Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Prefața pontifului la cartea-interviu a cardinalului Rodríguez Maradiaga despre "Praedicate Evangelium"

Importantă este reînnoirea minții și inimii persoanelor

Prefața (pe care o publicăm într-o traducere italiană) la cartea-interviu a cardinalului Óscar Andrés Rodríguez Maradiaga Praedicate Evangelium. O nouă Curie pentru un nou timp. Volumul (editat de Publicaciones Claretianas) va fi prezentată sâmbătă, 23 aprilie 2022, în capitala spaniolă. Interviul a fost realizat de părintele Fernando Prado Ayuso, director editorial al Publicaciones Claretianas. Cartea va fi prezentată și la Roma, joi, 5 mai, în Sala "Sfântul Pius al X-lea" în Via della Conciliazione 5, cu participarea cardinalului.

De la Conciliul al II-lea din Vatican, Biserica Catolică a dus la capăt diferite reforme ale Curiei Romane încercând s-o adapteze la exigențele timpurilor, ale vieții ecleziale și ale receptării Conciliului însuși, care continuă să fie busola. Sfântul Paul al VI-lea a voit să adapteze Curia la cerințele Conciliului al II-lea din Vatican abia celebrat prin constituția apostolică Regimini Ecclesiae Universae. Sfântul Ioan Paul al II-lea, după câțiva ani, a făcut partea sa promulgând Pastor Bonus, voind să introduce alte schimbări și să adapteze funcționarea Curiei la noul Cod de Drept Canonic aprobat în 1983. La rândul său, Benedict al XVI-lea a făcut diferite schimbări și adaptări ale Pastor Bonus prin diferite motu proprio pentru a face față câtorva provocări, realizând adaptările necesare pe care le cereau situațiile. Atunci s-a creat chiar și un nou organism: Consiliul Pontifical dedicat Noii Evanghelizări.

Înainte de a schimba dieceza, în timpul Congregațiilor Generale care au precedat ultimul Conclav, printre multele recomandări, s-a cerut cu insistență noului papă să pună în aplicare o nouă reformă a Curiei. Se vedea drept ceva urgent și necesar. Această reformă vine de acolo. Eu însumi în acel moment am îndrăznit să fac câteva recomandări, gândind că va fi un altul care trebuia să le ducă înainte. Dar lucrurile au mers diferit. Și astfel, încă de la început, s-a lucrat toți acești ani. Mulțumesc editurii claretiane din Madrid pentru această nouă lucrare. Nu sunt timpuri ușoare pentru "apostolatul presei". Mulțumesc întregului Consiliu al Cardinalilor pentru munca răbdătoare în această lungă concepere. Mulțumesc îndeosebi cardinalului Rodríguez Maradiaga pentru slujirea sa constantă adusă Scaunului lui Petru, și în același timp îl felicit pentru acest interviu. Cred că în el se analizează în mod corespunzător semnificația și itinerarul acestei lucrări minuțioase și decisive de revizuire și propunere. În el se arată că reforma Curiei este mai mult decât constituția apostolică. Praedicate Evangelium este una din dimensiunile reformei. Este de dorit ca tot ceea ce cuprinde această constituție să devină tot mai evident treptat ce va fi aplicat și pus în practică. Multe din noutățile care apare în constituția apostolică au fost introduse deja din primii ani ai acestui pontificat și au dat roade satisfăcătoare. Altele vor aduce rod la timpul cuvenit. Reformele în structuri și în domeniul de organizare sunt necesare, este fără îndoială, dar cu adevărat importantă este reînnoirea minții și inimii persoanelor. Toți suntem chemați să ne suflecăm mânecile. Și să nu uităm că legile și documentele sunt mereu limitate și aproape întotdeauna efemere. Vor veni alte timpuri. Alte circumstanțe vor da lumii o nouă culoare... Și Biserica, în dialogul său constant cu lumea, cu un picior bine stabilit în origini și fidelă față de Tradiție, va adapta din nou viața sa și structurile sale umane la condițiile schimbătoare ale timpurilor. Astfel, Biserica va continua să ofere lumii evanghelia în formă nouă. Este condiția noastră, pentru că noi credem că "Isus Cristos este același ieri, astăzi și întotdeauna" (Evr 13,8). Astfel, noi, credincioșii de astăzi, predăm ștafeta generațiilor care vor veni.

Roma, Sfântul Ioan din Lateran, 25 martie 2022

Solemnitatea Bunei Vestiri

Franciscus

(După L'Osservatore Romano, 22 aprilie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 240.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat