun profesor sau făcând temele colegilor ei în schimbul câtorva țigări. Visul ei era acela de a deveni o actriță cu renume mondial. Astfel ea scrie piese și joacă teatru. Datorită talentului ei ajunge în televiziune la vârsta de 15 ani, unde prezintă două emisiuni la două posturi importante. Tot la această vârstă ea încetează să mai participe la Sfânta Liturghie.

În anul 2000, prietena ei, Sharon, o invită să meargă în Spania, călătoria fiind gratuită. Clara în vârsta de 17 ani credea că va merge la plajă și în cluburi, dar mai apoi își va da seama că era vorba despre un pelerinaj chiar în plină Săptămână Sfântă. Cu toate acestea Clara nu renunță să meargă, numele său fiind deja pe biletul de călătorie. Programul spiritual era organizat de Casa Mamei, o comunitate religioasă recunoscută în 1994 de episcopul de Cuenca, Mons. José Guerra Campos. În primele zile ale prezenței sale în Spania, Clara pare că se plictisește. Ajunge în Vinerea Sfântă unde participă la celebrarea pătimirii Domnului. Se așază undeva în spatele bisericii și așteaptă sfârșitul celebrării pentru a servi cina.

În timpul procesiunii pentru venerarea crucii se pune și ea în rând cu mâinile în buzunar. Când a venit momentul să sărute crucea, Clara a simțit un electroșoc spiritual, în acel moment a înțeles că Dumnezeu și-a dat viața în mod real pentru ea și că singurul mod de a-i răspunde este de a se oferi lui pe sine însăși. Câteva minute mai târziu ea îi mărturisește părintelui Rafael Alonso, fondatorul comunității, dorința sa de a deveni călugăriță. Totuși cum ea dorea să fie celebră, Clara se gândește la cele două "vocații" spunându-și că poate deveni o soră celebră. Domnul îi va asculta această dorință.

Reținem de aici o primă învățătură. Domnul a intervenit în viața ei într-un mod surprinzător, totuși, fără invitația prietenei sale, Sharon, Clara nu ar fi participat la pelerinajul organizat de comunitatea în care ea va intra câteva luni mai târziu. Inițiativele surprinzătoare ale lui Dumnezeu nu sunt pentru noi o încurajare la o lipsă de elan misionar.

După aceste zile intense, Clara se întoarce în Irlanda și aici participă la turnarea unui film. Lumea cinematografică o conduce spre alcool, țigări, droguri, relații. Ea va explica mai târziu: "Credeam că nu mă voi putea opri din toate acestea. Simțeam că nu aveam puterea necesară... evident că nu aveam forța necesară, căci nu-l rugasem pe Domnul să mă ajute. Voiam să fac totul prin forțele mele. Ea va recunoaște mai apoi această stare de păcat de moarte în care a trăit, departe de harul lui Dumnezeu".

Asemenea Sfintei Faustina care s-a întâlnit cu Cristos în timpul unui bal, Clara primește și ea o a doua chemare divină în plină discotecă, chiar când băuse alcool peste măsură. Domnul i s-a făcut prezent și îi pune această întrebare: "De ce continui să mă rănești?"

La câteva zile după, în camera unui hotel din Londra în care se pregătea pentru turnarea unui film, ea simte foarte puternic un gol interior al existenței sale. Clara înțelege atunci că viața sa nu are sens decât dacă ea i se oferă lui Cristos.

Acest lucru se petrece în 2001 când intră în comunitatea surorilor Slujitoarele "Casei Mamei", unde ea începuse itinerariul spiritual. Cu toate acestea continuă să fie deranjată de apelurile managerului său care o cheamă din nou pe platourile de filmare iar vechiul anturaj continuă să o descurajeze în urmarea dorinței sale de consacrare lui Dumnezeu. Pentru a scăpa de toate acestea și a se oferi în întregime lui Dumnezeu, Clara decide să părăsească Irlanda pentru a merge în Spania.

Aici găsim o a doua învățătură: nu putem să ne convertim doar prin propriile forțe. Pe lângă voința proprie de a lupta împotriva păcatului, este nevoie și de necesitatea de a-i cere lui Dumnezeu ajutorul conștienți fiind de cuvintele lui Cristos: "Fără mine nu puteți face nimic" (In 15, 5).

Marele sacrificiu al vieții sale a fost acela de a renunța la visul ei de a ajunge o actriță faimoasă la Hollywood: "La început aveam ispita de a privi înapoi și de a mă plânge, dar am înțeles apoi că am găsit o iubire mai mare", spune ea.

Debutul său în viața religioasă nu a fost simplu. Inima sa rănită de violențele din Derry trebuia vindecată printr-un balsam de pace și de caritate. Efortul psihic o obosea foarte mult. Îi plăcea să atragă atenția, făcându-și intrarea solemnă în sala de mese zicând: "Iată-mă!". Treptat, harul a ajuns să depășească această dorință de afirmare.

Toată viața sa, tot temperamentul său a condus spre dorința de a parcurge tot mai mult calea sfințeniei, iar această dorință de sfințenie a făcut să dispară toată zgura din personalitatea sa.

Clara pronunță primele sale voturi în anul 2006, luând numele de sora Clara Maria a Sfintei Treimi și a Inimii Mariei. În anul 2010 pronunță voturile pe viață, la 10 ani de la prima ei chemare.

De-a lungul anilor, ea desfășoară o activitate intensă în mai multe case ale comunității, în Spania, în Florida și în Ecuador. De apostolatul său beneficiază tinerii săraci care fac parte din familii în dificultate. De asemenea, participă și la alte activități cum ar fi apostolatul bolnavilor în fază terminală în perioada petrecută la Valencia.

Sora Clara avea un dar special de a atinge sufletele copiilor și a adolescenților. Un tânăr care a întâlnit-o pe sora Clara mărturisește: "Primul lucru care îmi atrăgea atenția la sora Clara, pe lângă simțul umorului și afecțiunea cu care ne primea, era modul în care ea vorbea cu Domnul". Chiar dacă făcea o mie de mimici când spunea o glumă, atunci când se ruga, ochii ei erau asemenea unei îndrăgostite care pronunța plină de respect: "Domnul nostru". Clara le spunea tuturor că trebuie să începi prin a fi în starea harului sfințitor, altfel restul nu servește la nimic.

O tânără își amintește despre o situație când a întâlnit-o pentru prima dată pe sora Clara atunci când ea era încă novice: "Cine este această soră ciudată cu un accent irlandez și nebună? Aceasta a fost prima mea impresie despre ea. După ce am cunoscut-o mai îndeaproape, am descoperit că a fi sfânt și a fi «cool» sunt compatibile și constituie un mod minunat de a trăi".

Umorul era modul ei de a schimba o situație tensionată. De exemplu, la finalul unui campus responsabilii au cerut să se facă curățenie și acest lucru a creat o mică tensiune. Atunci Clara pentru a da exemplu și a detensiona situația a luat o mătură și a început să joace rolul unui clown.

Virtuțile sale reies clar din mărturia uneia dintre superioarele sale: "Nu știam mereu ce anume îi plăcea să facă și ce nu, trebuia eu să ghicesc. Când îi ceream un lucru, ea mereu răspundea: Desigur!"

O virtute de-a sa poate fi aceea a generozității. Ea scria aceste cuvinte cu un an înainte de a muri: "Nu pot să explic această bucurie și această dorință plină de entuziasm de a suferi pentru Domnul. Totul mi se pare derizoriu: privarea de somn, postul, căldura, slujirea celorlalți. Tot ceea ce mă costă mă umple de bucurie deoarece aceasta mă apropie de Domnul".

Câteva luni mai târziu ea scria aceste cuvinte: "Sunt fericită! Fericită! Fericită! Chiar dacă sunt zile când multe lucruri sunt grele de împlinit. Toate acestea merită efortul de a-mi da viața pentru Dumnezeu care este atât de mare. Este ceea ce inima mea a dorit mereu și ceea ce nicio iubire umană, niciun proiect, niciun alt lucru nu a putut să mă umple. Este un alt lucru pe care Domnul mi-l amintește deseori. Sunt soră de 14 ani, iar eu cer harul de a fi slujitoare, căci, cred cu sinceritate că încă nu am ajuns să fiu astfel. Domnul îmi cere să-l iubesc cu mai multă intensitate și de a-l lăsa să-mi purifice sufletul. Rugați-vă pentru mine pentru ca să nu-i refuz nimic".

Un cutremur de pământ petrecut pe când ea era în Ecuador a fost cel care a pus capăt pelerinajul său pe acest pământ, cutremur care s-a petrecut la 16 aprilie 2016. Clara a fost găsită sub dărâmături cu o bucată de chitară în mână, aproape un rezumat al modului ei de a vedea viața.

Domnul poate a permis o viață atât de scurtă deoarece Clara nu a avut nevoie de mult timp pentru a atinge vârful vieții spirituale. Putem crede că moartea sa a permis ca strălucirea Clarei să se răspândească fără oprire. Astfel, filmul "Totul sau nimic" care povestește viața ei a fost vizionat de peste un milion de ori pe Youtube. Sora Kristina Gardner, realizatoarea principală a filmului, arată până unde viața sorei Clara a reușit să inspire un mare număr de persoane.

Asemenea Anei Gabriela Caron pentru care s-a început un proces de beatificare sau a fericitului Carlo Acutis, supranumit "tocilarul lui Isus", și Clara Crockett este un mare mărturisitor al secolului al XXI-lea. Ea ne arată cum lumina lui Dumnezeu poate transfigura viețile noastre. Mărturia ei este un răspuns la provocările actuale cu care se confruntă mai ales tinerii.

Chiar dacă nu toată lumea poate să cânte precum sora Clara la chitară și la voce, sau lipsește talentul actoricesc, totuși setea ei de Absolut poate fi și a noastră. Putem să ne însușim o frază de-a ei și să o purtăm cu noi mereu.

Sursa: Clare Crockett, ou la recherche de l'absolu (magazine-zelie.com)

*

Filmul "Totul sau nimic", despre sr. Clara Crockett, cu subtitrare în limba română:

(O todo o nada: Hna. Clare Crockett - versiunea originală)


 

lecturi: 610.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat