Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Omilia din Noaptea de Paște (16 aprilie 2022)

Mulți scriitori au evocat frumusețea nopților luminate de stele. În schimb nopțile de război sunt brăzdate de urme luminoase de moarte. În această noapte, fraților și surorilor, să ne lăsăm luați de mână de femeile din Evanghelie, pentru a descoperi cu ele apariția luminii lui Dumnezeu care strălucește în întunericul lumii. Acele femei, în timp ce noaptea se risipea și primele lumini ale zorilor apăreau fără zgomote, au mers la mormânt pentru a unge trupul lui Isus. Și acolo trăiesc o experiență tulburătoare: mai întâi descoperă că mormântul este gol; apoi văd două figuri în haine strălucitoare, care le spun că Isus a înviat; și imediat aleargă ca să anunțe vestea celorlalți discipoli (cf. Lc 24,1-10). Văd, ascultă, vestesc: cu aceste trei acțiuni intrăm și noi în Paștele Domnului.

Femeile văd. Prima veste a Învierii nu este încredințată unei formule de înțeles, ci unui semn de contemplat. Într-un cimitir, la un mormânt, unde totul ar trebuie să fie ordonat și liniștit, femeile "au găsit piatra de la mormânt rostogolită, iar când au intrat, nu au găsit trupul Domnului Isus" (v. 2-3). Așadar, Paștele începe răsturnând schemele noastre. Vine cu darul unei speranțe surprinzătoare. Dar nu este ușor de a o primi. Uneori - trebuie să admitem - în inima noastră această speranță nu găsește spațiu. Ca femeile din Evanghelie, și în noi prevalează întrebări și îndoieli, și prima reacție în fața semnului neprevăzut este frica, "plecați cu fața la pământ" (cf. v. 4-5).

Prea des privim viața și realitatea cu ochii îndreptați în jos; ne îndreptăm privirea numai la ziua de azi care trece, suntem descurajați cu privire la viitor, ne închidem în nevoile noastre, ne aranjăm în închisoarea apatiei, în timp ce continuăm să ne plângem și să credem că lucrurile nu se vor schimba niciodată. Și astfel rămânem nemișcați în fața mormântului resemnării și fatalismului, și îngropăm bucuria de a trăi. Și totuși Domnul, în această noapte, vrea să ne dăruiască ochi diferiți, aprinși de speranța că frica, durerea și moartea nu vor avea ultimul cuvânt cu privire la noi. Grație Paștelui lui Isus putem face saltul de la nimic la viață, "și moartea nu va mai putea să ne fure existența noastră" (K. Rahner, Cosa significa la Pasqua, Brescia 2021, 28): ea a fost în întregime și pentru totdeauna îmbrățișată de iubirea nemărginită a lui Dumnezeu. Este adevărat, ne poate înfricoșa și paraliza. Dar Domnul a înviat! Să ne ridicăm privirea, să dăm la o parte vălul amărăciunii și al tristeții de pe ochii noștri, să ne deschidem la speranța lui Dumnezeu!

În al doilea rând, femeile ascultă. După ce au văzut mormântul gol, doi bărbați în haine strălucitoare le-a spus: "De ce-l căutați pe Cel Viu printre cei morți? Nu este aici. A înviat" (v. 5-6). Ne face bine să ascultăm și să repetăm aceste cuvinte: nu este aici! De fiecare dată când pretindem că am înțeles totul despre Dumnezeu, că îl putem închide în schemele noastre, să ne repetăm nouă înșine: nu este aici! De fiecare dată când îl căutăm numai în emoția, de atâtea ori trecătoare, sau în momentul de nevoie, pentru a-l izola după aceea și a uita de El în situațiile și în alegerile concrete de fiecare zi, să repetăm: nu este aici! Și când ne gândim să-l închidem în cuvintele noastre, în formulele noastre, în obișnuințele noastre, dar uităm să-l căutăm în colțurile mai întunecate ale vieții, unde este cel care plânge, cel care luptă, suferă și speră, să repetăm: nu este aici!

Să ascultăm și noi întrebarea adresată femeilor: "De ce-l căutați pe Cel Viu printre cei morți?". Nu putem face Paștele dacă noi continuăm să rămânem în moarte; dacă rămânem prizonieri ai trecutului; dacă în viață nu avem curajul de a ne lăsa iertați de Dumnezeu, care iartă tot, curajul de a ne schimba, de a termina cu faptele răului, de a ne decide pentru Isus și pentru iubirea sa; dacă noi continuăm să reducem credința la o amuletă, făcând din Dumnezeu o amintire frumoasă din timpuri trecute, în loc să-l întâlnim astăzi ca pe Dumnezeul viu care vrea să ne transforme pe noi și lumea. Un creștinism care îl caută pe Domnul printre rămășițele trecutului și îl închide în mormântul obișnuinței este un creștinism fără Paște. Dar Domnul a înviat! Să nu întârziem în jurul mormintelor, ci să mergem să-l descoperim pe El, pe Cel Viu! Și să nu ne fie frică să-l căutăm și pe fața fraților, în istoria celui care speră și a celui care visează, în durerea celui care plânge și suferă: Dumnezeu este acolo!

În sfârșit, femeile vestesc. Ce anume vestesc? Bucuria Învierii. Paștele nu are loc pentru a mângâia intim pe cel care plânge moartea lui Isus, ci pentru a deschide larg inimile la vestea extraordinară a victoriei lui Dumnezeu asupra răului și asupra morții. De aceea, lumina Învierii nu vrea să le rețină pe femei în extazul unei bucurii personale, nu tolerează atitudini sedentare, ci generează discipoli misionari care "se întorc de la mormânt" (cf. v. 9) și duc tuturor Evanghelia Celui Înviat. Iată pentru ce, după ce au văzut și au ascultat, femeile aleargă ca să vestească discipolilor bucuria Învierii. Știu că ar putea să fie considerate nebune, așa încât Evanghelia spune că vorbele lor li s-au părut "vorbe goale" (v. 11), dar nu sunt preocupate de reputația lor, de a apăra imaginea lor; nu măsoară sentimentele, nu calculează cuvintele. Aveau numai focul în inimă pentru a duce știrea, vestea: "Domnul a înviat!".

Și cât de frumoasă este o Biserică ce aleargă în acest mod pe străzile lumii! Fără frici, fără tacticisme și oportunisme; numai cu dorința de a duce tuturor bucuria Evangheliei. La asta suntem chemați: să trăim experiența Celui Înviat și s-o împărtășim cu alții; să dăm deoparte acea piatră de la mormânt, în care adesea l-am sigilat pe Domnul, pentru a răspândi bucuria sa în lume. Să-l înviem pe Isus, pe Cel Viu, din mormintele în care l-am închis; să-l eliberăm de formalitățile în care adesea l-am încarcerat; să ne trezim din somnul trăirii liniștite în care uneori l-am depus, pentru ca să nu deranjeze și să nu mai incomodeze. Să-l ducem în viața de toate zilele: cu gesturi de pace în acest timp marcat de ororile războiului; cu fapte de reconciliere în relațiile rupte și de compasiune față de cel care se află în nevoie; cu acțiuni de dreptate în mijlocul inegalităților și de adevăr în mijlocul minciunilor. Și, mai ales, cu fapte de iubire și de fraternitate.

Fraților și surorilor, speranța noastră se numește Isus. El a intrat în mormântul păcatului nostru, a ajuns în punctul cel mai îndepărtat în care ne pierduse, a parcurs încâlciturile fricilor noastre, a purtat povara asupririlor noastre și, din abisurile cele mai întunecate ale morții noastre, ne-a trezit la viață și a transformat plânsul nostru în dans. Să facem Paștele cu Cristos! El este viu și astăzi iar trece, transformă, eliberează. Cu El răul nu mai are putere, falimentul nu ne poate împiedica să reîncepem, moartea devine trecere pentru începutul unei vieți noi. Deoarece cu Isus, Cel Înviat, nicio noapte nu este infinită; și chiar în întunericul cel mai dens, în acel întuneric strălucește steaua dimineții.

În acest întuneric în care voi trăiți, domnule primar, doamnelor parlamentari și domni parlamentari, întunericul obscur al războiului, al cruzimii, noi toți ne rugăm, ne rugăm cu voi și pentru voi, în această noapte. Ne rugăm pentru atâtea suferințe. noi putem să vă dăm numai compania noastră, rugăciunea noastră și să vă spunem: Curaj! Vă însoțim!". Și să vă spunem și lucrul cel mai mare care se celebrează astăzi: Christòs voskrés! [Cristos a înviat!].

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 388.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat