Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul cardinalul mexican Javier Lozano Barragán

Papa îl vizitase în Vinerea Sfântă

În această dimineață [20 aprilie 2022], la Roma, a murit la vârsta de 89 de ani cardinalul mexican Javier Lozano Barragán, președinte emerit al Consiliului Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari (pentru pastorația sănătății). Născut la Toluca la 26 ianuarie 1933, a primit hirotonirea sacerdotală la 30 octombrie 1955. Ales pentru Biserica titulară de Tinisia de Numidia la 5 iunie 1979 și numit episcop auxiliar de Mexico, a primit hirotonirea episcopală la 15 august. Apoi, la 28 octombrie 1984, a fost transferat la sediul rezidențial de Zacatecas. La 31 octombrie 1996, Ioan Paul al II-lea l-a numit președinte al Consiliului Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari (pastorația sănătății) și la 7 ianuarie 1997, i-a conferit titlul personal de arhiepiscop. În consistoriul din 21 octombrie 2003, a fost creat și publicat cardinal diacon de "San Michele Arcangelo". La 18 aprilie 2009, a renunțat la funcția de președinte al Consiliului Pontifical, care după aceea a intrat în Dicasterul pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale. La 12 iunie 2014, cardinalul a optat pentru ordinul cardinalilor prezbiteri, primind noul titlu de "Santa Dorotea".

Papa Francisc, în ziua de Vinerea Sfântă, l-a vizitat pe cardinalul Javier Lozano Barragán în apartamentul său la Palatul "Sfântul Calixt", în cartierul roman Trastevere. Cardinalul s-a rugat cu pontiful: până la sfârșit a încredințat Născătoarei de Dumnezeu pe sine însuși și lunga sa slujire desfășurată în Biserică mai întâi în Mexic și apoi la Roma.

Deja la 11 mai 2013, la nici două luni după alegere, Papa Bergoglio a voit să meargă la clinica romană "Pius al XI-lea" unde cardinalul era supus unei intervenții chirurgicale delicate.

Toată existența sa a fost caracterizată de o puternică evlavie mariană: în bazilica Fecioarei de Guadalupe a primit Prima Împărtășanie; în aceeași bazilică, la 15 august 1979 a fost hirotonit episcop. Tot în sanctuarul guadalupan a ales să celebreze prima Liturghie de nou-cardinal și îndeosebi s-a întors acolo în 2004 pentru a aminti aniversarea a douăzeci și cinci de ani de episcopat.

Mexican de generații, era moștenitor al credinței unui popor, purificat în cuptorul încercărilor și persecuțiilor. În seminarul diecezan din Zamora, în statul Michoacán, a primit formarea la preoție. După aceea, transferat la Roma pentru a completa studiile, între 1954 și 1958, a obținut licența și doctoratul în teologie dogmatică la Universitatea Pontificală Gregoriana.

După hirotonirea sacerdotală, primită la 30 octombrie 1955, în capela Colegiului Pio-Latinoamericano la Roma, prin mâinile cardinalului Carlo Confalonieri, s-a întors în patrie ca profesor de teologie dogmatică, de istorie a filozofiei în seminarul diecezan din Zamora, precum și prefect de studii, și profesor de pedagogie în școlile magistrale. A fost angajat și în formarea permanentă a clerului diecezan.

Din 1973 până în 1975 a fost președinte al Societății teologice mexicane. Din 1977 până în 1979 a fost chemat să slujească mai direct Biserica din America Latină ca director al Institutului teologic pastoral al Consiliului Episcopal Latinoamerican (CELAM), la Medellín în Columbia.

În 1979 a participat la a treia Conferință Generală a Episcopatului Latinoamerican la Puebla. La 5 iunie în același an a fost ales pentru Biserica titulară Tinisa de Numidia și numit episcop auxiliar al arhidiecezei de Mexico, primind hirotonirea episcopală la 15 august din mâinile cardinalului Ernesto Corripio Ahumada, arhiepiscop de Mexico. A luat ca moto episcopal al său expresia Resurrectionis. Ca episcop auxiliar a desfășurat misiunea sa pastorală îndeosebi în al treilea vicariat episcopal al capitalei Ciudad de Mexico.

Din 26 septembrie până în 25 octombrie 1980 a fost secretar special al celei de-a cincea Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor desfășurată în Vatican cu tema: "Familia obiect și subiect al misiunii".

După aceea, la 28 octombrie 1984, a fost numit episcop de Zacatecas. Ca păstor al acestei Biserici particulare, s-a angajat pentru a da nou impuls evanghelizării și pentru reorganizarea diecezei după exigențele noilor timpuri. A dat mărturie despre pasiunea sa pentru această comunitate diecezană desfășurând o viață pastorală activă și, mai ales, promovând reînnoirea clerului și a structurilor pastorale, relansând astfel dialogul cu lumea culturii.

În aceeași perioadă a fondat Universitatea Pontificală din Mexic, fiind responsabilul ei academic pe lângă Sfântul Scaun și membru al consiliului superior din 1982 până în 1985.

În decursul slujirii sale episcopale a trăit momente dificile și de neînțelegeri în dialogul dintre responsabilii guvernului civil și Biserică. În acele momente a susținut cu forță recunoașterea juridică a Bisericii Catolice din Mexic, care numai cu puțin timp înainte părea imposibilă.

Din 12 până în 28 octombrie a participat la Santo Domingo la a patra Conferință Generală a Episcopatului Latinoamerican.

Tocmai prezența la numeroase reuniuni de episcopi i-a oferit oportunitatea de a-și forma o mare experiență pe care a știut s-o fructifice înainte de slujirea în patrie și apoi în cea de la Curia Romană. În 1994 a luat parte și la a noua Adunare Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor, dedicată vieții consacrate.

În cadrul CELAM, din 1986 până în 1991, a fost președinte al Departamentului pentru Educație și, din 1995 până în 1997, a fost președinte al Departamentului pentru Economie.

La 31 octombrie 1996, Ioan Paul al II-lea l-a chemat să conducă Consiliul Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari (pastorația sănătății) și la 7 ianuarie 1997 i-a conferit titlul personal de arhiepiscop. În același an a fost numit consilier al Comisiei Pontificale pentru America Latina.

Ca însărcinat cu pastorația sănătății, a luat parte la Adunările speciale ale Sinodului Episcopilor pentru America (1997), pentru Asia (1998), pentru Europa (a doua, 1999) și la a zecea Adunare Generală Ordinară despre Slujirea Episcopilor.

A fost creat și publicat cardinal diacon de "San Michele Arcangelo" în consistoriul din 21 octombrie 2003. La 12 iunie 2014, a optat după aceea pentru ordinul cardinalilor prezbiteri și la 1 noiembrie din același an a luat în posesie noul titlu "Santa Dorotea a Trastevere".

Ca președinte al Consiliului Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari a slujit neobosit lumea suferinței. Îndeosebi, a organizat Zilele Mondiale ale Bolnavului, la ale căror celebrări în diferite țări a luat parte ca trimis special al Sfântului Părinte: la Vailanlkanni în India, la Lourdes, la Yaoundé, la Adelaide, la Seoul. În afară de asta a participat la adunări internaționale despre sănătate, intervenind cu privire la teme delicate, cum ar fi lupta împotriva SIDA și a drogurilor.

În 2005 a intrat în conclavul care l-a ales papă pe Benedict al XVI-lea. La 21 aprilie a fost confirmat președinte al Consiliului Pontifical.

A aderat la a cincea Conferință Generală a Episcopatului Latinoamerican de la Aparecida, în 2007, și la a unsprezecea Adunare Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor despre Euharistie, precum și în 2008 la a douăsprezecea Adunare Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor, dedicată Cuvântului lui Dumnezeu. La 18 aprilie 2009 a renunțat la funcția de președinte al Consiliului Pontifical.

În Curia Romană a făcut parte din Congregația pentru Episcopi, a Evanghelizării Popoarelor și a Cauzelor Sfinților; în afară de asta, din Consiliul Pontifical pentru Dialogul cu Necredincioșii, din Consiliul Pontifical al Culturii și din Comisia Pontificală Internațională pentru Congresele Euharistice.

(După L'Osservatore Romano, 20 aprilie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Interviu cu card. Javier Lozano Barragán

Iași (Caritas): Conferința internațională despre îngrijiri la domiciliu - a doua zi (impresii)

Iași (Caritas): Conferința internațională despre îngrijiri la domiciliu - prima zi

Ziua Misiunilor la Iași

Iași: Cardinalul Javier Lozano Barragán la ITRC


 

lecturi: 621.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat