Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Buruienești: Administrarea Sfântului Mir

După o perioadă intensă de aprofundare a conținutului credinței creștine cuprinsă în Catehismul Bisericii Catolice sub îndrumarea pr. Gabriel Neculăeș, OFMConv., paroh, și a celorlalți colaboratori, luni, 2 mai 2022, a doua zi a hramului comunității, 144 de copii și adolescenți, din Parohia "Sfântul Iosif Muncitorul" Buruienești, au primit sacramentul Sfântului Mir conferit de PS Iosif Păuleț și de pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, OFMConv., ministru provincial.

Plini de bucurie și entuziasm, păstorul comunității împreună cu preoții prezenți, candidații la Sfântul Mir, autoritățile locale și întreaga comunitate, l-au întâmpinat cu mult fast în fața esplanadei bisericii pe PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, care i-a salutat cu drag pe cei prezenți și i-a binecuvântat, după care a urmat celebrarea euharistică.

În cadrul omiliei, Excelența Sa a reamintit rolul semnificativ al Duhului Sfânt în viața spirituală, fiindcă aceia care îl primesc pe Duhul Sfânt sunt întăriți de darurile sale, devenind astfel mărturisitori curajoși și autentici ai evangheliei. Totodată, a reamintit faptul că, prin sacramentul Mirului, Duhul Sfânt este primit în mod deplin întărind harul primit la Botez, pentru a mărturisi cu tărie credința în Dumnezeu, unul în ființă și întreit în persoane, devenind în lume oameni ai iubirii și ai păcii. Nu au lipsit desigur nici întrebările adresate candidaților, care au răspuns cu promptitudine și certitudine.

A urmat momentul mult așteptat: după reînnoirea promisiunilor făcute la Botez, candidații au înaintat împreună cu nașii lor pentru a primii ungerea cu uleiul sfințit. A fost un moment emoționant plin de încărcătură spirituală.

La sfârșit, candidații au adus un gând de mulțumire PS Iosif Păuleț, dar și tuturor celor care i-au însoțit pe parcursul perioadei de pregătire catehetică ori au contribuit la buna și frumoasa organizare a celebrării.

Pr. Gabriel Neculăeș, OFMConv.

* * *

"După cum zicea și Excelența Sa la predică, «o nouă armată s-a format astăzi», mă bucur să fac parte din această armată. Emoțiile au început încă de la prima pregătire amplificându-se spre final, când s-au transformat în bucurie, odată cu coborârea Duhului Sfânt cu darurile sale. Dumnezeu a trimis Duhul Său pentru a reînnoi fața pământului. Noi, «noua armată», călăuziți de Duhul Sfânt, avem misiunea de a transmite mai departe bucuria cu care Domnul ne-a învăluit" (Ioana-Maria Andrieș).

"După mult timp petrecut pregătindu-ne, clipa mult așteptată a sosit: ziua în care aveam să îl primim pe Sfântul Duh cu cele șapte daruri. În timp ce înaintam în rând am fost un pic stresată, ușor speriată că nimic nu se va schimba, în momentul în care episcopul m-a uns cu untdelemnul sfințit, m-am relaxat și am lăsat bucuria să-mi inunde sufletul. Cu ajutorul său, dar și al cântărilor bisericești închinate lui, am simțit o liniște sufletească greu de explicat în cuvinte și m-am bucurat de prezența Duhului Sfânt, care m-a ajutat să observ latura frumoasă a lumii, să îmi întăresc credința, să o pot mărturisi la alți oameni prin cuvinte, dar și prin fapte. M-a făcut să uit de rele, de micile conflicte anterioare și m-a ajutat să realizez că toți formăm o mare familie fericită și împlinită atât timp cât îl avem pe Dumnezeu alături de noi" (Ema Blaj).

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 mai: Buruienești: Administrarea Sfântului Mir


 

lecturi: 1722.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat