Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesajul Urbi et Orbi de Paște 2022

Iubiți frați și surori, Paște fericit!

Isus, Cel Răstignit, a înviat! Vine în mijlocul celor care îl plâng, închiși în casă, plini de frică și de angoasă. Vine la ei și spune: "Pace vouă!" (In 20,19). Arată rănile de la mâini și de la picioare, rana din coastă: nu este o fantomă, este chiar El, același Isus care a murit pe cruce și a fost în mormânt. În fața privirilor incredule ale discipolilor El repetă: "Pace vouă!" (v. 21).

Și privirile noastre sunt incredule, la acest Paște de război. Prea mult sânge am văzut, prea multă violență. Și inimile noastre s-au umplut de frică și de angoasă, în timp ce atâția frați și surori ai noștri au trebuit să se închidă înăuntru pentru a se apăra de bombe. Ne este greu să credem că Isus a înviat cu adevărat, că a învins moartea cu adevărat. Oare este o iluzie? Un rod al imaginației noastre?

Nu, nu este o iluzie! Astăzi mai mult ca oricând răsună vestea pascală atât de îndrăgită de Orientul creștin: "Cristos a înviat! Adevărat a înviat!". Astăzi mai mult ca oricând avem nevoie de El, la sfârșitul unui Post Mare care pare că nu vrea să se termine. Avem în urma noastră doi ani de pandemie, care au lăsat semne grele. Era momentul să ieșim împreună din tunel, mână în mână, punând împreună forțele și resursele... Și în schimb demonstrăm că în noi încă nu este spiritul lui Isus, este încă spiritul lui Cain, care îl privește pe Abel nu ca pe un frate, ci ca pe un rival, și se gândește cum să-l elimine. Avem nevoie de Răstignitul Înviat pentru a crede în victoria iubirii, pentru a spera în reconciliere. Astăzi mai mult ca oricând avem nevoie de El, ca să vină în mijlocul nostru și să ne spună iarăși: "Pace vouă!".

Numai El poate face asta. Numai El are astăzi dreptul de a ne vesti pacea. Numai Isus, pentru că poartă rănile, rănile noastre. Acele răni ale sale sunt ale noastre de două ori: ale noastre pentru că i-au fost provocate Lui de noi, de păcatele noastre, de împietrirea inimii noastre, de ura fratricidă; și ale noastre pentru că El le poartă pentru noi, nu le-a șters de pe Trupul său glorios, a voit să le țină în sine pentru totdeauna. Sunt un sigiliu de neșters al iubirii sale față de noi, o mijlocire perenă pentru ca Tatăl ceresc să le vadă și să aibă milostivire față de noi și de întreaga lume. Rănile în Trupul lui Isus înviat sunt semnul luptei pe care El a dus-o și a învins-o pentru noi, cu armele iubirii, pentru ca noi să putem avea pace, să fim în pace, să trăim în pace.

Privind acele răni glorioase, ochii noștri increduli se deschid, inimile noastre împietrite se deschid și lasă să intre vestea pascală: "Pace vouă!".

Fraților și surorilor, să lăsăm să intre pacea lui Cristos în viețile noastre, în casele noastre, în țările noastre!

Să fie pace pentru martirizata Ucraina, așa de dur încercată de violența și de distrugerea războiului crunt și nesăbuit în care a fost târâtă. Asupra aceste teribile nopți de suferință și de moarte să răsară repede noi zori de speranță! Să se aleagă pacea. Să se înceteze a arăta mușchii în timp ce oamenii suferă. Vă rog, vă rog: să nu ne obișnuim cu războiul, să ne angajăm toți ca să cerem cu glas tare pacea, de la balcoane și pe străzi! Pace! Cei care au responsabilitatea națiunilor să asculte strigătul de pace al oamenilor. Să asculte acea întrebare neliniștitoare pusă de oamenii de știință în urmă cu aproape șaptezeci de ani: "Vom pune capăt neamului omenesc, sau omenirea va ști să renunțe la război?" (Manifest Russell-Einstein, 9 iulie 1955).

Port în inimă toate victimele ucrainene numeroase, milioanele de refugiați și de evacuați interni, familiile dezbinate, bătrânii râmași singuri, viețile frânte și orașele rase la pământ. Am în ochi privirea copiilor râmași orfani și care fug de război. Privindu-i nu putem să nu observăm strigătul lor de durere, împreună cu cel al atâtor alți copii care suferă în toată lumea: cei care mor de foame sau din lipsă de îngrijiri, cei care sunt victime ale abuzurilor și violențelor și cei cărora le-a fost negat dreptul de a se naște.

În durerea războiului nu lipsesc și semne încurajatoare, cum sunt ușile deschise ale atâtor familii și comunități care în toată Europa primesc migranți și refugiați. Aceste numeroase acte de caritate să devină o binecuvântare pentru societățile noastre, uneori degradate de atâta egoism și individualism, și să contribuie ca să le facă primitoare pentru toți.

Conflictul din Europa să ne facă mai atenți și în fața altor situații de tensiune, suferință și durere, care interesează prea multe regiuni din lume și nu putem și nici nu vrem să le uităm.

Să fie pace pentru Orientul Mijlociu, sfâșiat de ani de dezbinări și conflicte. În această zi glorioasă să cerem pace pentru Ierusalim și pace pentru cei care îl iubesc (cf. Ps 121 [122]), creștini, evrei, musulmani. Fie ca israelienii, palestinienii și toți locuitorii Cetății Sfinte, împreună cu pelerinii, să experimenteze frumusețea păcii, să trăiască în fraternitate și să aibă acces cu libertate la Locurile Sfinte respectând reciproc drepturile fiecăruia.

Să fie pace și reconciliere pentru popoarele din Liban, din Siria și din Irak, și îndeosebi pentru toate comunitățile creștine care trăiesc în Orientul Mijlociu.

Să fie pace și pentru Libia, pentru ca să găsească stabilitate după ani de tensiuni, și pentru Yemen, care suferă datorită unui conflict uitat de toți cu victime continue: încetarea focului semnată zilele trecute să poată restitui speranță populației.

Domnului înviat să-i cerem darul reconcilierii pentru Myanmar, unde durează un dramatic scenariu de ură și de violență, și pentru Afganistan, unde nu se atenuează tensiunile sociale periculoase și unde o criză umanitară dramatică martirizează populația.

Să fie pace pentru tot continentul african, pentru ca să înceteze exploatarea a cărui victimă este și hemoragia adusă de atacurile teroriste - îndeosebi în zona Sahel - și să întâlnească sprijin concret în fraternitatea popoarelor. Să regăsească Etiopia, chinuită de o gravă criză umanitară, calea dialogului și a reconcilierii, și să înceteze violențele în Republica Democratică din Congo. Să nu lipsească rugăciunea și solidaritatea pentru populațiile din estul Africii de Sud, lovite de inundații devastatoare.

Cristos înviat să însoțească și să asiste populațiile din America Latină, care în unele cazuri au văzut înrăutățindu-se, în aceste timpuri dificile de pandemie, condițiile lor sociale, exacerbate și de cazuri de criminalitate, violență, corupție și trafic de droguri.

Domnului Înviat să-i cerem să însoțească drumul de reconciliere pe care Biserica Catolică din Canada îl parcurge cu popoarele autohtone. Duhul lui Cristos Înviat să vindece rănile trecutului și să dispună inimile la căutarea adevărului și a fraternității.

Iubiți frați și surori, fiecare război aduce cu sine zgomote care implică toată omenirea: de la doliu la drama refugiaților, la criza economică și alimentară ale cărei semne deja se întrevăd. În fața semnele continue ale războiului, ca și a multelor și dureroaselor înfrângeri ale vieții, Cristos, învingător al păcatului, al fricii și al morții, ne îndeamnă să nu capitulăm în fața răului și a violenței. Fraților și surorilor, să ne lăsăm învinși de pacea lui Cristos! Pacea este posibilă, pacea este necesară, pacea este responsabilitate primară a tuturor!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 426.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat