Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc către tineri: Riscați, dacă vreți să construiți o lume mai bună

de Salvatore Cernuzio

"Ascultare", "slujire", dar mai ales "curaj", pentru că dacă se vrea "construirea a ceva nou, o lume mai bună", trebuie riscat. Papa Francisc stimulează creativitatea și entuziasmul noilor generații în mesajul video cu intențiile de rugăciune din luna mai, dedicată "credinței tinerilor", pentru ca ei să poată redesena un viitor diferit de prezentul marcat de diferite drame, in primis cea a războiului. În același timp, pontiful îndeamnă la dialogul cu bătrânii și invocă un protagonism mai mare al tinerilor în spațiile publice.

Triptic despre tineri, familie, bătrâni

Auspicii și recomandări care amintesc de Christus vivit, exortația apostolică publicată după Sinodul dedicat tocmai tinerilor, în care Papa Francisc afirma: "Avem nevoie să creăm mai multe spații în care să răsune glasul tinerilor". O cerere însușită deja în 2019 de Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață, care a instituit un organism internațional de reprezentare a tinerilor pentru a favoriza participarea și coresponsabilitatea lor în Bisericile particulare. Tocmai în colaborare cu dicasterul a fost realizat materialul video al papei din mai - difuzat marți, 3 mai, de Rețeaua Mondială de Rugăciune a papei - care reprezintă primul episod al unui triptic de intenții de rugăciune care îi va avea ca protagoniști în iunie familia și în iulie pe bătrâni.

Exemplul Mariei

În filmarea tradusă în 23 de limbi, cu o acoperire de presă în 114 țări, papa o indică pe Sfânta Fecioară Maria ca exemplu și călăuză a noilor generații. "Când mă gândesc la un model în care voi, tinerii, puteți să vă identificați, îmi vine mereu în minte Mama noastră, Maria. Curajul său, capacitatea sa de ascultare și dedicarea sa pentru slujire".

A risca

Maria "a fost curajoasă și hotărâtă în a spune «da» Domnului". În acel moment, pentru ea, un risc. Și "voi, tinerii, care vreți să construiți ceva nou, o lume mai bună, urmați exemplul său, riscați", subliniază pontiful, în timp ce se derulează imaginile unei fetițe care vrea să deseneze chipul Sfintei Fecioare Maria. "Nu uitați că pentru a o urma pe Maria trebuie să discerneți și să descoperiți ce vrea Isus de la voi, nu ceea ce vă vine vouă în minte că puteți face".

A vorbi cu bunicii

În acest discernământ, "de mare ajutor" este ascultarea cuvintelor bunicilor. "În cuvintele bunicilor veți găsi o înțelepciune care vă va duce dincolo de problemele momentului. Vor situa într-o perspectivă mai amplă neliniștile voastre". Încă o dată, papa relansează invitația la o alianță inter-generațională care este fundamentală pentru întreaga societate. La sfârșitul filmării, se roagă așadar pentru ca tinerii și tinerele "chemați la o viață în plinătate", să poată descoperi "stilul ascultării, profunzimea discernământului, curajul credinței și dedicarea pentru slujire". Și să poată face asta privind la Fecioara Maria.

Legătura cu ZMT din Lisabona

Referința la Sfânta Fecioară Maria leagă intențiile de rugăciune a papei cu următoarea Zi Mondială a Tineretului care se va celebra în 2023 la Lisabona, a cărei temă va fi tocmai o temă mariană, luată dintr-un verset din Evanghelia lui Luca: "Maria s-a ridicat și s-a dus în grabă" (Lc 1,39). "Tot drumul de pregătire pentru acest eveniment este o invitație adresată tinerilor de a se ridica și a ajuta lumea să facă asta", subliniază părintele João Chagas, responsabil al Oficiului Tineri din Dicasterul Laici, Familie și Viață. "În ultimul său mesaj adresat tinerilor, Sfântul Părinte îi invita: să ne ajutăm «unii pe alții să ne ridicăm împreună, și în acest moment istoric dificil vom deveni profeți ai timpurilor noi, pline de speranță! Sfânta Fecioară Maria să mijlocească pentru noi»".

Bătrâni în ajutorul tinerilor

Pentru părintele Frédéric Fornos SJ, director internațional al Rețelei Mondiale de Rugăciune a papei, operă pontificală care se bazează pe o secțiune de tineret (Mișcarea Euharistică de Tineret), cu intenția de rugăciune pentru această lună, de altfel în contextul procesului sinodal, Papa Francisc a voit să sublinieze importanța formării tinerilor în discernământ. "Cum să fie ajutați tinerii, urmând stilul Mariei, să asculte, să discearnă, pentru a recunoaște chemarea Domnului și a sluji în lumea de astăzi? Aici intră cu siguranță în joc rolul bătrânilor, care pot să-i ajute în această misiune".

(După Vatican News, 3 mai 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Videoclipul cu subtitrare în limba engleză:

*

Videoclipul cu subtitrare în limba italiană:


 

lecturi: 393.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat