Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Salut adresat conducătorilor Federației Internaționale a Farmaciștilor Catolici (2 mai 2022)

Dragi prieteni, bună ziua și bine ați venit!

Această audiență trebuia să fie în Palatul Apostolic, dar din cauza genunchiului meu este aici. Scuzați-mă. Îi mulțumesc președintelui vostru pentru cuvintele voastre respectuoase și sunt bucuros să vă întâlnesc ca reprezentanți ai lumii farmaciștilor. Voi sunteți conducătorii Federației Internaționale a Farmaciștilor Catolici, dar știm că asociațiile noastre ecleziale sunt deschise mereu tuturor și în slujba tuturor, desigur respectând principiile moralei creștine, întemeiate pe demnitatea persoanei umane.

Pandemia de Covid-19 i-a pus pe farmaciști, ca să spunem așa, în linia întâi. Cetățenii, adesea dezorientați, au găsit în voi un punct de referință pentru a avea asistență, sfaturi, informații, precum și - știm bine asta - pentru a putea face rapid testele necesare pentru viață și pentru activitățile zilnice. Cred că această situație de criză a provocat și în ambientul vostru profesional exigența de "a face trup", de a ne susține reciproc. Și acesta ar trebui să fie un stimulent pentru asociere. Felicit federația voastră pentru că a știut să citească această criză și ca oportunitate și a relansat valoarea angajării asociative, tipice tradiției catolice.

Aș vrea să mă întorc asupra rolului vostru social. Farmaciștii sunt ca o "punte" între cetățeni și sistemul sanitar. Acesta este foarte birocratizat și pandemia l-a pus și mai mult la încercare, încetinind, dacă uneori paralizând, procedurile. Asta comportă, concret, pentru cel care este bolnav cu boli mai mari, cu suferințe mai mari și, din păcate, daune ulterioare pentru sănătate. În acest context categoria farmaciștilor oferă o dublă contribuție la binele comun: ușurează greutatea asupra sistemului sanitar și domolește tensiunea socială. Desigur, acest rol trebuie desfășurat cu mare prudență și seriozitate profesională, dar pentru oameni este foarte important aspectul apropierii - subliniez asta: apropierea -, aspectul sfătuirii, al acelei familiarități care ar trebui să fie propria a unei asistențe sanitare "după măsura omului". Este adevărat acest lucru. În cartiere, farmaciștii sunt casa, sunt la îndemână. Trebuie mers la medic, dar la farmaciști mergi, suni la sonerie și îi găsești la îndemână: "Ia asta", este un lucru mai familiar, mai apropiat.

Un alt aspect pe care aș vrea să-l amintesc, care are și o valoare socială și culturală, este contribuția pe care farmaciștii o pot da pentru convertirea la o ecologie integrală. Toți suntem chemați să învățăm un stil de viață care respectă mai mult mediul în care Dumnezeu ne-a pus, casa noastră comună. Și în acest stil de viață intră și un mod sănătos de a ne alimenta și, în general, de a trăi. Cred că și asupra acestui lucru farmaciștii pot "face cultură", promovând o înțelepciune mai mare înțelepciune în a trăi o viață sănătoasă. În asta vă poate inspira tradiția milenară care aici în Europa dăinuie din farmaciile antice din mănăstiri. Dar astăzi, mulțumire fie lui Dumnezeu, aceste rădăcini se pot îmbogăți cu cunoștințele și practicile proprii din alte culturi, ca acelea orientale, sau acelea ale popoarelor native din America. Aș spune că voi, farmaciștii, ne puteți ajuta să demascăm înșelătoriile unei bunăstări false și să educăm la o adevărată "bună trăire", care nu este un privilegiu al câtorva, ci la îndemâna tuturor. Buna trăire, nu în sensul de a trăi viață frumoasă, ci trăirea în consonanță cu mediul, în consonanță cu universul, cu toți.

Dragi prieteni, vă urez tot binele pentru munca voastră și pentru drumul vostru asociativ. Vă binecuvântez din inimă și vă încredințez mijlocirii Fecioarei Maria și a patronului vostru, Sfântul Ioan Leonardi. Și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 213.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat