Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întâlnirea de primăvară a Consiliului Prezbiteral al Diecezei de Iași

Joi, 28 aprilie 2022, a avut loc întâlnirea de primăvară a Consiliului Prezbiteral al Diecezei de Iași. PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, și 30 de preoți care fac parte din acest organism diecezan s-au întâlnit la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian (NT) pentru a discuta mai multe aspecte importante legate de bunul mers al diecezei noastre.

Conform reglementărilor canonice ale Bisericii Romano-Catolice, Consiliul Prezbiteral funcționează ca "senat al episcopului", având "datoria de a-l ajuta pe episcop în conducerea diecezei, conform dreptului, pentru ca să fie promovat în cel mai înalt grad binele pastoral al porțiunii poporului lui Dumnezeu încredințată episcopului" (can. 495 § 1). În Dieceza de Iași Consiliul Prezbiteral este format din 35 de preoți.

Întâlnirea s-a deschis cu o rugăciune de invocare a Duhului Sfânt și cu salutul din partea PS Iosif Păuleț, episcop de Iași. PS Petru Sescu a prezentat ordinea de zi și a subliniat importanța acestui moment de consultare și de împărtășire pentru binele Bisericii noastre locale de Iași.

Pr. Daniel Iacobuț, vicar episcopal al Secțiunii Pastorație din cadrul Episcopiei Romano-Catolice Iași, a prezentat primul punct al ordinii de zi: Parcursul sinodal diecezan. Au fost subliniați pașii făcuți până în prezent, precum și cei pe care îi avem de parcurs în continuare. În Timpul Pascal, în care continuă să se desfășoare în parohii aprofundarea nucleelor tematice în cadrul grupurilor sinodale parohiale, este important ca procesele verbale ale întâlnirilor de lucru să fie trimise la secretariatul diecezan al Sinodului. În viitorul apropiat se vor desfășura consultări la nivel de organisme diecezane și categorii de persoane (Consiliul Pastoral Diecezan, ședințe decanale, oficii, asociații, preoți, persoane consacrate, laici etc.). În luna iunie este prevăzută Întâlnirea diecezană pre-sinodală, la care vor participa aproximativ 100 de persoane. În luna iulie va fi redactată sinteza diecezană, care va fi trimisă secretariatului Conferinței Episcopilor din România. În cadrul discuțiilor care au urmat, preoții au avut posibilitatea să prezinte atât dificultățile cât și bucuriile pe care le experimentează în cadrul întâlnirilor pe care le organizează la nivel parohial.

În continuare, PS Iosif Păuleț a vorbit despre vizitele pastorale pe care le va începe în luna septembrie a acestui an. Aceste vizite, atât de recomandate de documentele Bisericii și de Codul de Drept Canonic, au menirea de a stimula și mai mult sentimentul de apartenență la Biserică, precum și legătura de comuniune care îi leagă pe preoți și pe credincioși de episcop, urmaș al apostolilor, și, prin el, de Sfântul Părinte Papa. Astfel, Păstorul Diecezei de Iași a subliniat că dorește să-i întâlnească, să-i asculte și să-i încurajeze pe preoți și pe credincioși. Celebrarea Euharistiei va fi în centrul vizitei pastorale ca expresie a comuniunii și a bucuriei "de a fi împreună Biserică reunită în numele Domnului".

Pr. Anton Săbăoanu, director la Seminarul Liceal "Sfântul Iosif" din Bacău, a prezentat situația cu care se confruntă în prezent seminarul, precum și provocările și perspectivele de viitor pe care le-a individualizat împreună cu episcopii și cu ceilalți preoți formatori. În mod special, s-a propus integrarea de facto a formării intelectuale a seminariștilor în cadrul Colegiului Național Catolic "Sfântul Iosif" din Bacău. De asemenea, s-a subliniat necesitatea implicării Bisericii în educația noilor generații și crearea unei structuri proprii, în conformitate cu cerințele și standardele actuale, pentru buna funcționare a Colegiului din Bacău.

După o scurtă pauză, pr. Iosif Iacob, director al Centrului Diecezan Caritas Iași, a prezentat pe scurt modul în care Dieceza de Iași s-a implicat în ajutorarea refugiaților din Ucraina. Părintele Iosif a mulțumit tuturor preoților pentru solidaritatea arătată și a expus principalele provocări care ne așteaptă, precum și proiectele pe care Caritas Iași dorește să le implementeze în viitorul apropiat în sprijinul refugiaților.

La ultimul punct al întâlnirii, pr. Egidiu Condac, econom diecezan, a făcut mai multe precizări importante legate de delimitarea canonică a unor parohii, recensământul populației sau modificări a unor legi civile care privesc și funcționarea unităților de cult din țara noastră.

La finalul întâlnirii, PS Iosif Păuleț a mulțumit preoților pentru prezență și pentru implicarea arătată în găsirea celor mai bune soluții la provocările cu care se confruntă Biserica în prezent.

Pr. Vasile Petrișor
 


lecturi: 1531.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat