Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întâlnirea cu familiile "Împreună depășim pustiul"

Sâmbătă, 30 aprilie 2022, la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian (NT) a avut loc o frumoasă întâlnire cu familiile, cu tema: "Împreună depășim pustiul". Inițiativa este parte a Oficiului pentru Pastorația Familiei și a fost coordonată de către pr. Felician Tiba.

Întâlnirea a debutat ca de obicei cu primirea participanților și cu invitarea lor în Aula magna a Centrului "Gaudium et Spes", unde, la ora 10.00 a început prezentarea conferinței cu tema zilei.

"Dumnezeu, spunea părintele Felician, a oferit un bărbat unei femei și o femeie unui bărbat, chemându-i la viața de familie, tocmai pentru ca cei doi, mergând alături unul de celălalt, «împreună și la bine, și la greu», să poată, indiferent de provocare. Într-o familie nu ar trebui să fie «nu se poate», pentru că la baza ei stă tocmai intenția Creatorului, ca cei doi să poată. Logica pentru care au fost oferiți reciproc e să fie bogăție unul pentru celălalt, să fie remediu în singurătate, sens pentru această lume, bucurie în încercări, soluții pe vreme de criză, motivație unul pentru celălalt".

După conferință a urmat Sfânta Liturghie în capela "Sfânta Familie" a centrului. Și aici, cel puțin la predică, folosindu-se de textele sacre, părintele Felician ne-a încurajat spunându-ne că, așa cum "neînțelegerea" cu privire la văduvele eleniștilor a provocat pentru Biserica primară înființarea diaconatului, deci găsirea unei soluții, și așa cum Isus i-a încurajat în evanghelie pe ucenici spunându-le să nu se teamă, astăzi revine familiei misiunea de a găsi soluții la provocările vremii și mai ales misiunea de a spune copiilor proprii, dar și societății, "nu vă temeți!"

În cadrul prânzului s-a încercat imitarea cinei rituale ebraice, iar în amintirea prepelițelor din pustiu, pe care Dumnezeu le-a oferit poporului ales, după ce acesta s-a răzvrătit, s-a oferit participanților posibilitatea să savureze astfel de preparate.

În cadrul programului de după amiază a avut loc din nou o conferință, de data aceasta despre fidelitate, în timpul căreia s-a subliniat că nu e suficient ca soții să pornească împreună, este nevoie ca aceștia să-și rămână fideli de-a lungul întregii vieți, încercând fiecare să ofere tot ceea ce are mai bun. "Fidel, spunea părintele, nu este doar cel care nu-și trădează soția sau soțul, ci doar cel care este prezent atunci când celălalt are nevoie".

La final, părintele ne-a spus că trebuie să fim convinși că spre familie se îndreaptă speranțele omenirii aflate în criză. "Dacă familia înțelege că trebuie să-l lase pe Dumnezeu să meargă pas la pas cu ea, din ea vor ieși decidenții lumii, care vor fi inspirați de Duhul Sfânt, mai ales atunci când sunt nevoiți să ia anumite decizii cruciale pentru omenire.

Mulțumiri părintelui Felician pentru că se străduiește să ne adune, să ne împărtășească din tezaurul inepuizabil al cuvântului lui Dumnezeu și mulțumim echipei de la Centrul "Gaudium et Spes" pentru disponibilitate.

Ioan și Dorina Căliman

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 aprilie: Traian: Întâlnirea cu familiile "Împreună depășim pustiul"


 

lecturi: 774.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat