Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Huși-Corni: Profesiunea a 16 terțiari franciscani

Duminică, 1 mai 2022, într-o atmosferă de sărbătoare, a avut loc în Parohia "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Huși-Corni, județul Vaslui, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 11.00, profesiunea de viață evanghelică, pentru un an de zile, pentru nouă terțiari franciscani, șase din comunitatea din Huși-Corni (Cristina Pălie, Willy Hanga, Maria Carp, Tincuța Croitoru, Cecilia Vrânceanu, Camelia Balan) și trei din comunitatea Răducăneni (Georgeta Bișoc, Mariana Mărtinaș, Verginia Mărtinaș), și pentru toată viața, a șapte terțiari franciscani din comunitatea Huși-Corni (Liliana Ruja, Cecilia Balan, Sonia Andrei, Umberto Ruja, Daniela Catană, Ines-Felicia Ianoș, Mariana Croitoriu).

Sfânta Liturghie a fost celebrată de părintele Cristian Blăjuț, OFMConv., vicar episcopal pentru viața consacrată în Dieceza de Iași și asistent spiritual la nivel național pentru Ordinul Franciscan Secular, împreună cu părintele Gabriel Dancă, OFMConv., paroh de Huși-Corni, părintele Augustin Pușcașu, paroh de Răducăneni, și părintele Cristinel Sociu, OFMConv., responsabil cu terțiarii franciscani din Huși și Răducăneni.

Părintele paroh Gabriel Dancă a salutat preoții din altar, candidații la profesiune, oaspeții veniți de la Răducăneni, cât și credincioșii din Huși-Corni, de asemenea a salutat prezența vice-ministrului național al Ordinului Franciscan Secular, fr. Dan Slavu, cât și sora terțiară Cristina Slavu, consilier și trezorier național OFS, veniți de la București, după care ne-a adresat invitația de a-i însoți cu rugăciunea noastră pe candidații care vor profesa făgăduințele evanghelice.

La cuvântul de învățătură, pr. Cristian Blăjuț a evidențiat curajul de a înainta în larg, de a fi fideli promisiunii de la botez, de a ne lăsa modelați de Cristos, asemenea Sfântului apostol Petru care a lăsat toate și l-a urmat pe Cristos, lăsându-și voința în mâinile lui Cristos. De multe ori, ne spunea părintele, ne lipsește entuziasmul de a trăi vocația noastră de fii ai lui Dumnezeu, de aceea să-l iubim cu adevărat, nu din teamă sau din datorie, ci cu toată convingerea și ființa noastră. Există multe căi de a da mărturie despre Cristos în lume, prin purtarea noastră de fiecare zi, ca lumea să fie mai bună. Toți ne împărtășim din sfințenia lui Dumnezeu și nu putem fi creștini fără evanghelie, fără Cristos, a fi creștini înseamnă purtător de Cristos. Noi suntem lumina lumii, lumină care arată prin fapte iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele. Căutați să urmați calea, adică pe Cristos, căutați să iubiți adevărul, adică pe Cristos. Într-o zi, Sfântul Francisc de Assisi plângea și a fost întrebat de cineva de ce plânge, iar răspunsul a fost acesta: "Plâng pentru că iubirea nu este iubită".

După cuvântul de învățătură, a urmat profesiunea de viață evanghelică pentru un an de zile și pentru toată viața pentru cei 16 terțiari franciscani, care și-au luat angajamentul în fața lui Dumnezeu și a poporului său, de a-l urma pe Cristos după modelul Sfântului Francisc de Assisi.

Înainte de binecuvântare, părintele Cristinel Sociu a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul minunat al vocației și pentru iubirea arătată în fiecare dintre noi, după care a mulțumit celor implicați în organizarea acestei minunate sărbători.

După Sfânta Liturghie a urmat o agapă frățească, precum și alegerea unui nou ministru local și al unui nou consiliu al terțiarilor franciscani din Huși, cât și din Răducăneni.

Pr. Cristinel Sociu, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 mai: Huși-Corni: Profesiunea a 16 terțiari franciscani


 

lecturi: 963.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat