Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pregătiri pentru pelerinajul bolnavilor la Cacica, 14 mai 2022

După doi ani de dificultăți considerabile, legate de pandemie, ne bucurăm ca anul acesta să putem relua pelerinajul bolnavilor și al celor care îi îngrijesc la Sanctuarul Sfintei Fecioare Maria de la Cacica în ziua de sâmbătă, 14 mai 2022. Organizatorii acestui pelerinaj sunt: Oficiul pentru Pastorația Sanitară al Episcopiei Romano-Catolice Iași, Serviciul de Îngrijire la Domiciliu al Centrului Diecezan Caritas, Oficiul pentru Pelerinaje, sanctuarul de la Cacica și parohiile Diecezei de Iași.

Din inițiativa Papei Ioan Paul al II-lea, începând cu anul 1992, se celebrează Ziua Mondială a Bolnavului, o zi specială de rugăciuni pentru bolnavi și cei care îi îngrijesc.

Din dispoziția PS Iosif Păuleț, pentru a da continuitate inițiativei marcării Zilei Bolnavului la nivel diecezan, ziua celebrării ei are ca referință sărbătoarea apariției Sfintei Fecioare Maria la Fatima, iar locul este Sanctuarul Sfintei Fecioare Maria de la Cacica. A devenit deja tradiție ca în această zi bolnavii să nu fie însoțiți doar cu o rugăciune, ci să fie purtați în pelerinaj spre Cacica, spre Sanctuarul Maicii Domnului.

Fecioara Maria de la Cacica adună în jurul ei pe cei bolnavi și pe cei care îi îngrijesc pentru a cere vindecarea și capacitatea de a primi cu credință povara grea a durerii. Aici Maria este prezentă cu privirea ei maternă și nu permite ca disperarea să poată birui. Încrezându-ne în ea, avem inima plină de bucurie și de încredere căci nimeni nu este lăsat singur și rătăcit.

Pentru aceeași zi, invitația călduroasă de a participa la pelerinaj este adresată și personalului medical catolic al Diecezei de Iași. Prin prezența și misiunea lor, medicii, asistenții medicali, personalul auxiliar medical și voluntarii sunt chemați să fie instrumente vii și active ale lucrării lui Dumnezeu față de cei suferinzi și bolnavi.

Vă dorim să vă bucurați de Timpul Sfânt Pascal binecuvântat sub privirea Sfintei Fecioare Maria, care să vă însoțească cu protecția și ajutorul ei matern.

Programul pelerinajului la Cacica, din ziua de sâmbătă, 14 mai 2022:
09.30 - Sosirea pelerinilor
10.00 - Ritualul de primire a pelerinilor
10.30 - Recitarea sfântului Rozariu (cu ocazie de spovezi pentru pelerini)
11.00 - Sfânta Liturghie pontificală
13.00 - Prânzul (din pachețele proprii)
14.00 - Adorația euharistică și binecuvântarea bolnavilor cu sfântul sacrament
14.45 - Plecarea spre casă.

Pentru informații suplimentare despre pelerinaj se poate lua legătura cu: pr. Mihai Galațanu - responsabil al Oficiului pentru Pastorația Sanitară, tel. 0725/566170; pr. Anton Mărăndescu, OFMConv. - rectorul sanctuarului de la Cacica, tel. 0230/237009, 0763/318635.

Pr. Mihai Galațanu,
responsabil al Oficiului pentru Pastorația Sanitară

* * *

"Dacă discriminarea cea mai rea de care suferă săracii - și bolnavii sunt săraci de sănătate - este lipsa de atenție spirituală, nu putem neglija să le oferim apropierea lui Dumnezeu, binecuvântarea sa, Cuvântul său, celebrarea sacramentelor și propunerea unui drum de creștere și de maturizare în credință. În această privință, aș vrea să amintesc că apropierea de cei bolnavi și îngrijirea lor pastorală nu este numai misiunea câtorva slujitori dedicați în mod specific; vizitarea bolnavilor este o invitație adresată de Cristos tuturor discipolilor săi. Câți bolnavi și câte persoane bătrâne trăiesc acasă și așteaptă o vizită! Slujirea mângâierii este misiunea fiecărui botezat, amintindu-și de cuvântul lui Isus: "Am fost bolnav și m-ați vizitat" (Mt 25,36).

Din Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru a XXX-a Zi Mondială a Bolnavului 2022

* * *

Novenă de rugăciune către Sfânta Fecioară Maria, Tămăduitoarea Bolnavilor (5-13 mai 2022)
 


lecturi: 1818.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat