Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Papa Benedict al XVI-lea împlinește 95 de ani. Gänswein: "Este fragil, dar se simte bine"

de Mario Galgano și Johannes Wieczorek

Era 16 aprilie 1927 - într-o Sâmbătă Sfântă - când Joseph Ratzinger, apoi Papa Benedict al XVI-lea, s-a născut în târgul bavarez Marktl am Inn. Și anul acesta aniversarea zilei de naștere cade tot în ziua veghii Sfântului Paște. Viața sa umple o biografie seculară, personalitatea sa a plăsmuit profund Biserica și teologia, cum subliniază arhiepiscopul Georg Gänswein, secretar privat al lui Benedict al XVI-lea. "Papa emerit - spune el - este cu bună dispoziție, desigur este din punct de vedere fizic relativ slab și fragil, dar destul de lucid".

Tăcerea din Sâmbăta Sfântă

95 de ani este o vârstă importantă. Nu va fi o sărbătoare, afirmă Monseniorul Gänswein, pentru că Sâmbăta Sfântă este "ziua care exprimă odihna lui Cristos în mormânt". Odihnă și pentru duminica de Paște, desigur, adaugă el, "este prevăzută celebrarea liturgică. Apoi, în timpul săptămânii de Paște, delegații mai mici și câteva persoane vor veni pentru a aduce urările lor". Monseniorul Gänswein amintește vizita Papei Francisc la mănăstirea Mater Ecclesiae în Grădinile Vaticane pentru urări, la 13 aprilie 2022, o vizită anticipată - afirmă el - dat fiind că Sâmbăta Sfântă este "o zi foarte angajantă pentru Papa Francisc". De câtva timp, mai relatează Monseniorul Gänswein, papa emerit nu mai celebrează Paștele drept celebrant principal, pur și simplu "pentru că nu mai are forța de a sta mereu în picioare și nu mai are forță în glas. Totuși - precizează el - urmărește liturgia, participă la ea concelebrând, cu mare emfază interioară. Scoate din ea și forță nouă, zi după zi, pentru viața sa".

O rutină ritmată de Cuvântul Domnului

În general, rutina zilnică la mănăstirea Mater Ecclesiae, explică Monseniorul Gänswein, "nu s-a schimbat de cânt papa a devenit emerit. Începe mereu cu partea cea mai importantă a zilei, dimineața devreme, adică Sfânta Liturghie și rugăciunile din Breviar. Apoi momentul micului dejun și o pauză. Din când în când este spațiu pentru muzică, până la ora prânzului". Iarăși, după-amiază, un moment pentru o scurtă odihnă și, din când în când, pentru a primi persoanele venite să-l viziteze. Totul depinde - conclude monseniorul Gänswein - de cum se simte papa emerit. După-amiaza nu lipsește "mica plimbare în Grădinile Vaticane cu recitarea Rozariului, dar așezați". Apoi ziua se încheie după cină cu telejurnalul în italiană și cu "rugăciunea de seară".

(După Vatican News, 16 aprilie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 778.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat