Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ultimele decrete promulgate de Congregația Cauzelor Sfinților
Fețe diferite ale sfințeniei

De Mons. Fabio Fabene
Arhiepiscop secretar al Congregației Cauzelor Sfinților

Sâmbătă, 9 aprilie 2022, Papa Francisc, în timpul audienței acordate prefectului Congregației Cauzelor Sfinților, cardinalul Marcello Semeraro, a autorizat aceeași Congregație să publice noi decrete referitoare la aprobarea unei minuni, la martiriul a doi preoți și la virtuțile eroice a șase slujitori ai lui Dumnezeu.

În acest grup, care cuprinde doi episcopi, doi preoți martiri, două persoane consacrate, un consacrat laic și trei laice, este reprezentat întregul popor al lui Dumnezeu. Sfințenia apare astfel ținta care unește diferite carisme și slujiri, și misiunea proprie a fiecăruia. În întunericul acestui timp, marcat de un război inimaginabil și cu imagini de cruzime atroce, episcopul de Roma ne dăruiește acești martori luminoși ai credinței care, ca niște stele, luminează întunericul cu raze de speranță. Și astfel putem să reluăm drumul spre Cristos, "steaua luminoasă a dimineții" (Ap 22,16), Cel Înviat din morți care oferă pacea. Participând la noutatea Învierii sale, acești noi "venerabili", martori ai credinței, ne cheamă să devenim instrumente de reconciliere și de pace.

Semnificative mai ales pentru lucrătorii sanitari, în acest timp pandemic, sunt două figuri de asistenți medicali: viitorul sfânt Artemide Zatti, cooperator sanitar, care împreună cu familia, în 1897, a emigrat din Italia în Argentina. Intrând la Salezienii lui Don Bosco, s-a dedicat total slujirii bolnavilor și a familiilor lor. Minunea făcută de Dumnezeu prin mijlocirea sa, referitoare la o vindecare, petrecută în 2016 în Filipine, deschide calea spre canonizarea sa. Rosaria Celak, laică din Cracovia, și-a dedicat viața îngrijind bolnavii din spitalul orășenesc "Sfântul Lazăr", cucerind încrederea și respectul tuturor prin disponibilitatea sa și viața sa virtuoasă.

Apoi este exemplară mărturia lui Maria Aristea Ceccarelli văduvă Bernacchia. În starea sa de soție, oferă un dublu mesaj prin fidelitatea sa față de soț, bărbat dificil, infidel și violent, care grație imensei răbdări, umilințe, resemnări și rugăciuni a soției s-a transformat și s-a reconciliat cu Dumnezeu. Maria Aristea, susținută de spiritualitatea camillianilor, s-a unit cu apostolatul lor mai ales printre bolnavii de tuberculoză, între care mulți copii, la Sanatoriu "Umberto I" din Roma.

Deosebit de actuală este și mărturia spaniolei Aurora Calvo Hernández-Agero, care s-a îngrijit de mama bătrână, trăind intens vocația sa laicală și predând cateheză în parohia sa.

În 1943, în perioada Rezistenței, se situează martiriul parohului de Boves, pr. Giuseppe Bernardi, și al vice-parohului, pr. Mario Ghibaudo. În pofida pericolelor din partea soldaților germani au rămas alături de credincioșii lor, pentru a exercita îngrijirea pastorală și a administra sacramentele, susținând populația. Vice-parohul a îndurat martiriul chiar în timp ce administra sacramentul Pocăinței unui rănit; la rândul său, parohul a fost ucis pentru opera sa de împăciuire, în rolul de mediator între părțile combatante.

Lucia Noiret, de origini franceze, a dat o sinceră mărturie de caritate și de slujire spirituală și materială a săracilor. La Imola și la Bologna a întemeiat Congregația Slujitoarelor Preasfintei Inimi a lui Isus sub ocrotirea sfântul Iosif, dedicate mai ales educației tinerilor, găzduite în Conservatorul "Sfântul Iosif".

Fondatoare a Surorilor Franciscane ale celor Mâhniți este noua venerabilă Casimira Gruszczyńska care, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, într-o Polonie împărțită între puterile europene, unde viața consacrată era eliminată, a dat viață unei noi forme de comunitate "clandestină". Surorile, fără haină călugărească, se dedicau bolnavilor, celor suferinzi, celor fără adăpost, mamelor sărace și tinerilor aflați în dificultate.

Grupul noilor venerabili se completează cu doi episcopi. Primul este un franciscan conventual, italianul Francesco Costantino Mazzieri, misionar în actuala Zambie, unde la sosirea sa, în 1930, prezența Bisericii Catolice era total absentă. Cu spirit autentic misionar, s-a dedicat unei intense evanghelizări, devenind prefect, apoi vicar apostolic și în sfârșit episcop de Ndola. A fost semnificativă participarea sa la Conciliul al II-lea din Vatican, unde, bazându-se pe propria experiență din Africa, și-a dat contribuția de a promova spiritul misionar al Bisericii.

Al doilea episcop declarat venerabil este Martino Fulgenzio Elorza Legaristi, pasionist spaniol. Și el a desfășurat slujirea sa prezbiterală și episcopală departe de patria sa, dedicându-se populației din Peru. Ca prim episcop al prelaturii de Moyobamba, a exercitat slujirea într-un context de sărăcie extremă, cu curaj și profundă grijă pastorală. A promovat cu grijă deosebită cateheza, educarea femeilor și a copiilor, fără a uita angajarea pentru formarea clerului. Și el a luat parte la primele sesiuni ale Conciliului al II-lea din Vatican. Totuși moartea prematură a întrerupt misiunea sa episcopală exemplară.

Acești doi prelați arată cum Conciliul al II-lea din Vatican a avut nu numai aportul oamenilor învățați, ci și al păstorilor sfinți, începând de la Sfântul Ioan al XXIII-lea, Sfântul Paul al VI-lea și Sfântul Ioan Paul al II-lea, care a participat la toate sesiunile. La 60 de ani de la începutul adunării ar fi interesant de aprofundat cum sfințenia părinților conciliari a marcat lucrările. Recunoașterea din partea pontifului a minunii fericitului Zatti și a martiriului celor doi preoți diecezani deschide calea spre canonizare a primului și spre beatificare a celor doi, în timp ce recunoașterea virtuților eroice ale celorlalți este o etapă semnificativă a parcursului canonic al acestor cauze, așteptând ca, așa cum s-a exprimat de mai multe ori Papa Francisc la minune, "degetul lui Dumnezeu" să pecetluiască discernământul Bisericii.

(După L'Osservatore Romano, 14 aprilie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 514.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat